Теорія і методика виховання - Омеляненко В.Л. - Холерик.

Це запальна, нестримна людина. Рухлива, ініціативна, але, на відміну від впевненого у собі сангвініка, надто самовпевнена. Тому її ідеї — нерідко цікаві — непродумані до кінця.

Холерик нетерпеливий, і якщо захопиться, його важко зупинити. Чекання і невдачі здатні вивести його із себе. Він або гарячково діє, або впадає в апатію. Для нього взагалі характерна подібна нестійкість. То він надмірно балакучий — не зупиниш, то слова з нього не витягнеш. Передбачити, як поведе себе холерик у новій ситуації, чи скоро призвичаїться, — досить важко. Швидко переходить від радості до смутку, від сміху до гніву.

Намагаючись якнайшвидше отримати результати, починає випереджати події, метушитися. Не може дочекатися завершення детективу, не подивившись у кінець книги, щоб дізнатися, чим усе закінчиться.

Рухи швидкі, поривчасті: не бере, а хапає, не кладе, а кидає. У будь-яку хвилину готовий зірватися з місця і кудись бігти. Дуже швидко схоплює інформацію, запам'ятовує, навіть не усвідомивши її. У критичні моменти може працювати довго і нестримно. У цей час здатність до концентрації сил вища, ніж будь-коли.

Цьому психологічному типу властиві часті зриви. Особливо його пригнічує необхідність стримувати свої почуття й надмірну активність. Невроз, неврастенія — ось характерні для холерика хвороби. Але він може навчитися тримати себе в руках і певною мірою діяти за типом інших сильних темпераментів сангвініка, флегматика. Проте це протипоказано: нервові затрати надто великі.

Сангвінік.

Сильний тип, добре володіє собою, врівноважений, рухливий. Він справляє враження людини рішучої, оптимістичної, впевненої у своїх силах* Часто пропонує певні ідеї і добивається їх реалізації. Без напруження пристосовується до нових обставин, у важких ситуаціях стає більш зібраним і цілеспрямованим, не втрачаючи при цьому почуття гумору.

Добре вміє стримувати свої емоції. Мова швидка, з живими інтонаціями та мімікою. У дитинстві часто буває лідером серед ровесників, здатний організовувати їх на ризиковані справи. Легко вступає в контакти з дорослими: він з тих, кого називають заводіями. Любить жарти, дотепи. Він більше схильний до розв'язання тактичних завдань, що, однак, не усуває здібностей стратега.

Його смаки та інтереси непостійні. Він "постійний у своїй непостійності". Якщо робота здається нецікавою, то сангвініку одразу ж стає нудно. Проте він наполегливий, якщо захопиться справою. Представника цього типу можна назвати працездатним, але не завжди працелюбним. Його "коник" — організаторська робота. Професію намагається обрати таку, яка пов'язана з різноманітністю умов, вражень, вимагає широкого діапазону здібностей.

Згодом переваги сангвініка можуть стати його недоліками. Оптимізм, життєрадісність інколи перетворюються в зубоскальство і нестримний потяг до розваг. Прагнення до лідерства загрожує перерости в потребу підпорядкувати собі слабких психологічно людей. Але в сангвініка є добра підпора в боротьбі з власними недоліками — врівноваженість. Підкріплена увагою досвідченого педагога, вона допоможе уникнути негативних виявів.

Флегматик.

Спокійний і незворушний, його впевненість ґрунтується на знаннях і розрахунку. Говорить переважно про справу, не любить пустих слів. Йому властива підприємливість, проте пропонувати нову ідею схильний лише після ретельного зважування всіх "за" і "проти". Ніяка невдача не здатна вивести його із себе. Для нього це цілком ординарні життєві неприємності. Здатний працювати рівномірно і довго в несприятливих умовах. Перед тим, як діяти, подумає про можливі перешкоди, про їх подолання.

Він стратег і спокійно звіряє свої дії з перспективою. Врівноважений, його важко образити або вивести із себе. Уміє чекати. Мова його спокійна, без емоцій.

До нових обставин пристосовується повільно. Часто довго вагається, приймаючи рішення. Проте, на відміну від меланхоліка, обходиться без сторонньої допомоги.

Діапазон характеру флегматика доволі широкий. Залежно від середовища та виховання з нього може вирости і великий ледар, і цілеспрямований лідер.

Сангвінік.
Флегматик.
Меланхолік.
Вікові особливості хлопчиків-підлітків
Особливості дівчаток підліткового віку
Особливості молодших підлітків холеричного типу
Особливості молодших підлітків сангвінічного типу
Особливості молодших підлітків флегматичного типу
Особливості молодших підлітків меланхолічного тину
Дитина-холерик
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru