Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ГЛУШКОВ Віктор Михайлович

Український математик, учений у галузі кібернетики та обчислювальної техніки

Народився 24 серпня 1923 р. в м. Ростові-на-Дону в родині інженера. У1948 р. закінчив Ростовський університет. Спочатку досліджував абстрактну та топологічну алгебру, потім розробляв теоретичні й прикладні питання кібернетики.

У1956—1957 pp. очолював лабораторію обчислювальної техніки в Інституті математики АН УРСР. З 1957 р. і до кінця життя — директор Обчислювального центру (з 1962 р. — Інститут кібернетики) АН УРСР.

Академік з 1961 p., віце-президент АН УРСР з 1962 p., академік АН СРСР з 1964 p., заслужений діяч науки з 1978 р.

В. Глушков — автор 750 наукових праць, багато з яких не мають аналогів у світі. Зробив величезний внесок у розроблення теоретичних концепцій штучного інтелекту. Він прагнув спрямувати нову теорію на розв’язання реальних завдань проектування машин. Найвідоміші його праці стосуються теорії нескінченних дискретних, а особливо топологічних бікомпакт-них груп, проблем обчислювальної техніки і кібернетики, зокрема теорії цифрових автоматів.

Під його керівництвом було сконструйовано серію електронно-обчислювальних машин: »Київ», »Мир», »Дніпро», системи »Львів», »Кунцево» та ін. Жодна з цих машин не поступалася найкращим зарубіжним зразкам. В ЕОМ »Київ», наприклад, знайшов своє практичне втілення важливий напрям теоретичних пошуків В. Глушкова — штучний інтелект.

Створена під його керівництвом на початку 70-х років електронно-обчислювальна машина »Мир» стала прототипом сучасних »персоналом».

За свої дослідження В. Глушков був двічі удостоєний Державних премій (1964, 1968).

На робочому столі ученого під склом лежав аркуш паперу з написом: »Сьогодні перший день твого життя, що залишилося. Не гай марно часу». Він жив з максимальною віддачею і зробив величезний внесок у теорію та практику створення сучасних обчислювальних комплексів. Помер ЗО січня 1982 р.

ГНАТЮК Володимир Михайлович
ГОГОЦЬКИЙ Сильвестр Сильвестрович
ГОЛОБУЦЬКИЙ Володимир Олексійович
ГОЛОВАЦЬКИИ Яків Федорович
ГОРБАНЬ Микола Васильович
ГОРБАЧЕВСЬКИЙ Іван Якович
ГРИЦАЙ Михайло Семенович
ГРУШЕВСЬКА Ольга Олександрівна (псевдонім — О. Олександренко)
ГУДЗІЙ Микола Каленикович
ГУЛАК Микола Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru