Реклама - Джефкінс Ф. - 7. Система твердої растрової крапки

Літографію часто називають офсетним друком. В офсетній машині є три циліндри. Друкарська форма із зображенням у позитиві, обгорнена навколо формного циліндра, спочатку друкує на циліндрі з офсетним гумовим полотнищем. Зображення стає негативним. Циліндр з офсетним гумовим полотнищем передає (англ. offset — звідси й назва способу) зображення на папір, який рухається в машині завдяки прес-циліндру (див. рис. 13.1).

Офсетна літографія

Рис. 13.1. Офсетна літографія

5. Переваги літографії

Тепер цей спосіб друку використовують скрізь і в багатьох формах. У тому числі існують невеликі офісні друкарські машини. Він має такі переваги:

а) друкарські машини є дуже компактними;

б) можна використовувати мілкий автотипний растр (навіть під час друкування газет);

в) репродукція ілюстрацій дешевша, оскільки немає потреби в окремих растрових формах;

г) можна застосовувати фотонабір або системи "настільного видання" типу Apple-Macintosh;

д) можна використовувати глянцеві фарби високої якості з додатковим пігментом. Комбінація глянцевого паперу та глянцевих фарб значно поліпшила вигляд популярних часописів;

е) процес підготовки друкарської форми є простішим і чистішим, оскільки немає гарячого металу. Друкарня нагадує швидше лікарні, ніж задушливий, шумний і брудний цех високого друку;

є) текст приклеюють і фотографують для виготовлення форми. Клієнт може надати комп'ютерний диск або готовий для фоторепродукційного апарата макет замість металевих кліше або стереотипних форм, що використовуються у процесі високого друку;

ж) літографічні машини є вельми придатними для багатокольорового друку. На рис. 13.2 ви бачите креслення типової чотириколірної літографічної машини;

з) цей процес е настільки швидким, що за умови комп'ютеризації відділу новин і наявності офсетних друкарських машин між написанням тексту і друком газети минає лише кілька хвилин.

Чотириколірна літографічна машина

6. Глибокий друк

Головною перевагою глибокого друку є тривалий час експлуатації друкарського циліндра і його здатність друкувати на відносно дешевому і зовнішньо якісному суперкаландрованому папері, що його колись використовували для видання жіночих часописів. Глибокий друк у його найякіснішій формі застосовують для друкування поштових марок та репродукцій творів мистецтва. У Сполученому Королівстві спочатку цей спосіб друку використовувався для друкування популярних часописів з великими тиражами, а потім — для видання кольорових часописів, що виходять у вихідні дні. Проте нові жіночі часописи і часописи з телепрограмами на тиждень перейшли на офсетно-ролевий друк, оскільки він дозволяє використовувати рулони якіснішого паперу.

Спочатку глибокий друк був протилежністю високого друку та літографії. У друкарській поверхні робилися маленькі квадратні заглиблення різної глибини (для забезпечення різної насиченості кольорів), в які наливалася фарба. Фарба в буквальному розумінні цього слова "висмоктувалася" із заглиблень на папір. Це нагадує гравірування на міді, коли малюнок вирізається на поверхні. Сьогодні глибокий друк застосовують також для друкування ярликів та упаковок (див. рис. 13.3).

Глибокий друк

Рис. 13.3. Глибокий друк

7. Система твердої растрової крапки

Відносно новий варіант глибокого друку, що за якістю майже не відрізняється від офсетного друку. Це німецька система електронного твердого циліндра (Кlishograph). Друкарська поверхня замість заглиблень різної глибини має ділянки різного розміру для світлих і темних тонів.

8. Флексографія

Хоча флексографію розробили у США для друкування газет, у Британії цей процес спочатку використовувався для друкування на ніжних матеріалах на зразок фольги для кондитерських виробів. Тепер цим способом друкують газету "Дейлі Мейл" та додатки до неї. Друкарня розташована в Лондоні.

Це — процес ротаційно-ролевого високого друку, але в ньому застосовуються пружні резинові форми і розчинник, що швидко висихає, або водяні фарби. Після запровадження більш досконалих фото-полімерних форм та спеціальних фарб флексографію почали використовувати для друкування газет, де вона є конкурентом літографії Флексофарби яскравіші за офсетні й, як стверджується в рекламі "Дейлі Мейл", вони не забруднюють пальці читачів. Репродукція картинок та кольорів також є дуже якісною.

8. Флексографія
9. Шовкотрафаретний друк
10. Цифровий друк
ВИБІР СПОСОБУ ДРУКУ
11. Доступність способу
12. Специфікація
13. Консультації з друкарями
14. ЗВ'ЯЗКИ З ГРОМАДСЬКІСТЮ
РІЗНИЦЯ МІЖ ЗВ'ЯЗКАМИ з ГРОМАДСЬКІСТЮ ТА РЕКЛАМОЮ
1. Вступ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru