Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛЕВИТСЬКИЙ Володимир Фавстович

Український економіст, статистик

Народився6червня 1854р. в с. Старостинці Вінницької області в родині священика. У 1878 р. закінчив юридичний факультет Новоросійського університету (Одеса), після чого його призначили приват-доцентом політичної економії Демидівського юридичного ліцею в Ярославлі. 1890 р. отримав ступінь магістра за дисертацію »Задачи и методы науки о народном хозяйстве», в 1899 — ступінь доктора за дисертацію »Сельскохозяйственный кризис во Франции 1862—1892 гг.». 3 1892 р. очолив у Харківському університеті кафедру поліцейського права, згодом став професором політичної економії і статистики, водночас викладав історію політичної економії на Вищих харківських комерційних курсах.

В. Левитський написав низку праць з політичної економії, історії народного господарства Росії, Франції та інших країн, з аграрного питання в Росії (»Вечно наследственная аренда земель», 1885; »О чиншевом владении», 1866; »Аграрный вопрос в России с точки зрения основных течений в развитии современного народного хозяйства», 1906; »К вопросу об экономическом значении крупных и мелких заводско-земельческих хозяйств», 1907; »История политической экономии в связи с историей хозяйственного быта», 1907 та ін.).

Підтримував ідею децентралізації в землеробстві, був послідовником теорій стійкості дрібного селянського господарства і спадної плодючості ґрунту, вважав, що повинна відбутися не »заміна індивідуалізму соціалізмом», а певне їх поєднання, тобто виступав фактично за змішану економіку. Він негативно поставився до економічної програми більшовиків і обстоював думку про селянську земельну власність.

З 1922 р. — академік ВУАН, з 1925 р. — академік АН УРСР.

У1919—1930 рр. працював професором Харківського сільськогосподарського інституту. Представник соціально-економічного напряму. Був змушений відійти від проблем теоретичної економіки і зосередитися на прикладних науках. У цей період досліджував історію народного господарства Стародавнього світу та інші проблеми. Зазнавав гонінь за потурання »неонародникам».

Помер 26 жовтня 1939 р.

ЛЕВИЦЬКИЙ Іван Омелянович
ЛЕВИЦЬКИЙ Орест Іванович
ЛІНТУР Петро Васильович
ЛДІЙ Петро Дмитрович
ЛОКТЮШЕВ Сергій Олександрович
ЛОСЬ Федір Євдокимович
ЛУБЕНЕЦЬ Тимофій Григорович
ЛУКАШЕВИЧ Платон Якимович
ЛЯСКОРОНСЬКИЙ Василь Григорович
ЛЯЩЕНКО Петро Іванович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru