Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - АФАНАСЬЄВ-ЧУЖБИНСЬКИЙ Олександр Степанович

(справжнє прізвище — Афанасьєв) Український і російський письменник, етнограф

Народився 11 березня 1816 р. в с. Ісківці (нині Лубенського району Полтавської області) в родині дрібного поміщика.

Освіту здобув у Ніжинському ліцеї, де навчався з 1829 по 1835 р. Тут він познайомився з Є. Гребінкою. Дружні стосунки з ним позначилися на поетичній творчості О. Афанасьєва.

Після закінчення ліцею упродовж восьми років проходив військову службу в Білгородському уланському полку. Дослужився до рангу поручика і в 1843 р. звільнився. Деякий час ніде не служив. Саме тоді він познайомився з Т. Шевченком і супроводжував його в подорожі по Лівобережній Україні (1845—1846). У 1847 р. вступив на цивільну службу до канцелярії воронезького губернатора, а наступного року став редактором »Воронежских губернских новостей». В 50-х роках залишив урядову службу і зайнявся літературною працею.

Як мовознавець виявив себе в складанні українсько-російського словника, який, на жаль, не завершив. Багато перекладав з польської та французької мов. Автор поетичних збірок та романів. У 1855 р. у Петербузі вийшла анонімна збірка його віршів »Що було на серці», яка принесла йому славу. Деякі поезії із цієї збірки близькі до народних пісень (»Скажи мені правду, мій добрий козаче», »Ой у полі на роздоллі», »Прощання»). Найвідоміший роман О. Афанасьєва-Чужбинського »Петербурзькі картярі» (1872). Цінний фактичний матеріал містять його »Спогади про Т. Г. Шевченка».

Багато уваги приділяв збиранню фольклорного та етнографічного матеріалу. Серед етнографічних праць слід відзначити »Нариси полювання в Малоросії» і »Подорож у Південну Росію» (1861—1863), яка була підготовлена на матеріалах, зібраних під час державної етнографічної експедиції в басейнах Дніпра та Дністра.

О. Афанасьєв-Чужбинський був засновником газети »Петербургский листок», редактором »Магазина иностранной литературы». В останні роки свого життя отримав місце смотрителя Петропавлівського музею.

Помер 18 вересня 1875 р. у Петербурзі.

БАЖАН Микола Платонович
БАЗИЛІ Костянтин Михайлович
БАЛЬМЕН Яків Петрович
БАРВІНСЬКИЙ Володимир Григорович
БЛЕЦЬКИЙ-НОСЕНКО Павло Павлович
БІРЮКОВ Михайло Олексійович
БОБИНСЬКИЙ Василь Петрович
БОГУШЕВИЧ Франтішек Казимирович
БОЖКО Сава Захарович
ВАГИЛЕВИЧ Іван Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru