Всесвітня історія - Гончар Б.М. - Франція в першій половині XIX ст.

Після краху імперії Наполеона у Франції було відновлено монархію Бурбонів. На трон повернувся Людовік XVIII. Новий король повністю залежав від монархів Європи, які змусили його напередодні урочистого в'їзду в Париж (1814) прийняти Хартію - документ, яким у Франції встановлювалась конституційна монархія. Законодавчі функції виконував парламент, верхню палату якого призначав король, а нижня обиралася громадянами віком від 40 років, які могли сплачувати прямі податки. У1816 р. за таким принципом обрали депутатів нового парламенту, в якому провідну роль відігравали монархісти, головним ідеологом котрих був Ж. де Местр. їх ненависть до революційного минулого була настільки сильною, а контрреволюційні заклики так схвилювали народ, що король перед загрозою нового революційного вибуху змушений був через рік розпустити нижню палату парламенту.

Щоб заспокоїти французький народ і послабити негативний вплив на суспільство дворян-емігрантів, Людовік ХУЛІ заявив, що конфісковані під час революції маєтки не будуть повернені їхнім власникам. Водночас у країні почалася хвиля репресій проти незадоволених реставрацією монархії. Діяли надзвичайні трибунали і суди виносили численні звинувальні вироки.

Новообрана у 1816 р. нижня палата парламенту складалася переважно з фінансистів, великих промисловців та землевласників, які за поглядами були конституційними монархістами. Вони визначали внутрішньополітичний курс Франції протягом 4 років. У 1820 р. було вбито спадкоємця французького престолу герцога Беррійського. Ця подія стала приводом для усунення від влади конституційних монархістів і посилення реакції. Монархісти знову взяли гору і почали визначати життя Франції. їх вплив посилився за нового короля Карла X, який прийшов до влади у 1824 р., після смерті Людовіка XVIII. Король сплатив дворянам компенсацію за втрачені ними володіння, встановив смертну кару за дії проти релігії та церкви тощо.

Незважаючи на реставрацію монархії, Франція розвивалася капіталістичним шляхом: виникла велика фабрично-заводська промисловість, споруджувалися залізниці, виплавка чавуну і видобуток вугілля з 1815 до 1830 р. подвоїлися. У ткацькій промисловості широко застосовувався механічний станок Жаккарда.

Загалом промислова революція у Франції відбувалася значно повільніше, ніж у Англії: більшість населення зосереджувалася у сільському господарстві, а працю малоземельних селян, які шукали додаткового заробітку на кустарних підприємствах і мануфактурах, було фінансово вигідніше використовувати, ніж механізми.

Промисловий переворот і розвиток капіталізму призводили до посилення експлуатації пролетаріату, розорення дрібних ремісників і кустарів, а промислова криза надвиробництва 1826 р. та неврожаї ще більше погіршили становище трудящих.

Реакційна політика Карла X викликала невдоволення ліберальних верств суспільства. В опозиції до королівської влади та уряду О. Поліньяка була партія орлеаністів - прибічників орлеанської гілки династії Бурбонів. її очолювали впливовий політик Ш. Талейран, історики і публіцисти А. Тьєр та О. Міньє. Вони домагалися зміни королівської династії та передання королівської корони їхньому ставленику - герцогу Луї Філіппу Орлеанському, який був представником молодшої гілки династії Бурбонів, сином Луї Філіппа Егаліте - відомого політичного діяча періоду Великої французької революції, члена Конвенту, який відмовився від свого титулу і взяв прізвище Егаліте (свобода).

Щоб придушити опозиційний рух, уряд перейшов у наступ і 26 липня 1830 р. видав законодавчі акти (ордонанси), які фактично скасовували Хартію 1814 р., за якою у Франції встановлювалась конституційна монархія з певними демократичними свободами. Ордонанси ліквідовували свободу друку і запроваджували попередню цензуру, розпускали нижню палату парламенту і вводили новий виборчий закон, за яким значно зменшувалась кількість депутатів і виборців.

Депутати від опозиції сприйняли ордонанси як державний переворот. Революція почалася виступом 27 липня робітників-друкарів, який підтримали робітники інших професій. На вулицях Парижа почалося спорудження барикад, виникли перші збройні сутички з урядовими військами. О. Поліньяк оголосив у столиці воєнний стан і наказав військам придушити повстання. На чолі повстанських загонів з робітників, ремісників, торговців, студентів і солдатів стали офіцери регулярної армії. Наступного дня збройні виступи в столиці набули широкого розмаху. Повстанці оволоділи Тюїльрійським палацом, над яким замайорів трикольоровий прапор революції.

Карл X змушений був скасувати ордонанси. Однак це не врятувало його від ненависті народу. Найпопулярнішими гаслами Липневої революції були: "Геть Карла X! Геть Бурбонів!" Керівництво революцією вирішили взяти на себе депутати. Було створено муніципальну комісію для забезпечення столиці продовольством, керівництво збройними силами доручили маркізу М. Лафайєту. Щоб урятувати монархію, депутати зрозуміли, що необхідна зміна династії. 2 серпня Карл X зрікся престолу на користь онука. Однак 9 серпня королем французів було проголошено герцога Луї Філіппа Орлеанського. Отже, перемогою революції скористалися конституційні монархісти і у Франції було встановлено Липневу монархію (1830-1848).

У роки Липневої монархії панувала фінансова аристократія. Виборче право поширювалося лише на багатих власників. Робітничий клас і селянство, дрібна та більша частина середньої буржуазії не отримали виборчого права. Державні витрати на підтримку банкірів і промислових магнатів покривалися за рахунок збільшення податків (переважно з прибутків дрібної буржуазії та селянства).

Як і до Липневої революції, робітництво Франції не влаштовувало їхнє становище: робочий день тривав 14-16 год, заробітна плата була низькою. 1831 р. у зв'язку з небажанням власників мануфактур підняти заробітну плату повстали ткачі в м. Ліоні, їх виступ було придушено збройною силою. А 1834 р. ліонські робітники знову організували повстання і впродовж шести днів вели запеклі бої з урядовими військами.

У 30-х рр. активізувалась діяльність таємних республіканських товариств, у яких брали участь і робітники, і дрібна буржуазія. Найбільшим із них було "Товариство пір року" на чолі з революціонером-соціалістом Огюстом Бланкі - активним учасником Липневої революції. 1839 р. це товариство зробило спробу організувати повстання у Парижі. У 40-ві рр. XIX ст. кількість страйків зросла і робітничий рух дедалі більше політизувався, чому сприяло і поширення серед робітників соціалістичних ідей, які пропагували Луї Блая, Прудон.

З середини 40-х рр. у Франції були наявні всі ознаки кризи, що посилилася неврожаями 1845 і 1846 рр., а також економічним занепадом. Особливе обурення викликала політика фінансової аристократії. Опозиція монархії помітно посилилась і серед буржуазії. Прихильники республіканського ладу групувалися навколо газети "Насіональ", яка розпочала пропагандистську кампанію проти Липневої монархії та закликала маси до боротьби проти правлячої верхівки. У Франції виникла нова революційна ситуація.

Революції в Європі на початку XIX ст.
Іспанія
Італія
Греція
Росія
США в першій половині XIX ст.
Національно-визвольні революції в Латинській Америці
Революції 1848-1849 рр. В Європі
Франція
Італія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru