Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛУКОМСЬКИЙ Георгій (Юрій) Крескентійович

Український і російський архітектор-художник і мистецтвознавець

Народився в 1884 р. У 1903 р. закінчив архітектурне відділення Казанської художньої школи, а в 1915 р. — Петербурзьку Академію мистецтв. Головним напрямом дослідницької праці вченого було вивчення історії української і російської архітектури та мистецтва. Серед найвідоміших його творів — монографії »Батуринський палац, його історія, руйнування та реставрація» (1912), »Старовинна архітектура Галщії» (1915), »Старовинні садиби Харківської губернії» (1917), »Українське бароко», »Волинська старовина» та ін.

Захоплювався геральдикою, вивчав місцеві та родові герби України. В 1919 р. разом із Г. Нарбутом його було залучено до розробки українського радянського герба та печатки.

Значний внесок зробив у музейне будівництво України. Брав участь в організації Київського музею західного та східного мистецтва, який було засновано 1921 р. на базі приватного зібрання колекціонерів-меценатів подружжя Б. і В. Ханенків.

У 20-х роках XX ст. Г. Лукомський виїхав за кордон. Останні роки життя провів у Венеції, Парижі та Берліні. Перебуваючи в еміграції, продовжував займатися мистецтвознавством, влаштовував художні виставки, видавав книги з українського та російського мистецтва. Його діяльність сприяла популяризації української культури за кордоном. Помер у 1928 р.

ЛЮДКЕВИЧ Станіслав Пилипович
ЛЯТОШИНСЬКИЙ Борис Миколайович
МАЙБОРОДА Георгій Іларіонович
МАИБОРОДА Платон Іларіонович
МАНІЛО В Григорій Феофанович
МАРКЕВИЧ Олександр Андрійович
МАТЮК Віктор Григорович
МЕЗЕНЕЦЬ Олександр Іванович
МЕЙТУС Юлій Сергійович
МИКОЛАЙЧУК Іван Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru