Менеджмент у галузі охорони здоров'я - Баєва О.В. - Майно комерційного закладу охорони здоров'я

Комерційні заклади охорони здоров'я можуть функціонувати в будь-якій господарській формі, передбаченій чинним законодавством для підприємницької діяльності, при дотриманні ліцензійних вимог, що стосуються надання медичних послуг. Основною метою комерційного закладу охорони здоров'я є отримання прибутку.

У галузі охорони здоров'я переважно функціонують комерційні заклади охорони здоров'я, діяльність яких пов'язана з:

o наданням стоматологічних послуг;

o наданням косметологічних послуг;

o наданням гінекологічних та андрологічних послуг;

o проведення лабораторної діагностики;

o проведення функціональної діагностики;

o наркологічні послуги;

o ортопедичні послуги,

o послуги нетрадиційної медицини тощо.

Кінцевим результатом діяльності таких закладів охорони здоров'я є надання медичних послуг за ринковими цінами.

Для комерційного закладу охорони здоров'я характерні такі засади:

o наявність юридичної особи;

o основна ціль діяльності - отримання прибутку;

o прибуток може бути розподілено між учасниками комерційного закладу.

Механізм функціонування комерційного закладу охорони здоров'я

Основним чинником, що визначає ефективність роботи комерційної організації, виступає прибуток від надання медичних послуг.

Походження прибутку пов'язане з отриманням валового доходу - виторгу від реалізації медичної послуги з відрахуванням матеріальних витрат. В умовах ринку комерційна організація намагається максимізувати прибуток й таким чином забезпечити собі динамічний розвиток.

Кінцевим фінансовим результатом господарської діяльності комерційної організації балансовий прибуток.

Балансовий прибуток - сума прибутків комерційного закладу від реалізації медичних послуг та від доходів (збитків), не пов'язаних з їх наданням та реалізацією.

Балансовий прибуток закладу містить три елементи:

o прибуток (збитки) від реалізації медичних послуг;

o прибуток (збитки) від реалізації основних засобів, реалізації іншого майна;

o фінансові результати від позареалізаційних операцій.

Прибуток (збитки) від реалізації медичних послуг являє собою фінансовий результат, отриманий від основної діяльності закладу охорони здоров'я, що відображено в його статуті.

Прибуток від реалізації основних фондів, реалізації іншого майна закладу відноситься до фінансових результатів, не пов'язаних з основними видами діяльності закладу охорони здоров'я. Наприклад, стоматологічна лікарня може продати рентгенівський апарат. Тобто це буде прибуток від реалізації медичної техніки, що знаходилась на балансі комерційного закладу охорони здоров'я.

Фінансові результати від позареалізаційних операцій - це прибуток (збиток) по операціях різного характеру, що не відносяться до основної діяльності комерційного закладу охорони здоров'я та не пов'язані з реалізацією основних фондів. Наприклад, комерційна стоматологічна лікарня може здати рентгенівський апарат в аренду, інвестувати кошти в інші проекти, не пов'язані з основною діяльністю закладу.

В комерційних закладах охорони здоров'я розподілу підлягає чистий прибуток - прибуток, що залишився в розпорядженні закладу охорони здоров'я після сплати податків та інших обов'язкових платежів. Розподіл чистого прибутку закладу характеризує процес формування фондів і резервів закладу охорони здоров'я для реалізації потреб виробничої діяльності та розвитку соціальної сфери.

Комерційні заклади охорони здоров'я мають кошторис видатків, що фінансуються з прибутку. Цей документ має включати видатки, пов'язані з розвитком виробництва медичних послуг, реалізації соціальної програми закладу охорони здоров'я.

До видатків, пов'язаних із розвитком виробництва медичних послуг, відносяться витрати:

o на науково-дослідну діяльність;

o на розробку та впровадження нових методів діагностики, лікування, профілактики та реабілітації тощо;

o на реконструкцію та модернізацію.

Розподіл прибутку на соціальні програми включає витрати на утримання об'єктів соціальної сфери, проведення спортивно-культурних заходів тощо. Тобто видатки, пов'язані з розвитком виробництва медичних послуг, сприяють зростанню майна, процесу накопичення; друга складова - соціальна характеризує частку прибутку, спрямовану на споживання.

Комерційні заклади охорони здоров'я мають повну економічну самостійність й будують свої відносини з іншими господарюючими суб'єктами на основі укладання договорів, відповідно встановлених у країні податків, зборів, тарифів, мит.

Майно комерційного закладу охорони здоров'я

Внеском у майно комерційного закладу можуть бути кошти, цінні папери, будівлі, медична техніка, інші речі або інші права, що мають грошову оцінку. Початкове формування майна комерційного закладу охорони здоров'я відбувається при заснуванні закладу, коли формується статутний капітал.

Джерелами формування майна комерційного закладу, який надає медичні послуги, є прибуток від основного та інших видів діяльності, амортизаційні відрахування, різні цільові надходження (в тому числі від добровільного медичного страхування) та інші джерела.

6.6. Організація та порядок надання послуг у закладах охорони здоров'я
6.7. Зовнішнє середовище закладів охорони здоров'я
Аналіз макрооточення закладу охорони здоров'я
Політико-правове середовище
Економічне середовище
Соціокультурне середовище
Технологічне оточення
Аналіз безпосереднього оточення закладу охорони здоров'я
Споживачі
6.8 Класифікація закладів охорони здоров'я за сферою діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru