Охорона праці - Москальова В.М - Як облаштовують природне освітлення?

У виробничих приміщеннях використовують 3 види освітлення:

природне (джерелом його є сонце);

штучне (джерелом є штучне освітлення);

суміщене або інтегральне (поєднання природного і штучного).

Діючим ДБН В.2.5-28-2006 передбачені дві системи штучного освітлення:

система загального освітлення (світло розподіляється на всю площу приміщення);

система комбінованого освітлення (там, де проводяться роботи високої точності з напругою зорового аналізатора).

За функціональним призначенням штучне освітлення буває:

робочим (для забезпечення нормальної світлової обстановки на робочих місцях);

аварійним (на випадок виходу з ладу робочого освітлення);

евакуаційним (для забезпечення евакуації людей при аварійному вимкненні робочого освітлення);

охоронним (для освітлення території, яка охороняється).

Розрізняють два види аварійного освітлення: для продовження роботи;

для безпечної евакуації людей.

Аварійне освітлення для продовження роботи передбачають у тому випадку, коли вихід з ладу робочого може спричинити вибух, пожежу, отруєння людей або призведе до порушення безперервної роботи технологічного процесу, нормальної роботи життєво важливих об’єктів, таких як електростанції, вузли зв’язку, диспетчерські пункти, насосні станції і т. п.

Як облаштовують природне освітлення?

Природне освітлення - це поєднання світла від прямих сонячних променів і дифузного світла небосхилу (від сонячних променів розсіяних атмосферою).

Природне освітлення є біологічно і гігієнічно найбільш цінним видом освітлення, до якого максимально пристосовані очі людини. Його дія визначається спектральним складом, який поєднує рівномірний розподіл енергії в області видимого ультрафіолетового та інфрачервоного видів випромінювань. Воно виявляє позитивний психофізіологічний вплив на людину безпосереднім зв’язком з навколишнім середовищем через віконні отвори.

У виробничих приміщеннях використовують природне освітлення:

а) бокове - через світлопрорізи (вікна) у зовнішніх стінах;

б) верхнє — через світлові ліхтарі у перекриттях будівлі;

в) комбіноване — через світлові ліхтарі і вікна.

Та все ж для деяких виробничих приміщень природне освітлення не може бути єдиним видом, бо його інтенсивність і спектральний склад на рівні земної поверхні змінюється в надзвичайно широкому діапазоні і залежить від: часу доби, сезону року, стану хмарності, опадів, географічної широти і ступеня забруднення атмосферного повітря.

Які нормативи природного освітлення?

Оцінка природного освітлення через його зміну залежно від часу доби і атмосферних умов здійснюється у відносних показниках коефіцієнта природної освітленості (КІТО). КПО- відношення природної освітленості у точці всередині приміщення (£я) до одночасного значення зовнішньої (Е3) горизонтальної освітленості без прямих сонячних променів.

КПО виражається у відсотках і визначається за формулою:

На величину КПО впливає розмір і конфігурація приміщення, розміри і розташування вікон, відбиваюча здатність внутрішніх поверхонь і об’єктів, що його затіняють. КПО не залежить, від часу дня і змінюваності природного освітлення. У залежності від призначення приміщення і розташування в ньому світло прорізів, КПО нормується від 0,1 до 10%.

Норми природного освітлення приміщень встановлені окремо для бокового і верхнього розташування вікон. При односторонньому боковому освітленні нормується мінімальне значення КПО на відстані 1 м від стіни, найбільше віддаленої від вікон, а при двобічному освітленні всередині приміщення.

Рівень природного освітлення у приміщеннях може знижуватися через забруднення засклених поверхонь, які зменшують коефіцієнт пропускання, а забруднення стін та стелі зменшує коефіцієнт відбиття. Тому норми передбачають очистку скла світлових прорізів не менше 2 разів на рік у приміщеннях з незначним виділенням пилу, диму і кіптяви, і не менше 4 разів при значному забрудненні.

Як відомо, світлове призначення відповідних ділянок сонячного спектра чинить різну психологічну реакцію. Холодні тони у синьо-фіолетовій частині спектру чинять пригнічену, гальмівну дію на організм, жовто-зелений-заспокійливу, а оранжево-червона частина спектру посилює відчуття тепла, збуджує і стимулює. Цю властивість спектрального складу світла використовують для створення світлового комфорту при естетичному оздобленні виробничих приміщень, пофарбуванні обладнання і стін.

Які нормативи природного освітлення?
Як перевіряють природне освітлення?
Що таке штучне освітлення?
Що таке освітлювальні установки?
Як розраховують штучне освітлення?
Як розраховують прожекторне освітлення?
2.6. Виробничі вібрації
Що таке вібрація?
Як класифікуються вібрації?
Які бувають джерела вібрації?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru