Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - МАРКЕВИЧ Олександр Андрійович

Український кобзар

Народився 9 квітня 1894 р. в с. Троїцьке (нині Довгалевське) Рокитнянського району Київської області в родині селянина.

У роки першої світової війни був тяжко поранений (1915), внаслідок чого втратив зір. Повернувшись з війни, вивчився грі на кобзі; почав ходити по селах України — грав, співав, збирав пісні для свого репертуару.

Важливою подією в житті О. Маркевича стала участь в роботі першої Республіканської наради кобзарів і лірників України, що була скликана Інститутом українського фольклору Академії наук УРСР в 1939 р. Тут він познайомився з багатьма своїми сучасниками — відомими кобзарями України. Того самого року був утворений кобзарський ансамбль, який об’їхав багато міст і сіл України, пропагуючи українські народні думи і пісні. Виступав у складі цього ансамблю.

У 1951 р. О. Маркевич перейшов до Київської капели кобзарів при клубі Українського товариства сліпих (УТОС). Він один із засновників кобзарського об’єднання при музично-хоровому товаристві (1969). Бере участь у багатьох концертах в Києві, Москві, а також урочистостях, присвячених видатним подіям та народним співцям України — О. Вересаю, Ф. Кушнерику, П. Носачу, Є. Мовчану.

З кобзарем П. Носачем, своїм другом і учнем багато мандрував селами України (Таращанський, Рокитнянський та Володимирський райони на Київщині).

У його репертуарі: дума »Про трьох братів самарських», історичні пісні: »Про Морозенка», »Кармалюк», »Байда», »Бондарівна», »Про сотника Харка», »Про Супруна». Виконував пісні і на слова Т. Шевченка: »Думи мої, думи», »Тече вода в синє море», »Тополя», »Перебендя». До багатьох віршів Т. Шевченка складав власні мелодії. Виконував твори літературного походження: пісні на слова С. Руданського »Чорний комір», Л. Глібова »Горлиця й Горобець» та ін. Написав музику до них. З великим успіхом виконував пісні свого талановитого учня П. Носача: »Колгоспівська, антифашистська пісня »Про тхорів», »Про мир» та багато ін. Любив популярну російську пісню »Вечерний звон» на слова поета І. Козлова.

Понад півстоліття дзвеніла кобза О. Маркевича, який був одним з видатних продовжувачів народних традицій.

Помер 5 лютого 1978 р. у Києві.

МАТЮК Віктор Григорович
МЕЗЕНЕЦЬ Олександр Іванович
МЕЙТУС Юлій Сергійович
МИКОЛАЙЧУК Іван Васильович
МОРГІЛЕВСЬКИЙ Іполит Владиславович
МОРОЗ Василь
МУРАШКО Микола Іванович
МУРАШКО Олександр Олександрович
НАРБУТ Георгій Іванович
НАРБУТ Данило Георгійович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru