Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 10.2.5. Ранок буднів

Мабуть для більшості працівників будень розпочинається сигналом будильника. Потім - нескладне задоволення практично в автоматичному режимі потреб організму і рух у напрямку роботи.

Фахівці стверджують - для того, щоб проснутися у доброму гуморі, у такому ж і потрібно лягати спати. Якось начальник карав підлеглого за те, що той повільно працює. Підлеглий у відповідь сказав, що має й позитивну рису - швидко засинає.

На вітчизняних просторах багато працівників використовують ніч для осмислення тих чи інших проблем, а не для того, щоби перепочити і поповнити свої сили. Не можна засинати з думкою, що день минув кепсько, а завтрашній день буде таким же.

Після напруженого робочого дня не завадить тепла ванна з оливами, що заспокоюють. Найкраще влаштують хвойні есенції. У ванні спробуйте ні про що не думати і відчуйте як розслаблюється тіло у теплій воді. Вдихайте аромат ванни. Можна замугикати пісеньку. Замість водних процедур можна зайнятися дихальними процедурами, йога та іншими методиками релаксації.

Психологи радять просипатися від сну з посмішкою. Вона відганяє насупленість. Тим, хто любить проснувшись полежати під ковдрою, слід завести будильник, скажімо, хвилин на 10-15 раніше. Не варто позбавляти себе такого вранішнього задоволення. Люди, які люблять у ліжку поніжитися, але які собі у цьому відмовлять, вчиняють над собою ж насильство. Цього робити не слід. Якщо людина не хоче сама себе пожаліти, то хто ж інший пожаліє її? Той хто просинається з посмішкою, налаштовує себе на цілий день на позитивний лад.

Для одержання підзарядки вранішньої бадьорості доцільно включити музику, що поліпшує настрій. Прослуховування музики можна розпочати ще ніжачися у ліжку. Ще перебуваючи під ковдрою, слід про роботу подумати оптимістично. Межа для фантазії про позитивні аспекти роботи практично відсутня.

Поцілунок коханої людини під час пробудження не можна замінити нічим іншим. Це як у китайському прислів'ї: "Тисяча кроликів не замінять одного слона". Якщо вас не пробуджують від сну таким способом, використайте його щодо тих, хто не встиг його застосувати до вас.

Їсти на сніданок слід улюблені страви. Відмовляти собі у цьому - означає погіршити настрій. Варто уникати споживання страв, які їдяться силоміць.

Одежу і потрібні на ранок речі слід підготувати ще звечора. Некрасивий і некомфортний одяг надягати не варто. Виходячи з дому на роботу стверджуйте собі, що цей день буде прекрасним.

Як свідчить аналіз думок фахівців про те як зробити ранок бадьорим, - вони одностайні у тому, що найголовнішим чинником є позитивні думки. Ранок не принесе радості, якщо людина цього не захоче.

Друге місце віддано склянці води. Пара ковтків холодної води після просинання гарантує, що людина вже більше не засне. Холодна вода збудить організм.

Бадьорість можуть забезпечити різні запахи, наприклад, лимону чи м'яти. Можна нанести на скроні пару краплин ментолової оливи або ж просто її понюхати. Можна пожувати м'ятну жуйку чи з'їсти м'ятну цукерку.

Деякі фахівці чи то жартома чи то напівжартома вважають, що швидше просинання забезпечить кілька будильників, розставлених між ліжком і душем. Вони мають мати таку різницю у часі, щоб на момент, коли виключається перший, розпочинав сигналити другий, а за ним - наступні. Це гарантуватиме те, що така людина потрапить до ванної кімнати.

Бадьорість вранці може викликати відсутність води, зокрема, гарячої, ранні переговори та інші справи, які потрібно виконати до роботи. Ці речі безвідмовно бадьорять.

Музика є дієвим чинником бадьорості, але не оригінальним. Не дивлячись на це, вона допомагає багатьом бути бадьорими, а деяким людям - ще й щасливими.

Гарний гумор з самого ранку - це цілком реально. Кожний може проснутися саме "з тієї ноги".

Для того, щоб на роботі розігнати сонливість, фахівці радять періодично влаштовувати міні-зарядку.

Масаж вух. Швидко підвищує тонус нервової системи і навіть знімає біль. Виконувати цей масаж потрібно теплими руками. Розминка за годинниковою стрілкою підбадьорює, а проти - заспокоює. Стимулювання центральної то верхньої частини вуха починають виконувати подушечками вказівних і великих пальців. Мочки стимулюють всіма пальцями, а поверхню у глибині вушної раковини - великим пальцем. Масаж центру мочки вуха знімає стомленість очей, а масаж ближч до обличчя - зубну біль.

Велику стомленість допомагає знімати стимуляція мочок та козелків вух (виступів над впадом до вушного каналу).

Розминка пальців рук. Полягає у масажі кінчиків пальців на руках, розпочинаючи з мізинця лівої руки. Слід почергово двічі згинати нігтьову фалангу зверху-донизу, а потім - по боках.

Така стимуляція одночасно є і профілактикою хвороб внутрішніх органів.

Масаж ступнів. У верхній частині ступні дещо нижче подушечки великого пальця вздовж лінії, що розділяє стопу вертикально, знаходиться одна з найголовніших точок. Вона відповідає за відкриття каналів циркуляції енергії ЦІ у всьому організмі. Масажуючи цю точку, можна відчути легке поколювання вздовж хребта або потік "легкого вітерцю".

10.2.6. Відпустка
Розділ 11. Лінь, стомленість і депресія
11.1. Симулянти і порушники
11.1.1. Прискорення плину робочого часу
11.1.2. Скорочення робочого дня
11.1.3. Прогули і запізнення
11.2. Втомлені і депресовані
11.2.1. "Синдром згорання" та боротьба з ним
11.2.2. Стрес і депресія
11.3. Перепочинок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru