Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СІРОПОЛКО Степан

Український педагог і бібліограф, громадський діяч

Народився 1872 р. на Полтавщині. Закінчив Московський університет, був співробітником журналу »Украинская жизнь». З 1917 р. — керівник комітету народної освіти Києва, радник у справах освіти при Генеральному секретаріаті. Після поразки української демократичної революції емігрував до Польщі, згодом жив у Празі. У 1925—1932 рр. — професор Українського вищого педагогічного інституту ім. М. Драгоманова (1925—1932).

Організатор і голова Українського товариства прихильників книги, редактор його органу »Книголюб». Організатор Українського педагогічного товариства у Празі. Тривалий час був головою Союзу українських журналістів і письменників за кордоном. Член Українського історико-філологічного товариства. С. Сірополко — автор численних праць з педагогіки та книгознавства: »Взірцевий каталог шкільної і народної бібліотеки» (1918); »Народні бібліотеки» (1919); »Завдання школи» (1919); »Школознавство» (1926); »Народна освіта на Совітській Україні» (1934); »Історія освіти на Україні» (1937) та ін.

Після першої світової війни С. Сірополка було обрано почесним членом »Просвіти». У 20-х роках активно співробітничав із львівською »Просвітою». У часописі товариства »Народна освіта» надрукував низку книгознавчих розвідок, зокрема статті »Книжка в культурно-просвітній праці серед дорослих» (1925), »Підготовка культурно-освітніх діячів» (1923), »Кооперація та просвіта» (1925), »Читач і книга» (1927) та ін. Окремою книжкою було надруковано працю »Короткий курс бібліотекознавства: історія, теорія та практика бібліотечної справи» (1924).

Помер 25 лютого 1959 р. за кордоном.

СІЧИНСЬКИЙ (Сіцінський) Юхим (Евтим) Йосипович
СКОВОРОДА Григорій Савович
СЛАБЧЕНКО Михайло Єлисейович
СЛАВІН Лазар Мойсейович
СОКОЛЯНСЬКИЙ Іван Опанасович
СОЛОВЕЙ Дмитро Федорович
СПЕРАНСЬКИЙ Михайло Нестерович
СРЕБНИЦЬКИЙ Іван Панасович
СТОРОЖУК Олександр Олексійович
СТРАЖЕСКО Микола Дмитрович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru