Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГОЛОВКО Андрій Васильович

Український письменник

Народився 3 грудня 1897 р. в с. Юрки на Полтавщині в селянській родині. Навчався в Кременчуцькому реальному училищі (1908—1914). Належав до літературної організації »Плуг». З 1915 р. перебував на фронті. 1917 р. повернувся в Україну, працював учителем. 1919 р. вийшла друком збірка віршів »Самоцвіти». З 1920 р. — в лавах Червоної армії. Викладав у школі червоних старшин (Харків), а після демобілізації вчителював на селі. З 1922 р. перейшов на літературну роботу.

А. Головко формувався як радянський письменник з відповідним марксистсько-ленінським доктринальним світобаченням, у своїх творах оспівував більшовицький режим.

У 20-х роках написав твори: »Дівчинка з шляху», »Пилипко», »Червона хустина», підготував збірку оповідань і повістей »Можу». 1927 р. закінчив роман »Бур’ян», в основу якого було покладено так звану Димівську справу, сфабриковану комуністами на Миколаївщині 1924 р. Як свідчать архіви, »мужній сількор» Григорій Малиновський насправді був бандитом. Із класово-пролетарських позицій А. Головко змалював революційні події 1905 р. в Україні в романі »Мати».

Під час Великої Вітчизняної війни був військовим кореспондентом газети »Комуніст», писав про подвиги воїнів на фронті, оспівував дружбу народів.

Роман »Артем Гармаш» — складова частина задуманої трилогії про боротьбу українців за встановлення радянської влади (1951—1970). Автор кількох п’єс і кіносценаріїв. Окремими виданнями вийшло понад 20 книжок письменника.

Помер 5 грудня 1972 р. в Києві. Похований на Байковому кладовищі.

ГОМІН Лесь (літературний псевдонім Королевича Олександра Дмитровича)
ГОНЧАР Олесь (Олександр) Терентійович
ГРАБОВСЬКИЙ Павло Арсенович (літературні псевдоніми: Панько, Павло Граб та ін.)
ГРАБЯНКА Григорій Іванович
ГРЕБІНКА Євген Павлович
ГРИГОРЕНКО Грицько (літературний псевдонім Судовщикової-Косач Олександри Євгенівни)
ГРИГУРКО Іван Сергійович
ГРИМАЙЛО Ярослав Васильович
ГРІНЧЕНКО Борис Дмитрович (псевдоніми: Василь Чайченко, Л. Яровенко та ін.)
ГУЛАК-АРТЕМОВСЬКИЙ Петро Петрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru