Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 15.4. Офісні рослини

Психологи Техаського університету (США) дійшли висновку, що кімнатні рослини найефективніше поліпшують настрій працівників та продуктивність їх праці. Озеленення позитивно впливає на людей будь-якого віку, кваліфікації та статі. Озеленення офісу є його облагородженням. Рослини слід підбирати так, щоб догляд за ними не вимагав занадто багато часу.

Якщо в офісі штучне освітлення, то доцільно завести бегонію кутову, гелксин, камнеломку, пеперомію круглолисту, пеперомію туполисту, драцен окаймлений, драцен духмяний, дифференбахін, клінію, маранта, монстера, плющі, сансевінерію, сенполін, традесканцію, фікус, філодендрон повзучий, хлорофітум, тефлеру, зухарис.

Якщо офіс має достатньо світла, тим більше, коли він знаходиться з сонячного боку, то доречними рослинами можуть бути алое, белоперонс, жасмін, камелія японська, колеус, кактуси, олеандр, примули, лівістона китайська, плектрантус, фукція спляча, цитрусові, фікуси.

Рекомендують не ставити рослини поблизу кондиціонера. Він дуже шкідливо діє на вазони. Те, що росте у кашпо, користується великою популярністю в офісах. Такі квіти створюють затишок, гарний настрій, здорову атмосферу.

Модні тенденції зачіпають і оформлення робочого простору зеленими рослинами. Наприклад, на зміну красулі (яка відома ще й як "грошове дерево") прийшов заміакулькас. Це рослина відома як "доларове дерево".

Заміакулькас - рослина невибаглива. Вона практично не вимагає оприскування. Поливати можна один раз на два тижні. Можливо саме це є запорукою популярності заміакулькаса.

До ряду модних тенденцій належать також мінімалізм та повторюваність. Це означає, що одна і таж рослина стоїть у всіх кутках і звисає зі стелі. У цьому разі не відволікається увага, бо скрізь - одна і та ж рослина.

Підбираючи рослини, слід враховувати мікроклімат. Наприклад, драцена і фікуси приживаються у прохолодному середовищі. Пальми та інші тропічні рослини люблять тепло та вологу. Точні заміри показників мікроклімату виконують спеціалісти відповідного профілю.

Поміж квітів, що на столах працівників, пальма першості, можливо, належить кактусам. Вони можуть довго обходитися без води. Все ж таки і їх слід час від часу поливати. Вважається, що кактуси здатні поглинати електромагнітні випромінювання. Таке випромінювання іде від комп'ютерів, принтерів, факсів, телефонів, різноманітних проводів. Одного кактуса може виявитися замало. Доцільною може виявитися композиція з кількох кактусів.

Варті уваги і так звані сезонні рослини. Поміж них - платіце-ріум, горшкові квітучі тюльпани тощо.

Озеленення забезпечує чисте повітря, оптимальну вологість. Деякі рослини мають здатність не лише до фотосинтезу, а й до знищення хвороботворних мікробів. Поміж таких рослин, наприклад - алоказія. Ці рослини знижують захворюваність працівників.

Заміакулькас можна ставити у кімнатах, де палять. Рослина поглинає нікотин. Вона очищає повітря краще, ніж будь-який кондиціонер.

Озеленення покращує настрій. Згідно з соціологічним опитуванням, виконаним англійською компанією "Аmbius" (вона опікується озелененням інтер'єрів), виявилося, що 40% респондентів вважали - офіси стануть світлішими і життєрадісними, якщо на кожному столі стоятиме рослина.

Майже 50% опитаних вважали, що впродовж року вони на 6 днів хворіють більше з огляду на похмуре довкілля в офісі, яке пригнічує; 84% респондентів зазначали, що робоче довкілля суттєво впливає на рівень їх щастя та мотивацію.

У нинішньому світі ринкової економіки не обов'язково працівникам офісу самим доглядати офісні рослини. Існують фірми, працівники яких за певну плату поллють, підживлять та іншим чином доглянуть за рослинами.

15.5. Переїзд до нового офісу
Розділ 16. Корпоративні свята
16.1.Сніданки та обіди
16.1.1. Чай - кава в Україні та Британії
16.1.2. Заклади Києва що годують вночі та раннім ранком
16.1.3. Палички для їжі
16.1.4. Обідня перерва
16.2. Вечірки та пікніки (кейтеринг)
16.2.1. Десять "золотих правил" корпоративу
16.2.2. Одяг для корпоративу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru