При виборі типу вагів ураховують характер роботи торговельного підприємства, рід товарів та їх упаковку, обсяг і структуру товарообігу, мінімальний розмір відважувань, величину найчастіших відважувань, а також чинні норми технічного оснащення вагами.
В торгових залах роздрібних торговельних підприємств переважно застосовують настільні ваги. Для продажу бакалійних товарів, м'яса, риби використовують ваги ВН-10Ц13, для зважування овочів, фруктів — ваги ВЦП-10, які мають зручний для укладки товарів лоток, в ювелірних магазинах потрібні лабораторні електронні ваги 3-го класу точності (ТОСТ 24104) з виносним електронним відліковим пристроєм (дисплеєм).
Для приймання і відпускання товарів великими партіями підсобні приміщення магазинів і склади оснащують товарними пересувними вагами; оптові бази, холодильники і овочеві бази — автомобільними вагами.
Правильний вибір типу дозволяє раціонально, точно за своїм призначенням використати ваги, зберегти їх якість, подовжити строк експлуатації та скоротити термін окупності витрат на їх придбання. Разом з тим правильний вибір сприяє прискоренню і поліпшенню обслуговування покупців і підвищенню продуктивності праці.
Кількість вагів
Потрібна кількість вагів визначається обсягом товарів, що підлягають щоденному зважуванню, і добовою пропускною спроможністю вагів. Розрахунок потреби у вагах проводиться за формулою:
де В — потрібна кількість вагів, од.;
О — обсяг товарів, що фасується або продається за зміну, кг;
П — пропускна спроможність ваги, кг/зм.
Пропускна спроможність ваги визначається за формулою:
де Н — найбільша межа зважування на даній вазі, кг;
Т— час корисної роботи ваги за зміну, хв.;
К— коефіцієнт використання найбільшої границі зважування;
t — час однієї операції по зважуванню.
Коефіцієнт використання найбільшої границі зважування визначається за формулою:
де Мн.ч — маса однієї найбільш часто зважуваної упаковки;
Mmаx — найбільша межа зважування даної ваги.
Крім розрахункової кількості вагів потрібно передбачити резервні і контрольні ваги.
Правила користування ЗВТ
Для наведення належного порядку у сфері торговельного обслуговування населення Держстандартом України розроблені і затверджені наказом від 24.12.01 № 633 "Правила користування засобами вимірювальної техніки у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг". Цим документом встановлені загальні правила користування засобами вимірювальної техніки (ЗВТ) у торговельній (торговельно-виробничій, заготівельній) діяльності, під час обслуговування громадян, які купують товари для власних потреб у підприємств, громадян-підприємців та іноземних юридичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність на території України у сфері торгівлі.
Правила поширюються на суб'єкти господарювання у сфері роздрібної та оптової торгівлі, а саме: магазини (продовольчі, непродовольчі, змішані, спеціалізовані, неспеціалізовані, універмаги, універсами, будинки торгівлі, торговельні центри тощо); палатки, кіоски; лотки, розвозки тощо; фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари, буфети, відкриті літні майданчики, кіоски громадського харчування, оптові бази, товарні склади, склади-холодильники, склади-магазини, елеватори тощо; ринки; скупки, ломбарди, ювелірні майстерні; автозаправні станції (АЗС); ательє мод; виробничі, заготівельні та інші організації системи споживчої кооперації України; аптеки, аптечні кіоски; інші об'єкти суб'єктів господарювання.
Усі ЗВТ допускаються до застосування у торговельній діяльності тільки після їх державної повірки чи метрологічної атестації, що виконуються Територіальними органами Держспоживстандарту України. Позитивні результати повірки ЗВТ засвідчуються відбитком повірочного тавра та (або) свідоцтвом про повірку. Відбиток повірочного тавра ставиться на пломбу. Якщо в результаті повірки ЗВТ визнається непридатним до застосування, орган метрологічної служби видає довідку про непридатність ЗВТ та (або) гасить попереднє тавро.
У разі пошкодження відбитка повірочного тавра чи пломби або втрати свідоцтва ЗВТ вважається неповіреним.
ЗВТ, що застосовуються у торговельній діяльності, повинні мати заводський та інвентарний номери, бути закріплені за конкретним працівником, який зобов'язаний знати правила роботи, порядок технічного обслуговування та строки їх подання на державну повірку.
Ваги, гирі, вимірювальні інформаційні системи та інші засоби вимірювань маси, що застосовуються для визначення кількості товару в присутності покупця, встановлюються на робочих місцях таким чином, щоб покупці мали змогу бачити весь процес вимірювання маси та відпуску товару.
Настільні засоби вимірювання маси встановлюються на міцному стійкому столі, конструкція якого не допускає будь-яких прогинів, коливань та вібрацій. Забороняється встановлювати положення стрілок циферблатних вагів на нульову відмітку шкали за допомогою регулювання ніжок, а також встановлювати ваги по рівню за допомогою підкладання під ніжки будь-яких предметів.
Забороняється встановлення засобів вимірювань маси, які мають шкалу, або електронний відлікові їй пристрій (дисплей) під кутом до покупця, закривати (товаром, інвентарем) шкалу (дисплей), вантажоприймальну платформу та пломбу з відбитком державного повірочного тавра.
Засоби вимірювань маси з живленням від електричної мережі встановлюються у приміщеннях, умови в яких відповідають вимогам експлуатаційної документації і де є можливість їх під'єднання до заземлювального контуру.
Забороняється визначення маси товару в діапазоні нижче найменшого значення діапазону зважування:
• для вагів настільних з найбільшим значенням діапазону зважування 2, 5,10 та 20 кг — відповідно 20, 50,100 та 200 грамів;
• для вагів лоткових з найбільшим значенням діапазону зважування 10 кг — 500 грамів;
• для електронних вагів з реєстрацією маси, ціни та вартості — 40 грамів;
• для вагів пересувних, врізних та стаціонарних — нижче 5% найбільшого значення діапазону зважування.
15.3.5. Міри довжини та об'єму, характеристика та правила експлуатації
15.4. Холодильне обладнання
15.4.1. Значення холоду в торгівлі та оснащення її холодильним обладнанням
Сутність охолодження
15.4.2. Основи машинного охолодження
Сутність машинного охолодження
Основні вузли компресійної холодильної машини
15.4.3. Класифікація та характеристика торговельного холодильного обладнання
Класифікація торговельного холодильного обладнання