Нефрити - запалення нирок або ниркових клубочків.
Пієлонефрит - інфекційне запалення нирок, яке вражає ниркову тканину, миски та чашки і приводить до порушення фільтраційної, очисної та інших функцій нирок.
Гломерулонефрит - інфекційно-алергічне запалення нирок з ураженням клубочків нирок, що призводить до накопичення продуктів обміну білків, самоотруєння організму та підвищення артеріального тиску.
Нефрози - ураження ниркових канальців, при яких характерні набряки як підшкірні, так і внутрішні. У крові багато білка та холестерину.
Сечокам'яна хвороба - утворення ниркових каменів внаслідок порушення обміну речовин.
Причини сечокам'яної хвороби
o Обмеження рідини у раціоні;
o тривале нерегулярне і неповноцінне харчування;
o порушення обміну пуринів;
o надмірне споживання пуринів (уратове каміння), щавлевої кислоти (оксалатове каміння), фосфорної кислоти (фосфатне каміння);
o порушення обміну молібдену.
Фізіолого-гігієнічні завдання при захворюваннях нирок
♦ протизапальна спрямованість харчування: зменшення набряків і зміцнення капілярів;
♦ регуляція водно-сольового обміну шляхом аліментарної його корекції;
♦ виведення продуктів обміну з організму;
♦ підтримка імунної системи;
♦ захист організму від оксидативного стресу (шляхом введення до раціону антиоксидантів);
♦ корекція порушених обмінних процесів залежно від функціональної здатності нирок (зменшення набряків, зниження артеріального тиску, зменшення виділення білка з сечею, підвищення здатності нирок виділяти продукти білкового обміну).
Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при захворюваннях нирок наведені на рис. 12.5.
Рис. 12.5. Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при захворюваннях нирок
Захворювання серцево-судинної системи
Ішемічна хвороба серця (ІХС) - серцево-судинне захворювання, яке характеризується порушенням коронарного кровообігу та ішемією міокарду.
Ішемія - знекровлення серця в результаті спазму чи звуження просвіту судини. Різка тривала ішемія призводить до інфаркту.
Форми ІХС : стенокардія, інфаркт міокарду тощо.
Інфаркт міокарду - змертвіння (некроз) частини м'язових клітин серця внаслідок порушення кровообігу в судинах серця і зменшення постачання його клітин киснем і поживними речовинами.
Однією з причин серцево-судинних захворювань є атеросклероз.
Атеросклероз - захворювання, що пов'язане з накопиченням на стінках артерій ліпідів, ефірів холестерину і насичених жирних кислот, складних вуглеводів, фіброзної тканини та кальцію внаслідок порушення нервової та ендокринної регуляції ліпідного обміну.
Фактори ризику атеросклерозу
Вільнорадикальні та окислювальні процеси; виснаження антиокислювальних систем організму; надлишок насичених жирних кислот у їжі; спадкові порушення жирового та ліпоїдного обміну; серцева недостатність.
Наслідки атеросклерозу
♦ Гіпертонія;
♦ ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда;
♦ стенокардія, порушення серцевого ритму;
♦ серцева недостатність
Причини серцево-судинних захворювань
o Перевтома, надмірне фізичне навантаження;
o психічні травми;
o гіпертонія, паління;
o свинцева інтоксикація;
o порушення оптимального відношення жирних кислот 0)6 : 0)3 у харчовому раціоні;
o надмірне споживання коротко- та середньо- ланцюгових жирних кислот;
o тривале споживання "м'якої" води;
o порушення обміну метіоніну та гомоцистеїну;
o оксидативний стрес.
Фізіолого-гігієнічні завдання при серцево-судинних захворюваннях
^ Корекція обмінних розладів: ліпідного та вуглеводного (зменшення споживання коротко- та середньоланцюгових жирних кислот з молочно-жировими продуктами та погано метаболізованих вуглеводів);
^ підтримка (стабілізація) імунної системи і мінерального статусу; > обмеження вживання кухонної солі та рідини;
Рис. 12.6. Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при серцево-судинних захворюваннях
> збагачення раціону солями К і вітамінами;
> нормалізація виведення з організму продуктів обміну речовин (харчові волокна в оптимальній кількості);
> нормалізація в'язкості крові та зсідання крові (оптимальний баланс між поліненасиченими жирними кислотами родин ώ3 і ώ6 як 1 : 0,3-0,4);
> зміцнення судинної стінки і покращання тонусу судин та циркуляції крові (вітамін С, біофлавоноїди, обмеження споживання холестерину, насичених жирних кислот).
Фізіолого-гігієнічні принципи харчування при серцево-судинних захворюваннях наведені на рис. 12.б.
Фактори ризику атеросклерозу
Наслідки атеросклерозу
Причини серцево-судинних захворювань
Фізіолого-гігієнічні завдання при серцево-судинних захворюваннях
12.5. Причини виникнення, наслідки та фізіолого-гігієнічні принципи харчування при ожирінні та цукровому діабеті
Наслідки ожиріння
Фізіолого-гігієнічні завдання при ожирінні
Фізіолого-гігієнічні завдання при цукровому діабеті
ГЛОСАРІЙ