Управління охороною праці та ризиком за міжнародними стандартами - Гогіташвілі Г.Г. - 2. Вивчення основ охорони праці в навчальних закладах під час професійного навчання працівників на підприємстві

6.1. Порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05

1. Загальні положення

1.1. Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (далі — Типове положення) регламентує порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників у процесі трудової діяльності, а також учнів, курсантів, слухачів та студентів навчальних закладів під час трудового професійного навчання.

1.2. Типове положення спрямоване на реальне надання медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків у разі виникнення аварій.

1.3. Вимоги Типового положення є обов'язковими для виконання усіма центральними, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, бюджетними установами та суб'єктами господарської діяльності (далі — підприємства) незалежно від форми власності та видів діяльності.

1.4. Суб'єкт господарської діяльності, який має намір проводити навчання з питань охорони праці працівників, інших суб'єктів господарської діяльності або професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників, котрі залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою, повинен одержати відповідний дозвіл Держнаглядохоронпраці або його територіального органу в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 р. № 1631 (зі змінами, доповненнями).

1.5. Нагляд за дотриманням вимог цього Типового положення здійснюють органи державного нагляду за охороною праці, а контроль — служби охорони праці центральних і місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та підприємств.

1.6. Координацію і методичний супровід суб'єктів господарської діяльності, які проводять навчання працівників з питань охорони праці, здійснює Головний навчально-методичний центр Держнаглядохоронпраці та навчальні підрозділи експертно-технічних центрів Держнаглядохоронпраці.

1.7. Визначення понять і термінів.

У цьому Типовому положенні наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

навчання з питань охорони праці — це навчання працівників, учнів, курсантів, студентів, слухачів з метою отримання необхідних знань і навичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт;

робота з підвищеною небезпекою — робота в умовах впливу шкідливих та небезпечних виробничих чинників або така, де є потреба в професійному доборі, чи пов'язана з обслуговуванням, управлінням, застосуванням технічних засобів праці або технологічних процесів, що характеризуються підвищеним ступенем ризику виникнення аварій, пожеж, загрози життю, заподіяння шкоди здоров'ю, майну, довкіллю;

спеціальне навчання — щорічне вивчення працівниками, які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою або таких, де є потреба в професійному доборі, вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці;

стажування — набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань та обов'язків на робочому місці підприємства після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця;

дублювання — самостійне виконання працівником (дублером) професійних обов'язків на робочому місці під наглядом досвідченого працівника з обов'язковим проходженням проти-аварійного і протипожежного тренувань.

2. Вивчення основ охорони праці в навчальних закладах під час професійного навчання працівників на підприємстві

2.1. Вивчення основ охорони пращ в навчальних закладах, а саме: предмета "Охорона праці" (професійно-технічні навчальні заклади), навчальних дисциплін "Основи охорони праці" та "Охорона праці в галузі" (вищі навчальні заклади), здійснюється за типовими навчальними планами і програмами з цього предмета та навчальних дисциплін, які затверджуються спеціально вповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти і науки за погодженням зі спеціально вповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці. Окремі питання (розділи) з охорони праці повинні бути передбачені в навчальних програмах загально технічних і спеціальних дисциплін.

2.2. Вивчення нормативних дисциплін з охорони праці в усіх вищих навчальних закладах здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02.12.1998 р. № 420 "Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України", зареєстрованого Міністерством юстиції України 03.02.1999 р. за № 59/3352.

2.3. Зміст та обсяг предмета "Охорона праці" для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою, визначаються типовим навчальним планом і типовою навчальною програмою з предмета "Охорона праці", що затверджуються спеціально вповноваженим органом центральної виконавчої влади в галузі освіти і науки та погоджуються спеціально вповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці. При цьому теоретична частина предмета "Охорона праці" визначається обсягом не менш як 30 год., а під час перепідготовки та підвищення кваліфікації— не менш як 15 год.

Специфічні питання охорони праці для конкретних професій вивчаються в курсах спеціальних та загально-технічних дисциплін з метою поєднання технологічної підготовки з підготовкою з охорони праці, а робочі навчальні програми цих дисциплін повинні включати відповідні питання безпеки праці.

Теоретична частина предмета "Охорона праці" під час професійної підготовки працівників для виконання робіт, які не належать до переліку робіт з підвищеною небезпекою, вивчається в обсязі не менш як 10 год., а під час перепідготовки та підвищення кваліфікації — не менш ніж 8 год. Обсяг годин предмета не може зменшуватись під час розробки робочих навчальних планів програм.

2.4. При підготовці в професійно-технічних навчальних закладах працівників за професіями, пов'язаними з роботами підвищеної небезпеки, навчання проводиться з урахуванням вимог Положення про порядок трудового і професійного навчання неповнолітніх професіям, пов'язаним з роботами зі шкідливими та важкими умовами праці, а також з роботами підвищеної небезпеки, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 15.12.2003 р, № 244 та зареєстрованого Міністерством юстиції У країни 30.12.2003 р. за № 1257/8578.

3. Організація навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві
4. Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці
5. Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб
6. Організація проведення інструктажів з питань охорони праці
7. Стажування, дублювання і допуск працівників до роботи
6.2. Вимоги безпеки до робочого місця. Ергономічні вимоги
6.2.1. Критерії оцінки умов праці на виробництві
6.2.2. Травмонебезпечні виробничі фактори та стан виробничого травматизму
6.2.3. Естетика на виробництві
6.3. Психологія безпеки праці
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru