Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СЕМЕНТОВСЬКИЙ Микола Максимович

Український історик-краєзнавець, етнограф, письменник

Народився 2 березня 1819 р. в с. Семеногірка (нині у складі с. Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині), брат К. Сементовського. У 1840 р. закінчив Ніжинський фізико-математичний ліцей. Служив у канцеляріях Чернігівського, потім Полтавського, Харківського генерал-губернаторів.

У 1838 р. з публікації невеликої повісті »Андроник» розпочався творчий шлях М. Сементовського. З 1843 р. працював у канцелярії Військового міністерства в Петербурзі. Опублікував п’єсу »Жебрак», повість »Губернський чиновник», статтю »Харківський театр», повість »Лізанька».

У середині 40-х років Сементовський звертається до історичної тематики. 1845 р. в журналі »Маяк» була надрукована повість »Мазепа» (у 3-х ч.). Цей твір вийшов також окремою книжкою під назвою »Кочубей, генеральний суддя».

1846 р. М. Сементовського обирають членом-співробітником Імператорського географічного товариства. Це спонукало його до створення нових праць (»Таврида», »Мандрівник», »Південний берег Криму»). 1849 р. залишив службу у Військовому міністерстві і переїхав до Києва. М. Сементовський — автор романів »Золота грамота», »Баронеса Флогсберг» (у 3-х т.), »Потьомкін як козак війська Запорозького». У 50-х роках вийшли друком історичні праці »Запорізький рукопис про скарби», »Сказания о ловах великих князей Киевских», »Галерея Киевская достопамятных видов и древностей».

3 1865 р. М. Сементовський видавав »Київський господарський календар» (пізніше — »Київський народний календар»), 1869 р. заснував літературно-політичну газету »Паровоз».

Книжки »Найдавніша в Росії церква Спаса на Берестові, збудована святим Володимиром у Києві» і »Повірені і довірителі, захисники і обвинувачі» були останніми творами М. Сементовського.

У 1875 р. вийшов у відставку і переїхав у родовий маєток до Семеногірки.

Помер 5 листопада 1879 р.

СИРОТЮК Микола Йосипович
СІКОРСЬКИЙ Ігор Іванович
СІРОПОЛКО Степан
СІЧИНСЬКИЙ (Сіцінський) Юхим (Евтим) Йосипович
СКОВОРОДА Григорій Савович
СЛАБЧЕНКО Михайло Єлисейович
СЛАВІН Лазар Мойсейович
СОКОЛЯНСЬКИЙ Іван Опанасович
СОЛОВЕЙ Дмитро Федорович
СПЕРАНСЬКИЙ Михайло Нестерович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru