Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ОКІНШЕВИЧ Лев Олександрович

Український історик і правник

Народився 7 лютого 1898 р. у Петербурзі в родині юриста. Освіту здобував у Колегії П. Галагана, на юридичному факультеті Київського університету та в Інституті народного господарства. Протягом 1925—1928 рр. був аспірантом М. Грушевського. Його безпосереднім наставником був видатний український історик права, академік М. Василенко, який очолював Комісію з вивчення історії західно руського та українського права ВУАН.

Упродовж 12 років (1921—1933) у цій Комісії працював і Л. Окіншевич. За ці роки опублікував понад ЗО праць. 1933 р. був звільнений з роботи. У 1934 р. був змушений покинути Україну. Спочатку виїхав до Казахстану, потім певний час перебував у Смоленську. Під час війни потрапив у полон. 1949 р. опинився у США. З 1954 р. протягом 15 років працював у Бібліотеці Конгресу США.

Л. Окіншевич — автор понад 100 праць з історії права, літератури, бібліографії тощо. Низку студій присвятив історії і культурі Білорусії. Серед наукових досліджень ученого — »Центральні установи України-Гетьманщини XVII—XVIII ст.» (у 2 т.), »Генеральна старшина на Лівобережній Україні XVII—XVIII ст.», »Значне військове Товариство в Україні-Гетьманщині XVII— XVIII ст.», »Лекції з історії українського права», »Українське суспільство і уряд 1648—1781 рр.». Ці роботи стали хрестоматійними в національній історіографії.

Праці Л. Окіншевича ґрунтуються на широкій джерельній основі, містять досконалий методичний апарат, їм притаманні сувора об’єктивність і виваженість. Початки державного устрою Гетьманщини вчений виводить із громадського устрою Запорожжя, де політична влада зосереджувалася в руках старшини. Звичаєве право було базисним для влади. В ньому закладені психологічні, соціально-економічні та юридичні норми механізму реалізації політичної влади козацькою старшиною. Перенесені в Гетьманщину, доводив учений, ці юридичні норми дали відповідні наслідки.

Помер 7 листопада 1980 р. у Вашингтоні (США).

ОРЖЕНЦЬКИЙ Роман Михайлович
ОХІРОВСЬКИЙ Станіслав
ОСАДЧИЙ Тихон Іванович
ПАЛЛАДІН Олександр Володимирович
ПАТОН Євген Оскарович
ПЕРЕТЦ Володимир Миколайович
ПИРОГОВ Микола Іванович
ПІЧЕТА Володимир Іванович
ПЛЮЩ Павло Павлович
ПОЛЕТИКА Василь Григорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru