Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ПАЧОВСЬКИЙ Василь Миколайович

Український пост

Народився 12 січня 1878 р. в с. Жуличі на Львівщині в родині священика. Навчався в Золочівській та Львівській гімназіях, згодом у Львівському та Віденському університетах. Після навчання працював учителем української академічної гімназії.

Брав участь у заснуванні й діяльності літературної групи »Молода муза», що існувала у Львові в 1907—1913 рр. Програмні засади цієї групи ґрунтувалися на ідеях модернізму.

Початок XX ст. був особливо плодотворним у творчості В. Пачовського, вийшли друком його збірки: »Розсипані перлини» (1901), »На стоці гір» (1907), »Ладі й Марені — терновий огонь мій ...» (1912); драматичні твори »Сон української ночі» (1902), »Сонце руїни» (1909). У 1907 р. була опублікована праця »Українці як народ».

В. Пачовський заперечував етнографізм, побутовий реалізм, намагався поєднати людську особистість із Всесвітом. Провідним мотивом його творчості була національна ідея: через міфологічні образи українського фольклору вводить він свій образ України.

Під час першої світової війни потрапив до Відня, працював у таборі військовополонених українців, викладав на курсах української мови та історії. 1919 р. захопившись ідеями С. Петлюри, певний час перебував у Кам’янці-Подільському, проте, згодом розходиться з ним у поглядах на шляхи побудови й характер української держави.

У збірках поезій 20—30-х років »Огні честі», »Розгублені звізди», »Дзвін слави князя», що так і не були видані, тема України стає провідною, викристалізовуються аспекти — від героїчного до трагічного.

З 1920 р. редагував в Ужгороді часопис »Народ», водночас працював учителем. Зазнав матеріальної скрути. Після вересня 1939 р. становище письменника поліпшилося, почав працювати викладачем Львівського університету.

Творчість В. Пачовського — помітне явище в історії української літератури. Основним здобутком письменника були національно-патріотичні твори, бо виходив з переконання: для поневолених народів храм держави мусить замінити мистецтво.

Помер 5 квітня 1942 р.

ПИЛИПЕНКО Сергій Володимирович (псевдоніми: Сергій Сліпий, Плугатар та ін.)
ПЛЮЩ Олексій Львович
ПОГОРЄЛЬСЬКИЙ Антоній (справжнє прізвище — Петровський Олексій Олексійович)
ПОЛІЩУК Валер’ян Львович (літературні псевдоніми: Микита Волокита, Сонцвіт Василь та ін.)
ПОЛТОРАЦЬКИЙ Олексій Іванович
ПЧІЛКА Олена (справжнє прізвище — Косач Ольга Петрівна)
РИБАК Натан Самійлович
РИЛЬСЬКИЙ Максим Тадейович
РУДАНСЬКИЙ Степан Васильович
РУДНИЦЬКИЙ Михайло Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru