Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - РУДАНСЬКИЙ Степан Васильович

Український пост XIX ст.

Народився 6 січня 1834 р. в с. Хомутинці (нині с. Руданське) Вінницької області в сім’ї сільського священика. Готувався до духовної кар’єри, навчаючись спочатку в Шаргородському духовному училищі (1841), пізніше — у Кам’янець-Подільській семінарії. Проте по її закінченні обрав інший шлях — став слухачем Медико-хірургічної академії в Петербурзі. Вчився тут з 1855 до 1861 р. У Петербурзі захворів на туберкульоз, і після закінчення академії, за його проханням, був призначений лікарем у Ялту. С. Руданський залишив по собі пам’ять серед бідного населення як лікар-гуманіст. 1872 р., коли в Криму спалахнула епідемія холери, не шкодуючи себе, вів боротьбу з пошестю, але захворів сам.

Початок літературної діяльності С. Руданського припадає ще на роки навчання в семінарії (1851), де він написав перші вірші. Друкуватися почав 1859—1861 рр. в петербурзькому журналі »Русский мир» (1859). Проте творче життя поета було нетривалим. Останні оригінальні вірші Руданського датовано 1861 р. По суті, не підтриманий ні редакцією »Основи», ні київською Громадою, у членів якої надовго осіла значна частина його рукописів, С. Руданський так і не встановив певних стосунків з іншими культурними колами й до кінця життя залишався самотньою постаттю в українській літературі.

Літературна спадщина С. Руданського — понад двісті віршових гуморесок, кілька поем і віршованих хронік, водевілю, низки ліричних поезій і балад.

Перші літературні спроби поета були в жанрі балади (»Розбійник», »Вечорниці», »Упир» та ін., 1851—1854).

Інтимна лірика має широкий діапазон: від сентиментально-романсового »Сиротина я безродний...» до позначеного реалістичними подробицями »До дядька Прохора-коваля». Лірика С. Руданського різноманітна за жанрами. Це філософські медитації, алегорія публіцистичного характеру (»До дуба»), вірш-автопортрет (»Студент»), вірш-оповідання (»Над колискою», »Лірникові думи», обидва 1856; »Цар Соловей», 1857).

Творча оригінальність поета найповніше реалізована ним у жанрі гуморесок.

Гуморески С. Руданського — це незвичайна поетична пере-повідь мандрівних сюжетів, зразків народної творчості. Ступінь творчого втручання поета у первинний матеріал значний. Автор соціально поглибив, реалістично типізував образи й ситуації, надав творам граційної віршової форми.

У його гуморесках постає строката картина людських стосунків, викриваються здирники й експлуататори (Засідатель», »Гуменний», »Запорожці у сенаті», »Набожний ксьондз», »Горох», »Свічка» та ін.).

У 60-х роках він займається переважно перекладами та переспівами. Переклав українською мовою »Слово о полку Ігоревім», уривки з »Краледворського рукопису», »Іліаду» Гомера.

Широко представлені у творчості поета поемний жанр »Лірникові думи», віршовані історичні хроніки (»Іван Скоропада», »Павло Полуботок» та ін.).

Помер 4 травня 1873 р. Похований в Ялті.

РУДНИЦЬКИЙ Михайло Іванович
САЙКО Микола Пилипович
САМІЙЛЕНКО Володимир Іванович (літературні псевдоніми В. Сивенький, Іваненко, Полтавець, Л. Сумний та ін.)
САМЧУК Улас Олексійович
СВІДЗІНСЬКИЙ Володимир Юхимович
СВІТЛИЧНИЙ Іван Олексійович
СОСЮРА Володимир Миколайович
СТАРИЦЬКА-ЧЕРНЯХІВСЬКА Людмила Михайлівна
СТАРИЦЬКИЙ Михайло Петрович
СТЕЛЬМАХ Михайло Панасович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru