Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 16.3.6. Післяноворічна дієта

Оскільки на вітчизняних просторах запроваджується традиція святкувати від католицького Різдва до православного, то це значною мірою позначається на учасниках (можливо, передусім, на учасницях) такого гастрономічного марафону. До тіла приростають зайві кілограми. З'являється відчуття дискомфорту. За соціалістичних часів жартівливо говорили, що радянська жінка стикається з двома проблемами:

- де дістати харчі?

- як схуднути?

Сучасна жінка часів ринкової економіки першої проблеми не має. Харчі є, були б гроші. Друга проблема залишається такою ж актуальною, якою вона була і раніше за часів командно-адміністративної економіки. Часи змінилися, а проблема залишилася.

Фахівці пропонують низку порад про те як суттєво у післясвятковий період полегшити стан шлунково-кишкового тракту та допомогти позбутися накопичених кілограмів.

Зрозуміло, що є і жартівливі рекомендації.

Так, в одному з анекдотів, який стосувався боротьби з ожирінням, наводилась така послідовність дій:

ранок - кекс, обід - кекс, ввечері - секс;

якщо не допомагає, то ранок - секс, обід - кекс, ввечері - секс;

якщо й це не допомагає, то від борошняних виробів слід відмовитись повністю.

У реальній, а не в анекдотичній дійсності, дієтологи рекомендують ніколи не відмовлятися від сніданку. Калорійність сніданку лікарі рекомендують тримати у межах щонайменше 400 ккал. Якщо буде менше, то організму доведеться добирати калорії під час обіду. До речі, цілодобова пересічна (на душу населення) кількість калорій має складати майже 3 000 (це - міжнародний стандарт). Країни, де цей показник є меншим, - недоїдають, а де вищий - переїдають. В енциклопедичному довіднику автора цих рядків

"Країни світу"міститься 13-й показник - "Харчування (денно калорій на душу населення)".

Лікарі рекомендують керуватися принципом - "їсти менше, але частіше".Організм має перейти від святкового переїдання до нормального режиму. Недоцільно запроваджувати екстремальний режим, - тобто сідати на багатогодинне голодування.

Дещо про меню. Овочі і м'ясо рекомендується готувати на пару. Слід скоротити вживання солі. Вона стимулює апетит. Зменшують апетит також цитрусові. Вони організму надають вітаміни. Рекомендується не забувати про кисло - молочні продукти, оскільки вони містять необхідний кожній людині кальцій.

Щодоби слід пити щонайменше 2 літри рідини. Бажано щоб це були негазована мінеральна вода і зелений чай. Доречно збільшити споживання овочів, фруктів та ягід. Вони є джерелами рослинної клітковини. Вона сприяє виведенню з організму надлишкового холестерину.

Дієтологи рекомендують не відмовлятися повністю віл солодощів з огляду на те, що людському організму взимку потрібен серотонін. Він підтримує гарне самопочуття і піднімає настрій. Зрідка не завадить потішити себе долькою чорного шоколаду, низькокалорійними солодощами, а також фруктами. З цією метою можна використовувати і молочні коктейлі, але за умови, що вміст калорій в них знижено до мінімального рівня.

Звільнення від зайвої ваги можна сумістити з одержанням насолоди від приємних запахів. Аромати цитрусових, мигдалю, ванілі, а також ефірні оливи м'яти, здатні знижувати апетит і налаштовувати мозок на думки, що не пов'язані з їжею. Для цього можна використовувати аромалампи та ароматичні палички, гарні парфуми з натуральними ефірними оливами.

У тому випадку, коли перехід на здорову їжу не допоміг позбутися зайвих складок, слід згадати ще й про те, що у світі існує ще й фізкультура. Звичайна нетривала зарядка надасть бадьорості до кінця дня. Фіззарядка також допоможе спалити непотрібні калорії.

Лікарі радять завжди пам'ятати про добрий сон. Помічено, - той хто лягає спати у гарному настрої, - у такому ж і просинається.

Рекомендується заварювати чай з м'ятою або приготувати будь-який напій, що спроможний заспокоїти нерви і налаштувати на очікування сну. Людина солодко спить і втрачає зайві калорії, коли їй сняться сни.

Взявшись за таку важливу справу, якою є позбавлення від зайвої ваги, слід пам'ятати, що ця справа, як і будь - яка інша, увінчається бажаним результатом лише у тому випадку, коли до неї буде належне ставлення. Худнути потрібно з гарним настроєм і задоволенням. Тоді й настануть очікувані результати.

Насамкінець - про те, що виходити зі свят та втягуватись в роботу слід поступово. Після свят залишається чимало приємних згадок. Помічено, що після закінчення тривалого періоду новорічного відпочинку, багато людей страждають від дивного відчуття "післяноворічного пригнічення". Це відчуття піддається, слава Богу, лікуванню. Методів усунення такого відчуття існує немало. Більшість з них - досить приємні. Зокрема, столичні лікарі радять якомога більше думати про гарне: нові плани і перспективи, якомога більше відпочивати в перші робочі дні, часто змінювати обстановку, а також не забувати хвалити себе за досягнення.

У перший робочий день занурюватися в роботу слід поступово. Спочатку слід спокійно навести порядок на робочому місці. Потім скласти план найважливіших робочих питань, які необхідно вирішити протягом робочого тижня.

Не можна нехтувати перерви у роботі. Доцільно пообідати у спокійній обстановці, обмінятися з колегами враженнями про новорічний відпочинок.

Пам'ятаючи те, що клин вибивають клином, на вітчизняних просторах доцільно відсвяткувати ще й Новий рік за старим стилем. Найголовніше - налаштувати себе на щось позитивне: весну, наступні свята, нові цікаві проекти і знайомства.

16.4. Інші корпоративні свята
16.14.1. День народження
16.4.2. Міжнародний жіночий день
16.4.3. День сміху
16.4.4. Вечірка флірта
Розділ 17. Бізнес
17.1. Створення фірми
17.1.1. Реєстрація
17.1.2. Оподаткування
17.1.3. Печатка і рахунок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru