Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 7.2.1. Поради новачку

Мабуть, у світі ніщо не стоїть на місці. Все змінюється, але не все повертається. "До тебе, мила річенька, ще вернеться весна. А молодість не вернеться, не вернеться вона." Найблискучіша кар'єра розпочинається з першого робочого дня.

Найблискучіша кар'єра теж має свій останній робочий день. На початку кар'єри досвіду обмаль, а все ще попереду. Наприкінці кар'єри досвіду багато, але все вже позаду. Досвід можна розглядати як інтегральний показник життя. Якось журналіст запитав у відомого почесного академіка Всесоюзної академії сільськогосподарських наук імені Леніна, двічі Героя Соціалістичної Праці Терентія Семеновича Мальцева (1895-1994) чи хотів би той знову стати молодим, то отримав відповідь: "Не проти, але хай мій досвід залишиться зі мною."

Влаштовуючись на першу роботу, слід, передусім, думати про досвід, який можна набути у компанії, а не про зарплату. Можливо, спочатку роботодавець встановить не таку високу платню, як вам того б хотілося. Скористайтеся тими грошима, які він вкладає у ваше навчання - курси, семінари, тренінги.

Важливо працювати на своє резюме та імідж. Гарні рекомендації допомагають швидше рухатися вгору кар'єрною драбиною.

Далі мова піде про низку порад, які не завадить взяти до уваги молоді, яка розпочинає свій трудовий шлях.

7.2.1. Поради новачку

На Сході аксакали кажуть, що найдовший шлях розпочинається з першого кроку. Найуспішніша службова кар'єра за свій початок має перший робочий день. Не завадить знати, що потрібно робити і що не робити на початку свого кар'єрного шляху.

1. Перед тим, як приступити до роботи, докладіть зусилля до того, щоб зібрати про компанію всю потрібну для вашої роботи інформацію. Вивчіть умови, за яких вам доведеться працювати.

2. Познайомившись на роботі з колективом у цілому, придивіться хто може там бути людиною, до якої можна звертатися із запитаннями та за порадами.

3. Під час випробувального терміну будьте обачні і не приєднуйтеся до якихось груп, не влізайте у міжгрупові конфлікти та утримуйтеся від всього того, що може зашкодити вам витримати випробувальний термін.

4. Докладіть зусиль, щоб вже з першого контакту з керівництвом у нього про вас склалося позитивне враження.

5. У першу чергу виконуйте розпорядження вашого безпосереднього начальника. Решту справ поступово сортуйте та виконуйте за їх важливістю і терміновістю.

6. До критичних зауважень на свою адресу слід ставитися серйозно. За критику не варто ображатися. Слід працювати над собою.

Критичні зауваження можуть бути не лише від начальства, але і від досвідчених колег.

7. Будьте обережними щодо своїх інноваційних пропозицій. Слід пам'ятати, що вони мають бути обґрунтованими і не гостро радикальними.

8. Не можна запізнитися на роботу в перший робочий день. Доцільно прибути на неї за 10-15 хвилин до її початку. Це дасть змогу не кваплячись оцінити обстановку і належним чином налаштуватися на робочий день.

Далі стисло зупинимося на оформленні трудових відносин.

Часто трапляється і така ситуація. Новий молодий працівник у чудовому діловому костюмі з ввічливою посмішкою на обличчі переступає поріг компанії, яка стала для нього першим робочим місцем. У відповідь, він чує холодні голоси та бачить косі погляди своїх старших колег. Нічого не вдієш - потрібно завоювати довір'я старших і стати членом команди. На початковому етапі ви - чужий серед своїх.

Щоб якнайшвидше стати своїм серед своїх, необхідно негайно ж зрозуміти, який досвід необхідно запозичити та що можна запропонувати колегам в обмін на нього.

Слід, передусім, показати готовність все дізнатися про вимоги, що висуваються до вашої посади. Ваші старші колеги побачивши це із задоволенням добровільно візьмуть на себе роль радників і у них про вас почне складатися позитивне враження. Всі люблять тих, хто любить працювати. Колегам подобатиметься, що ви приймаєте встановлені "правила гри", а не прийшли до чужого монастиря зі своїм статутом.

Навіть недосвідчений новачок може дещо запропонувати колегам в обмін на їх досвід. Наприклад, молодь краще, ніж старші люди, розуміються у сучасних технологіях, соціальних мережах, блогах тощо. Колегам свій досвід слід передавати тактовно, а не менторним тоном. Необхідно пам'ятати й те, що молодий вік автоматично не робить таку людину експертом з усіх питань. Стриманість не завадить. Не перегинайте палицю. Демонструючи свої знання на кожному кроці і не звертаючись за порадами до старших, новачок може ускладнити собі життя у колективі.

Після Адама Сміта ніхто вже не сумнівається, що багатство країн створюється працею.

Тільки працею можна завоювати і повагу колег.

Молодому працівнику певний час доведеться щоденною працею доводити старшим, що він недарма посідає місце під сонцем. Рекомендують не летіти як куля з роботи точно в ту секунду, коли формально закінчується робочий день. Не буде користуватися повагою той новачок, який працює за принципом "не бий лежачого".

Новачку не слід ухилятися від доручень, йому не завадить, у разі потреби, попрацювати і в позаробочий час. Не слід боятися помилок. Не слід також забувати й про те, щоб їх виправляти. У старших колег складатиметься враження, що молодість та відсутність досвіду не є довічним недоліком. Один з них автоматично усувається показниками життєвого лічильника. Для накопичення ж досвіду слід докласти певних зусиль.

