Основи фізіології та гігієни харчування - Зубар Н.М. - 1.2. Функції їжі та фактори їх забезпечення

На відміну від інших існуючих чинників їжа є найвищою мірою складним, багатокомпонентним чинником, який забезпечує оптимальний ріст і розвиток, адаптацію до негативного впливу навколишнього середовища, здоров'я та тривалість життя людини.

До організму людини з їжею надходить понад 600 різноманітних нутрієнтів (з яких абсолютно незамінних є 66), які сприяють виконанню їжею різноманітних функцій у процесі життєдіяльності організму, та забезпечують сталість його внутрішнього середовища.

Академік О.О. Покровський класифікував компоненти їжі на аліментарні - харчові та неаліментарні - нехарчові (рис. 1.1).

Аліментарні речовини поділяються на макронутрієнти та мікро-нутрієнти. До макронутрієнтів належать білки, жири, вуглеводи та макроелементи, до мікронутрієнтів - мікроелементи та вітаміни.

Нутрієнти, які не синтезуються в організмі або утворюються в недостатній кількості, називаються незамінними, або есенціальними. До них належать незамінні амінокислоти, незамінні жирні кислоти, мінеральні речовини та вітаміни. Вони входять до структури тканинних білків, ліпідів, ферментів, гормонів і забезпечують функціонування організму.

До неаліментарних речовин належать баластні речовини (за теорією адекватного харчування О.М. Уголєва ці речовини віднесені до аліментарних, які необхідні у харчуванні у певних межах - від 20 до 65 г/добу), попередники синтезу біологічно активних речовин, флаворні та шкідливі речовини - отруйні й антиаліментарні речовини.

Нутрієнтний склад їжі

Рис. 1.1. Нутрієнтний склад їжі

Харчові речовини сприяють виконанню їжею певних функцій (табл. 1.1).

Таблиця 1.1. функції їжі в організмі людини

Функції їжі

Фактори забезпечення

Енергетична

o постачання організму енергетичними речовинами

Вуглеводи, жири, білки

V хліб, цукор, жири, кондитерські вироби, макарони, крупи та інші

Пластична

o постачання організму пластичними речовинами для побудови клітин, тканин і органів

Білки, мінеральні речовини, ліпіди, вуглеводи та інші

V м'ясо, риба, молочні продукти, яйця, бобові та інші

Біорегуляторна

o постачання речовинами для утворення ферментів та гормонів

Вітаміни, біомікроелементи, білки, ПНЖК

V овочі, фрукти, ягоди, яйця, олії, м'ясо, риба, молочні продукти

Імуннорегуляторна

o постачання речовинами, з яких утворюються в організмі імунозахисні речовини

Білки, вітаміни, ПНЖК, біомікроелементи (Fе, Zn, I)

V мясо, риба, яйця, овочі, фрукти

Пристосувально-регуляторна

o постачання організму нутрієнтами, які відіграють специфічну роль у регуляції функцій організму

Вітаміни, амінокислоти, харчові волокна, мінеральні речовини

V овочі, фрукти, ягоди, хліб з висівками, крупи

Реабілітаційна

o постачання організму нутрієнтами з лікувальними властивостями (продукти спеціального призначення)

Певний вміст нутрієнтів та певна кулінарна обробка

V продукти спеціального призначення

Мотиваційно-сигнальна

o постачання організму смаковими, екстрактивними речовинами та регуляція харчової мотивації (апетиту)

Смакові, екстрактивні та ароматичні речовини

V антиоксиданти, ефірні олії, фітонциди, органічні кислоти тощо

їжа забезпечує вказані функції за наявності в ній визначеного вмісту білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Оскільки у кожному продукті харчування переважають нутрієнти певного призначення, то розрізняють такі групи продуктів:

♦ енергетичного призначення - хлібобулочні, макаронні, круп'яні, кондитерські вироби, картопля, цукор, жири і жирові продукти;

♦ пластичного призначення - м'ясо, риба, молоко і продукти з них, яйця;

♦ біорегуляторного, імунорегуляторного, пристосувально-регуляторного і реабілітаційного призначення - овочі, фрукти, ягоди; печінка тварин і риб, продукти дієтичного і спеціального призначення;

♦ сигнально-мотиваційного призначення - приправи, спеції, пряні овочі, цибуля, часник, петрушка тощо.

1.3. Біологічна дія їжі та різновиди харчування
1.4. Розвиток науки про харчування
Основні постулати теорії збалансованого харчування (О.О. Покровського)
Основні постулати теорії адекватного харчування
1.5. Предмет і завдання дисципліни "Основи фізіології та гігієни харчування"
РОЗДІЛ 2. Система травлення і процеси травлення
2.1. Загальні закономірності процесів травлення
2.2. Процеси травлення у ротовій порожнині. Фізіологічні основи органолептичної оцінки якості їжі
2.3. Процеси травлення у шлунку та вплив продуктів і технологічних факторів на них
2.4. Травлення у дванадцятипалій кишці. Роль підшлункової залози та печінки у процесах травлення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru