Підприємство має потенційні можливості розробки та виготовлення нових асортиментних позицій товару. Зокрема, введення нових харчових інгредієнтів в основну сировину - сирну суміш дає можливість необмежено здійснювати інновацію продукції. Подібні зміни не потребують додаткових капітальних вкладень і можуть проводитись із застосуванням наявного технологічного парку обладнання.
Іншим напрямком розробки нової продукції є диференціація упаковки та фасування готових виробів. Так, наприклад, один і той же сир "Голландський" представлений сьогодні на ринку харчових продуктів у вигляді брикетів фіксованої ваги: 30;62,5; 100 грам й фасованих у фольгу, а також у полістирольних стаканчиках. Потенційно підприємство в змозі представити
Таблиця 5.4. Асортимент плавлених сирів ВАТ "МОЛОЧНИК"
№ з/п | Рік | ||||||
1998 | 1999 | 2000 | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||
1 | Ковбасний копчений, 40 % жирності | Ковбасний копчений, 40 % жирності | Ковбасний копчений, 40 % жирності | ||||
2 | Ковбасний копчений з тмином, 40 % | Ковбасний копчений з тмином, 40 % | Ковбасний копчений з тмином, 40 % | ||||
жирності | жирності | жирності | |||||
3 | Ковбасний копчений, 30 % жирності | Ковбасний копчений, 30 % жирності | Ковбасний копчений "Житомирський", 40 % жирності | ||||
4 | Сир "Дружба", 55 % жирності | Ковбасний копчений "Особливий", 30 % жирності | Ковбасний копчений, 30 % жирності | ||||
5 | Сир "Київський", 50 % жирності | Ковбасний копчений "Галицький ", 30 % жирності | Ковбасний копчений "Особливий", 30 % жирності | ||||
б | Сир "Український", 45 % жирності | Ковбасний копчений "Молочний", 20% жирності | Ковбасний копчений "Галицький", 30% жирності | ||||
7 | Сир "Голландський", 45 % жирності | Сир "Дружба", 55 % жирності | Ковбасний копчений "Молочний", 20 % жирності | ||||
8 | Сир "Костромський", 40 % жирності | Сир "Київський", 50%жирності | Сир "Янтар", 60 % жирності | ||||
9 | Сир "До сніданку", 40 % жирності | Сир "Український", 45 % жирності | Сир "Дружба", 55 % жирності | ||||
10 | Сир "Міський", 30 % жирності | Сир "Голландський", 45 % жирності | Сир "Київський", 50 % жирності | ||||
11 | Сир "Особливий", 30 % жирності | Сир "Костромський", 40 % жирності | Сир "Український", 45 % жирності | ||||
12 | Сир "Столовий", 20 % жирності | Сир "До сніданку", 40 % жирності | Сир "Голландський", 45 % жирності | ||||
13 | Сир "Орбіта", 20%жирності | Сир "До сніданку" з наповнювачем, 40 % жирності | Сир "Костромський", 40 % жирності | ||||
14 | Сир "Міський", 30 % жирності | Сир "До сніданку", 40 %жирності | |||||
15 | Сир "Особливий", 30 % жирності | Сир "До сніданку" з наповнювачем, 40 % .жирності | |||||
16 | Сир "Шоколадний", 30 % жирності | Сир "Міський", 30 % жирності | |||||
17 | Сир "Столовий", 20 % жирності | Сир "Особливий", 30 %жирності | |||||
18 | Сир "Орбіта", 20 % жирності | Сир "Шоколадний ", 30 % жирності | |||||
19 | Сир "Фруктовий", 20 % жирності | Сир фірмовий "Житомирська насолода", 30 % жирності | |||||
20 | Сир "Столовий", 20 % жирності | ||||||
21 | Сир "Орбіта", 20 % жирності | ||||||
22 | Сир "Фруктовий". 20 % жирності | ||||||
на ринок всю різноманітність існуючої продукції в абсолютно всіх видах споживчої упаковки та фасування. Такий нескладний тактичний прийом дозволяє потенційно випускати 19 найменувань плавленого сиру в чотирьох упаковках, що розширить наявний асортимент до 76 асортиментних позицій проти 19 існуючих та створить у покупців враження новинки.
Докорінно покращити на підприємстві роботу зі створення нових видів продукції дозволяє діяльність за суміжними виробництву плавленого сиру напрямками господарювання у межах масло-сироробної галузі. Зокрема, близькими та. високорентабельними видами діяльності є переробка масла тваринного, переробка твердого сиру, виготовлення казеїну. Виготовлення та реалізація таких харчових продуктів під торговою маркою В А Т "Молочник" значно поповнить номенклатуру продукції та дозволить здійснювати безперервний інноваційний процес.
Маркетингова активність підприємства
4. Аналіз виробничої діяльності підприємства
Виробництво
Приклад з практики
5. Аналіз фінансової діяльності підприємства
Фінанси
Приклад з практики
6. Аналіз персоналу підприємства
Приклад з практики