Встановлення ціни - це рішення, яке залежить від обраної маркетингової стратегії ціноутворення. Маркетингова тактика ціноутворення пов'язана з використанням знижок.
Знижка - сума, на яку зменшується ціна і, одночасно, сума, якою продавець дотує покупця для стимулювання збуту.
Тактичні рішення, пов'язані з коректуванням базової ціни за рахунок використанням знижок, залежать від виду знижки. Розрізняють наступні види знижок.
1. Функціональні (торгівельні) знижки - знижки, які надаються торговельному підприємству за виконання функцій щодо продажу, зберігання, ведення обліку, просування.
2. Дилерські знижки - знижки, які надаються посередникам зі збуту для покриття витрат та забезпечення отримання прибутку.
3. Прогресивні знижки - знижки, які встановлюються в разі певного обсягу покупок.
4. Знижки "сконто" - знижки, які надаються за оплату товару готівкою або за дострокове здійснення платежів. Стандартна знижка "сконто": "2/10, нетто 30". Це означає, що товар має бути оплачений протягом 30 днів, але покупець заплатить на 2% менше, якщо сплатить протягом 10 днів.
5. Кількісні знижки - знижки, які надаються за покупку певної кількості товарів.
6. Бонусні знижки - знижки, які надаються постійним покупцям за певний обсяг покупок протягом певного часу, зазвичай року. При цьому встановлюється певна шкала знижок.
7. Знижки для заохочення продажів товарів-новинок - знижки, які надаються посередникам, якщо вони беруть на реалізацію нові товари, просування яких вимагає додаткових видатків.
8. Спеціальні знижки - знижки, які встановлюються для постійних та ексклюзивних покупців, у яких продавець зацікавлений.
9. Експортні знижки - знижки, які надаються іноземним покупцям понад ті знижки, які діють на внутрішньому ринку.
10. Клубні знижки - знижки, які надаються членам дисконтних клубів на придбання товарів.
11. Пільгові знижки - знижки, які встановлюються з метою стимулювання льготних категорій покупців або стимулювання збуту певних видів товару.
12. Акційні знижки - знижки, які встановлюються на час проведення акцій.
13. Святкові знижки - знижки, які встановлюються із приводу свята.
14. Сезонні знижки - знижки, які встановлюються за придбання товару в період відсутності попиту. Можуть бути передсезонними та післясезонними.
15. Залікові знижки "трейд-ін" (товарообмінний залік) - знижки, які встановлюються на новий товар у разі повернення аналогічного старого товару.
16. Приховані знижки - знижки, які встановлюються у вигляді безплатних послуг або певної кількості безплатних зразків.
17. Закриті (трансфертні) знижки - знижки, які встановлюються у внутрішньовиробничої кооперації підприємства.
18. Знижки на уторговування - знижки, які встановлюються на завершальному етапі узгодження ціни.
19. Фінальні знижки - знижки, які встановлюються на останню партію (одиницю) товару.
20. Складні знижки - знижки, які передбачають одночасне встановлення кількох видів знижок.
21. Негативні знижки - надбавки до ціни, які встановлюються за невелику партію товару, більш високий рівень якості товару, термінову доставку, доставку безпосередньо до місця використання та інш.
Контрольні питання
1. Наведіть та дайте характеристику основним елементам ціни.
2. В чому сутність понять "склад ціни" та "структура ціни"?
3. Як розрізняється структура ціни в залежності від довжини каналу розподілу?
4. Назвіть ознаки класифікації цін.
5. Які види цін виділяють за ознакою "характер обороту обслуговування"?
6. Чим відрізняються ринкові ціни з горизонтальним фіксуванням від ринкових цін з вертикальним фіксуванням?
7. Вкажіть різницю між регульованими, фіксованими та паритетними цінами.
8. Дайте характеристику "Е"-термінів в системі міжнародних торговельних термінів Інкотнермс.
9. Використання знижок відноситься до стратегічних чи тактичних рішень ціноутворення? У чому сутність знижки "сконто"?
3.1. Алгоритм і класифікація чинників ціноутворення
3.2. Основні чинники ціноутворення
РОЗДІЛ 4. МЕТОДИ ЦІНОУТВОРЕННЯ
4.1. Витратні методи
4.2. Ринкові методи
4.3. Нормативно-параметричні методи
РОЗДІЛ 5. МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЦІН
5.1. Метод найменших квадратів і оцінка кривої попиту
5.2. Похідна і оцінка еластичності попиту від ціни