Новачку не рекомендують вживати сленги, слівця та мовні штампи. Намагайтеся, щоб ваша мова була чіткою, ввічливою та авторитетною. Тобто потрібно поводитися як це личить професіоналу.

На планерках не слід скромно і безмовно відсиджуватися у куточку. Потрібно пропонувати свої ідеї. Новачки часто мають свіжий неупереджений погляд на ту чи іншу проблему і можуть пропонувати нестандартне рішення, яке не можуть запропонувати старші колеги.

Якщо у серйозній компанії її співробітники солідно одягаються, то поява працівника в одязі вільного стилю неминуче сприйматиметься як "бунт на кораблі". Такий одяг - вияв неповаги до корпоративного етикету. Не "за формою" одягнутого молодого фахівця ніхто не буде сприймати серйозно.

Якщо новачок хоче щоб його поважали, то він повинен поважати інших. Тут спрацьовує біблійне правило, - до інших потрібно ставитися так, як хотілося щоб вони ставилися до вас.

З новачками трапляється і таке. На роботу прийнято, робоче місце надано, зарплату платять, але трудовий договір не укладають і запису у трудову книжку не вносять. Обіцяли ж це зробити і продовжують обіцяти. Насправді ж цього робити не збираються. Неоформлення для роботодавця може бути вигідним. Робота - виконується, а роботодавець - не сплачує передбачених законодавством податків.

Згідно з трудовим законодавством, запис у трудовій книжці має виконуватися впродовж п'яти днів з того часу як працівник фактично приступив до виконання своїх обов'язків. Трудовий договір має укладатися впродовж трьох днів з часу фактичного початку виконання працівником своїх трудових обов'язків. У трудовому договорі зазначаються розмір зарплати, умови праці, права та обов'язки працівника і роботодавця.

Якщо справи з оформленням на роботу не просуваються, то слід поцікавитися чому саме. Потрібно бути наполегливим. Не слід чекати того моменту, коли роботодавець вирішить, що ви вже йому більше непотрібні і вкаже на двері. Якщо це трапилося, то свої права потрібно захищати в інспекції праці чи суді. Доказами вашої трудової діяльності можуть бути документи організації чи фірми, у яких зазначено ваше прізвище. Цими документами можуть бути службова перепустка, відомості про зарплату, заява про надання відпустки, розписки тощо. Всі документи слід зберігати. Вони можуть знадобитися. Ваші колеги по роботі можуть бути вашими свідками. За викликом суду, вони мусять прибути у судове засідання, незалежно від їх бажання. Свідки до того ж, зобов'язані у суді казати правду, правду і лише правду. На відміну від свідків, відповідач не попережується про кримінальну відповідальність за дачу суду завідомо неправдивих пояснень. Це слід мати на увазі.

Суд - це вже остання інстанція. Розпочинати захист своїх прав слід з коректної розмови з роботодавцем. Якщо така розмова не увінчалась результатом, тоді слід усно та/чи письмово звернутися до інспекції праці. Інспектор може приїхати до місця вашої роботи. Інспекція може викликати до себе вашого роботодавця і вас. Проблема може бути врегульована. Якщо ж ні, то саме для того люди і придумали суд.

У різних країнах світу можуть бути різні програми соціального захисту молодих фахівців та стимулювання роботодавців до залучення їх на робочі місця. Дещо у цій сфері робилося і в Україні. Наприклад, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2008 року № 223 було затверджено перелік професій щодо яких роботодавцям надавалася державна дотація за забезпечення випускників вищих і професійно-технічних закладів першим робочим місцем.

Урядова постанова спрямовувалася на суттєве прискорення та покращення працевлаштування випускників. Вона стимулювала розвиток пріоритетних галузей економіки, у яких відчувався дефіцит робочої сили. Це, передусім, стосувалося будівництва і металообробки. У державному бюджеті на 2008 рік виділялося 32 мільйони гривень для надання дотацій для першого працевлаштування за професіями маляра, муляра, токаря, електрогазозварника, фрезерувальника, ремонтника, машиніста аграрного виробництва.

Дотація поширювалася на інженерні спеціальності: металорізальні верстати і системи, інструментальне виробництво, обробка металів за спецтехнологіями.

Дотація надавалася роботодавцеві щомісячно у випадку прийняття на перше робоче місце за направленням державної служби зайнятості випускників зазначених спеціальностей (професій) терміном на два роки. Розмір дотації дорівнював фактичним витратам на основну і додаткову заробітну плату прийнятої на роботу молоді та сумі сплачених внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відомий український телережисер і кліпмейстер Семен Горов перші у своєму житті гроші заробив у Київському театрі драми і комедії на Лівому березі в 1994 році. Тоді він був студентом другого курсу університету імені Карпенка-Карого. Поставив спектакль "Непереможний меч Гаян". Для постановки використав нестандартну музику. Звучали композиції "Prodigy", а також на той час ще молодого, але вже популярного гурту "Green Gray". Музиканти мали вести презентацію разом з С. Горовим, але приїхали, коли за-навіс вже закрився і аплодисменти вже пролунали. За свою першу постановку С. Горов отримав пристойний, як для другокурсника, гонорар - 300 доларів США.

7.2.2. Випробувальний термін
7.2.3. Співробітник стає начальником
7.2.4. Кар'єрна криза
7.2.5. Кар'єра у кризові часи
7.2.6. Відновлення кар'єрного просування
7.2.7. Офісна "Попелюшка"
7.2.8. Досвід - професія - кар'єра
7.2.9. Сумісництво
7.2.10. Релокація
7.2.11. Дауншифтинг
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru