Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БОГУШЕВИЧ Франтішек Казимирович

Український та білоруський поет

Народився 21 березня 1840 р. в с. Кушляни Віденської губернії (нині Вільнюського району Литви) в сім’ї збіднілого шляхтича. У1861 р. навчався у Петербурзькому університеті, звідки був виключений за участь у студентських заворушеннях. Працював учителем на Гродненщині. Повернувшись на батьківщину брав участь у народному повстанні 1863 р., після розгрому якого, переховуючись від переслідувань, виїхав в Україну.

1865 р. Ф. Богушевич вступив до Ніжинського юридичного ліцею, який закінчив 1868 р.

В Україні Ф. Богушевич прожив понад 15 років, працював спочатку канцелярським чиновником у Чернігівській губернській управі, а з 1869 р. — помічником діловода, судовим слідчим. Із 1878 р. був адвокатом у Вільно. Почав писати вірші, які поширювалися в рукописах.

Автор збірок »Дудка білоруська» (1891) і »Смик білоруський» (1894), у яких під впливом ідей революційного демократизму утверджуються художньо-естетичні принципи. Збірки »Білоруська скрипочка» і »Білоруські оповідання Бурачка» загинули в архівах царської цензури. У своїх творах глибоко розкривав соціальні суперечності пореформеного села, розвінчував ідею безкласовості білоруської нації.

Службова діяльність Ф. Богушевича в Україні вирізнялася громадянською принциповістю, чесністю, увагою до простих людей, особливо до бідної частини селянства. Архівні документи свідчать, що Ф. Богушевич був свідомим поборником інтересів українських селян. В Україні займався літературною діяльністю, писав вірші українською мовою. Величезний вплив на його творчість мала поезія Т. Шевченка, зокрема поема »Гайдамаки». Цей вплив особливо помітний у творах Ф. Богушевича »Правда», »Думка» та ін.

У 1883 р. Ф. Богушевич повернувся на батьківщину. Служив у Вільно до останніх років життя.

Помер 28 квітня 1900 р. у с. Кушляни. Похований у Жупранах (нині Гродненська область).

БОЖКО Сава Захарович
ВАГИЛЕВИЧ Іван Миколайович
ВЕЛИЧКО Самійло (Самоїл) Васильович
ВИШЕСЛАВСЬКИЙ Леонід Миколайович
ВИРГАН Іван Оникійович (справжнє прізвище — Вергун)
ВИШНЯ Остап (літературний псевдонім Губенка Павла Михайловича)
БЛИЗЬКО Олекса Федорович
ВОРОНЬКО Платон Микитович
ГАЛАН Ярослав Олександрович (псевдоніми: Яга, Мирон Яро та ін.)
ГЕ Іван Миколайович (псевдоніми: Бертольді, Б.-ді-І)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru