Організація виробництва - Гриньова В.М. - 16.5.1. Організація дослідного виробництва нової техніки

16.5.1. Організація дослідного виробництва нової техніки

Дослідні цехи підприємств виконують роль сполучної ланки між наукою і виробництвом й істотно впливають на сфери наукової і виробничої діяльності. Відпрацьовування виробу в дослідному виробництві проводиться паралельно зі стадіями технічної підготовки виробництва (ОГІВ, ТПВ, ОСВ) і є завершальною стадією НДР і ОКР. Доцільність цієї стадії в системі COHT визначається впливом на якість відпрацьовування документації знову створюваної й освоюваної нової техніки і технології.

Поняття "дослідне виробництво" охоплює різні виробничі підрозділи: експериментальні цехи підприємств масового і серійного типів виробництва; експериментальні (але не лабораторні) виробництва при галузевих НДІ; підприємства одиничного виробництва, тимчасово використовувані для відпрацьовування і випробовування нових ідей; експериментальні ділянки для налагодження нових технологічних процесів; цехи підприємств серійного виробництва, що застосовуються для створення дослідних серій нової продукції; підприємства, створені спеціально для випуску і відпрацьовування дослідної продукції.

Практика показує, що чим швидше змінюються основні виробничі концепції, тим виправданіше існування дослідних виробництв у вигляді самостійних підприємств або підрозділів, що входять у науково-виробничі об'єднання.

Продукція дослідного виробництва, як правило, буває оригінальною, тому для нього вважається звичайним і закономірним внесення великої кількості змін у технічну і технологічну документацію. Основними особливостями дослідного виробництва є: велика номенклатура одночасно освоюваних у виробництві товарів; неповторюваність об'єктів виробництва; безперервна зміна об'єктів виробництва; стислі строки підготовки виробництва дослідного зразка; велика кількість конструкторсько-технічних змін.

Основне завдання дослідного виробництва — матеріалізація діяльності НДІ і КБ, а потім ВГК і ВГТ за всією запланованою тематикою й у заданий строк, а також випуск перших настановних партій зразків нової техніки. Випуск настановних партій дає змогу уточнити можливість передачі нового виробу в серійне виробництво і виявити строки його промислового освоєння в потрібних обсягах. Критерієм роботи дослідного виробництва можна вважати якість технічної документації, що ви

устаткування, вимірювальна апаратура і технологічне оснащення, визначаються трудові норми і розраховуються потреби в робочій силі; організовується виготовлення деталей, складальних одиниць і блоків; корегується технічна документація (конструкторська і технологічна).

Організаційна підготовка виробництва здійснюється відповідними відділами і службами заводу (ВГК, ВГТ, ВГМ, ВПіЗ, ПЕВ таін.).

Важливим етапом ОПВ є планування. Воно починається з укрупненого технологічного аналізу складових нового виробу, щоб виявити можливості використання наявного і придбання або виготовлення додаткового технологічного оснащення і нестандартного устаткування. Потім розраховуються необхідні календарно-планові нормативи залежно від форм організації виробництва (виробничі потужності, тривалість виробничого циклу нового виробу та ін.) для складання плану роботи ОПВ, який погоджують із планом технічної підготовки виробництва.

Забезпечення матеріалами і комплектуючими виробами розраховується в плані, виходячи з виробничого завдання на виготовлення виробів установленої серії і норм витрат матеріальних цінностей, а потреба в матеріальних цінностях і розподіл їх поставок у часі установлюється планом МТЗ й оперативно-виробничим планом.

Іншим важливим етапом ОПВ є виготовлення виробів настановної серії. За результатами виготовлення виробів настановної серії та її випробувань в реальних умовах проводиться корегування конструкторської і технологічної документації (КД, ТД) перед запуском виробів у стале серійне або масове виробництво. З цією метою виробничим цехам заводу передається комплект технологічної і конструкторської документації, відпрацьованої на технологічність, і визначається завдання на виготовлення, монтаж і складання виробів настановної серії.

Відповідно до плану роботи ОПВ і графіка підготовки виробництва нового виробу здійснюються заходи щодо підготовки і перепідготовки кадрів: підвищення кваліфікації робітників і виробничо-технічне навчання допоміжного й обслуговуючого персоналу, що відповідають професії і кваліфікації.

пускається, і строки освоєння нового виробу в умовах серійного виробництва. Вирішувати поставлені завдання дослідне виробництво може тільки за умови максимального наближення ступеня пророблення технологічних процесів до норм і принципів, прийнятих у серійному виробництві.

Дослідний завод, цех повинні бути оснащені таким устаткуванням, яке за своїм технічним рівнем перебуває на рівні устаткування серійного заводу, воно має бути більш досконалим і більш прогресивним. Тільки в цьому разі можна домогтися скорочення строків підготовки серійного виробництва нових виробів. Основною метою дослідного виробництва варто вважати промислово-економічну атестацію (оцінку) результатів науково-дослідної діяльності НДІ і КБ і, в такий спосіб, перевірку й оцінку "життєздатності" нової продукції. Промислова атестація "життєздатності" наукової розробки включає визначення серійнопридатності продукції, тобто можливості збереження параметрів нової техніки в обговорених межах в умовах впливу організаційно-технічних чинників серійного виробництва, а також під час збільшення обсягів випуску; можливість розширення сфери застосування знову розробленого виробу.

16.5.2. Організаційна підготовка виробництва до промислового освоєння нової техніки
16.5.3. Організація процесу освоєння виробництва нової техніки
16.5.4. Динаміка зміни техніко-економічних показників на стадії освоєння виробництва нової техніки
16.6. Використання функціонально-вартісного аналізу для скорочення строків та підвищення ефективності підготовки виробництва
16.6.1. Особливості функціонально-вартісного аналізу в процесі інноваційної діяльності підприємства
16.6.2. Методика проведення ФВА
16.6.3. Опрацювання виробів на технологічність за допомогою ФВА
16.6.4. Організаційні передумови підвищення ефективності ФВА
Тема 17. ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ПРОЕКТУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ
17.1. Загальні положення та принципи формування організаційного проекту виробництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru