Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЗЕМКА Тарасій Левкович

Український церковний діяч, поет, книгодрукар

Рік народження невідомий. Працював у друкарні Києво-Печерської лаври коректором і »виправлячем книг», а з 1624 р. завідував нею. Його зусиллями лаврська бібліотека поповнилась різноманітною, в тому числі нотною, літературою. З 1631 р. був ігуменом Києво-Братського монастиря і ректором

Києво-Могилянської колегії. Писав вірші, перекладав церковні книги з грецької і латинської мов, укладав до них передмови.

Т. Земка був одним із найпомітніших тогочасних фахівців церковного співу, заклавши своїми ісгорико-теоретичними розвідками міцне підґрунтя співацької освіти Києва. Дві праці про церковний спів уміщено у передмовах до його книг »Служебник-Лпургіон» (1629) і »Тредіон, сіє є трипеснець Святої П’ятдесят-ниці» (1631). У першій з них він виступає як знавець обрядів і самої літургійної служби, пояснює її назву й визначає порядок проведення. У другій наводить цінні відомості про минуле співацького мистецтва. Спираючись на історичні факти і документи, він зазначає, що сюжетами піснеспівів були біблійні тексти, і характеризує спів як найвище мистецтво розуму людини. Він наголошує також на естетичній цінності мелодій, їх »благочесті», »громадянськості», силі динамічного звучання, емоційній передачі тексту.

Неабияке значення для розвитку вітчизняної музично-теоретичної та педагогічної думки мали висновки Т. Земки про жанрові відмінності псалмів, гімнів і пісень. На його думку, пісне-співи мають створюватись рідною мовою, зрозумілою простим людям, що, очевидно, пояснює його потяг до виправлення книг. Свої принципи у професійній музиці та її належність до духовного життя людей він стверджував словами: »Ми Русі співаємо», виражаючи ними відданість вітчизні, патріотичні почуття громадянина своєї батьківщини.

Помер 23 вересня 1632 р. у Києві. »

ІВАСЮК Володимир Михайлович
ЇЖАКЕВИЧ Іван Сидорович
КАВАЛЕРІДЗЕ Іван Петрович
КАЛЬЧЕНКО Галина Никифорівна
КАРАБУЛЬКА Йосип Йосипович
КАСІЯН Василь Ілліч
КВІТКА Климент Васильович
КИБРИК Євген Адольфович
КОВНІР Степан (Стефан) Дем’янович
КОЗИЦЬКИЙ Пилип Омелянович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru