Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЄФРЕМОВ Сергій Олександрович (справжнє прізвище Охріменко)

Український державний і політичний діяч, літературознавець

Народився 19 жовтня 1876 р. в с. Пальчик на Київщині (нині Звенигородського району Черкаської області) в родині священика. Навчався в Уманській духовній школі та в Київській духовній семінарії. Проте, оскільки духовна кар’єра його не приваблювала, він продовжив освіту на юридичному факультеті Київського університету, який закінчив у 1901 р. З 1919 р. — академік ВУАН.

Ще в семінарії він зацікавився українською літературою, що в той час зазнавала всіляких переслідувань з боку царизму.

Літературну діяльність розпочав з белетристики (перші твори були опубліковані 1895 р. у »Дзвінку»), однак справою його життя стала літературна критика та історія письменства.

Наприкінці XIX ст. О Єфремов був постійним автором »Записок Наукового товариства імені Шевченка» і »Літературно-наукового вісника», де публікував літературознавчі праці та рецензії. З 1896 р. став одним із засновників видавництва »Вік», метою якого була пропаганда української літератури. У 1907— 1914 рр. вийшли друком його фундаментальні монографії про творчість Марка Вовчка, І. Франка, Т. Шевченка, багато статей, нотаток, рецензій. Працею, що зробила ім’я вченого відомим не тільки в Україні, а й за ЇЇ межами, стала »Історія українського письменства» (1911), що зберегла своє наукове значення донині.

Водночас формувалися політичні погляди С Єфремова. В юнацькі роки зазнав впливу народницьких ідей. Під час революції 1905—1907 рр. став членом Української радикальної партії. Брав участь у різних політичних акціях, за що потрапив до Лук’янівської в’язниці. Після поразки революції 1905—1907 рр. став одним з ініціаторів утворення »Товариства українських поступовців» (ТУП) кадетського напряму, працював у Селянській спілці першої формації (1905), в Українській партії соціалістів-федералістів. Проте головною в його діяльності була наука.

До активної політичної діяльності знову прилучився після повалення царизму. Обіймав в уряді Центральної ради посади заступника голови і генерального секретаря міжнаціональних справ. Після встановлення радянської влади повністю відійшов від політики і повернувся до наукової роботи. До середини 20-х років написав понад 3 тис. наукових праць. Як академік (з 1919) головну увагу приділяв діяльності Всеукраїнської академії наук, з 1922 р. був її віце-президентом.

Однак за минулу політичну діяльність С. Єфремова зробили головним обвинуваченим на сфабрикованому ДПУ процесі вигаданої Спілки визволення України, що відбувся у березні — квітні 1930 р. в Харкові. Найвищу міру покарання йому замінили 10-річною каторгою. 7 років відбув у Ярославському політ-ізоляторі, а 1937 р. його було переведено у Владимирський політ-ізолятор, де, очевидно, й закінчилося його життя. Реабілітований 1989 р.

ЖИТЕЦЬКИИ Павло Гнатович
ЖОВТОБРЮХ Михайло Андрійович
ЗАБОЛОТНИЙ Данило Кирилович
ЗАБОЛОТСЬКИЙ Петро Олександрович
ЗАЙЦЕВ Павло Іванович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Богдан Романович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Корнило Гнатович
ЗАКЛИНСЬКИЙ Ростислав Романович (псевдоніми: Славко 3., В’юн, Юн В., Р. З.таін.)
ЗЕНЬКІВСЬКИЙ Василь Васильович
ЗЕРОВ Микола Костянтинович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru