Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ВРУБЕЛЬ Михайло Олександрович

Російський художник

Народився 17 березня 1856 р. в м. Омськ в сім’ї військового. Закінчив Петербурзький університет. У 1880— 1884 рр. навчався в Петербурзькій Академії мистецтв, академіком якої став у 1905 р. Працював у галузі станкового, монументального, театрально-декораційного живопису, станкової та ілюстративної графіки, ужиткового мистецтва та архітектури. Був одним із представників символізму і живопису стилю модерн.

Початок самостійної творчої діяльності М. Врубеля збігається з його приїздом 1884 р. до Києва для розпису ікон та створення фресок Кирилівської церкви. Тут він вивчав давні мозаїки, а також створив композицію над хорами »Зішестя Святого Духа», ескізи для розписів у Володимирському соборі (розписав лише орнаменти в бокових нефах).

У Києві написав картини »Дівчина на фоні перського килима» (1886; Музей східного мистецтва), »Східна казка» (1886) тощо.

Наприкінці 1885 р. оселився в Москві. Ще в Києві почав працювати над навіяним творчістю М. Лермонтова образом демона (»Демон», 1890; »Демон зборений», 1902).

Найвизначніші твори М. Врубеля: »Венеція» (1893), »Іспанія» (1894), »Пан» (1899), »Царівна-лебідь» (1900). У цих картинах виявилися найважливіші риси творчості художника: глибина змісту, складність, напруженість символьного образу, органічне сполучення життєвих спостережень з фантастичним уявленням, живописна майстерність, тяжіння до монументальності.

В останні роки життя на творчості М. Врубеля позначилося тяжке психічне захворювання.

Помер 14 квітня 1910 р. в Петербурзі.

ГАЙДАЙ Зоя Михайлівна
ГАНИЦЬКИЙ Тадей Денисович
ГЕ Григорій Миколайович
ГЕ Микола Миколайович
ГЛІЄР Рейнгольд Моріцович
ГМИРЯ Борис Романович
ГОМОЛЯКА Вадим Борисович
ГОНЧАР Іван Макарович
ГРАБЕНКО Андрій Михайлович (псевдонім — Конощенко)
ГРИБОВИЧ Степан Григорович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru