Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛАГУТА Микола Дмитрович

Український педагог, лінгвіст, історик, краєзнавець

Народився в 1895 р. у м. Миколаєві в родині міщан. . Навчався в Одеському університеті на історико-філологічному факультеті. Під час революції навчання припинив, з 1918 р. вчителював у різних навчальних закладах, читав українську мову на курсах учителів початкових шкіл Херсонського й Одеського повітів. Був активним пропагандистом українського слова та української культури. З 1918 р. — член української спілки »Просвіта» в Миколаєві. Тут він познайомився з багатьма прогресивно налаштованими людьми. Був головою ради українських об’єднаних організацій Миколаєва. У 1917—1920 рр. — діяч УПСР. Працював секретарем редакції газети »Революційна боротьба». За часів денікінської окупації Миколаєва був мобілізований у студентську роту. В 1920 р. повернувся додому.

Працював учителем української мови й літератури в чоловічій гімназії і водночас продовжував навчання в Одеському університеті. З квітня 1920 р. — викладач українознавства у Миколаївському інституті народної освіти, читав курси української мови і літератури, всесвітньої літератури, краєзнавства. Викладав українську мову і літературу в робітничих школах. М. Лагута — автор праць з діалектології і краєзнавства.

Захопившись історичним краєзнавством, досліджував історію м. Миколаєва, вивчав життя і творчість видатних людей краю (М. Аркаса, Р. Судковського та ін.).

2 жовтня 1929 р. М. Лагуту було заарештовано, звинувачено в належності до Спілки визволення України (СВУ) й засуджено до позбавлення волі на 3 роки з суворою ізоляцією. Згодом вирок був змінений — 3 роки умовно. М. Лагута працював в історико-археологічному музеї Миколаєва, брав участь у розкопках Ольвії. Водночас працював в Одеській філії Діпроміста, де займався питаннями реконструкції Миколаєва. У жовтні

1937 р. його знову заарештували і 15 листопада засудили до розстрілу за участь у »контрреволюційній організації». Реабілітований у 1957 р.

ЛАЗАРЕВСЬКИЙ Олександр Матвійович
ЛAHГE Микола Миколайович
ЛАШКЕВИЧ Олександр Степанович
ЛАШНЮКОВ Іван Васильович
ЛЕБЕДИНЦЕВ Феофан Гаврилович
ЛЕВИТСЬКИЙ Володимир Фавстович
ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Омелянович
ЛЕВИЦЬКИЙ Орест Іванович
ЛІНТУР Петро Васильович
ЛДІЙ Петро Дмитрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru