Менеджмент підприємства - Хомяков В.І. - 3.3. Мотивація

3.3.1. Загальні положення

Мотивація - це визначення того, як забезпечити максимальну віддачу підлеглих через розуміння їх способів дій, мотивів, причин їх хорошої і поганої роботи, використання цієї інформації і цілого набору засобів спонукання підлеглих для досягнення" найвищого рівня продуктивності [41]. Мотив можна визначити як внутрішню рушійну силу, яка визначає величину необхідних для цього зусиль. Відомий радянський психолог Якобсон [14] вважає, що мотивація об'єднує сукупність таких мотиваційних тенденцій, як:

а) політичні, моральні ідеали, уявлення про майбутнє, про перспективу;

б) досить сильний інтерес до одержання вражень (від спорту, мистецтва, розваг);

в) прагнення до організації життя і побуту, потяг до творчої діяльності, до сімейного життя тощо;

г) сильна потреба у будь-чому (книгах, грошах, тих чи інших предметах, естетичних враженнях тощо);

д) досить сильне почуття (визнання, любов, страх, гнів, лють, жаль);

е) реальні моральні переконання в необхідності відповідним чином реагувати в певних ситуаціях;

є) звички (традиції, забобони, спосіб реагування, неввічливі слова і вчинки, ставлення до праці, до інших людей, речей);

ж) наслідування (мода на одяг, певні манери, поведінка, смаки тощо).

Існує цілий ряд концепцій і підходів, а також широке коло досліджень, що розглядають сутність мотивації: психоаналітична теорія, мотивації через потреби; процесуальні теорії мотивації; теорія підкріплення; регулювання поведінки; збагачення праці; партисипативність (залучення працівників). Розглянемо ці концепції і підходи нижче.

3.3.2. Психоаналітична теорія

Основним представником цієї теорії є австрійський психіатр Зігмунд Фрейд (1859-1939). За Фрейдом, рушійними силами людської поведінки є інстинкти сексу і агресії. Секс або інстинкт життя (ерос) спочатку визнавався Фрейдом єдиним мотивуючим фактором поведінки. Пізніше Фрейд обґрунтував дії іншого інстинкту - тана-тосу (інстинкту агресії, руйнування і смерті). Фрейд стверджував, що людство поки що не зовсім володіє таємницями еросу і танатосу, і що пізнання цих інстинктів і управління ними - завдання прийдешніх поколінь.

Психоаналітична теорія розглядає особистість як єдність її трьох складових частин:

а) "Ід" (Воно) - резервуар інстинктів та імпульсів, що розміщені в підсвідомому компоненті психіки;

б) "Его" (Я) - особиста визначеність, усвідомлення себе;

в) "Суперего" - моральні аспекти свідомості і поведінки людини. Схематично структура особистості виглядає як айсберг, над водною поверхнею якого знаходиться лише "Его". Це приблизно одна шоста частина структури. „Ід" охоплює п'ять шостих структури. Ця підструктура знаходиться в підсвідомості. Людина звичайно не усвідомлює змісту "Ід", тому що воно існує за межами розуму. "Ід" виявляється тільки в поведінці, яка, зокрема, стримується компонентом "Суперего", тобто зовнішніми нормами поведінки. Щоб зрозуміти справжню поведінку людини, тобто уявити її мотиви, — вважають психоаналітики, потрібно розкодувати підсвідому частину особистості і визначити силу впливу на особистість моральних сентенцій (Суперего).

Основою основ психоаналізу є підсвідоме. Саме воно, за Фрейдом, приховує в собі більшість спонукальної сили людини. Підсвідоме дає нам можливість зрозуміти таємні прагнення людей і тим самим спрямувати ці прагнення на користь суспільному виробництву. Скільки б не говорили про те, що якість продукції повинна бути високою, далі розмови справа не піде. Але якщо ми зрозуміємо спонукальні сили матеріального й морального стимулювання людей, в основі якого лежать усвідомлювані й неусвідомлювані імпульси, то ми зможемо досягти чогось слушного.

3.3.1. Загальні положення
3.3.2. Психоаналітична теорія
3.3.3. Мотивації через потреби
Ієрархія потреб за Масловим
Теорія мотивації МакКлеланда
Теорія мотивації Херцберга
Теорії "ікс" та "ігрек" Макгрегора
3.3.4. Процесуальні теорії мотивації
Теорія очікувань
Теорія справедливості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru