Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 5. У чому полягає сутність мальтузіанського закону спадної віддачі?

Зростання злиднів через надлишок населення соціально небезпечне, адже може викликати нестабільність у суспільстві (бунт), тому Мальтус пропонує вирішити проблему бідності шляхом:

1) створення ощадних кас, де нагромаджуються гроші і навчаються ощадливості;

2) зростання "середнього класу" (у віддаленій перспективі).

Оскільки, на думку англійського вченого, соціальна рівність неможлива, а поділ суспільства на дуже багатих і дуже бідних небажаний, то основу здорового зростання населення, тобто зростання без бідності, становить зростання виробництва і збільшення "середнього класу". "Не надмірні розкоші невеликої кількості людей, а помірні розкоші всіх класів суспільства, - підкреслював Мальтус, - становлять багатство і добробут народу". "Середній клас" є основою суспільства, але в ньому також мають бути бідніші та багатші, що він пояснював так: "Якщо відняти в людини надію на підвищення і небезпеку зниження, то не було б тих старанності й завзяття, які змушують кожну людину поліпшувати своє становище і є головним двигуном суспільного добробуту".

3. Розкрийте сутність мальтузіанської теорії заробітної плати

З теорією народонаселення тісно пов'язана мальтузіанська теорія заробітної плати. Мальтус доводив, що внаслідок тиску зростання населення на рівень заробітної плати остання визначається мінімальною вартістю засобів існування робітника, що й визначає рівень заробітної плати.

Лише мінімальний рівень заробітної плати може забезпечити найоптимальнішу пропорцію між зростанням населення і збільшенням виробництва предметів споживання. У цьому й полягає сутність "закону заробітної плати" Томаса Мальтуса. Згідно з ним заробітна плата в суспільстві не може зростати, незмінно залишаючись на низькому рівні. Цю думку, до речі, поділяв і Д. Рікардо.

4. Що Т. Мальтус пропонує для вирішення проблем бідності?

Хоча найбільший резонанс у науковому світі викликала мальтузіанська теорія народонаселення, чи не найбільш плідною в теоретичній спадщині Мальтуса виявилась теорія витрат виробництва.

Т. Мальтус не сприйняв положення А. Сміта про те, що вартість пов'язана лише з працею, заперечуючи трудову теорію вартості. Натомість він розвивав іншу сторону вчення свого вчителя - про те, що вартість утворюється всіма факторами виробництва. На думку Мальтуса, величина вартості товару визначається витратами його виробництва, до яких він відносив матеріальні витрати і витрати живої праці. Ці ідеї лягли в основу теорії витрат виробництва, яку згодом позитивно сприйняли більшість західних економістів. Серед її прихильників був і видатний англійський економіст XX ст. Дж. М. Кейнс.

5. У чому полягає сутність мальтузіанського закону спадної віддачі?

Видатним був внесок Мальтуса у формування одного з тріади фундаментальних економічних законів - закону спадної віддачі ресурсів.

Сутність цього закону полягає в тому, що кожен додатковий приріст одного з виробничих ресурсів - капіталу, праці чи землі (пізніше додали ще один ресурс виробництва - підприємницьку здібність) - за незмінної кількості інших, призводить до зменшення приросту виробленого продукту. Цей ефект спостерігається й тоді, коли приріст усіх ресурсів відбувається непропорційно.

Спадний приріст продукту зумовлений тим, що зростаючий обсяг кожного з виробничих ресурсів поєднується із фіксованим обсягом (або з меншим зростанням) інших. Закон спадної віддачі показує, що зростаюча віддача ресурсів, тобто збільшення їх корисного ефекту, можлива тільки за умов їх якісного поліпшення і зростання ефективності застосування. Втім, останній висновок зробили вже послідовники Мальтуса значно пізніше.

6. Прокоментуйте проблему, висунуту Т. Мальтусом у його відомій праці "Дослід про закон народонаселення". Як трактується вона в сучасних умовах?
7. Як Ж.Б. Сей трактував політичну економію як науку?
8. Чому Ж.Б. Сей надавав вирішального значення створенню багатства нації? Дійова особа економічного розвитку за Сеєм
9. Дайте характеристику концепції розподілу доходів Ж.Б. Сея. Теорія "трьох факторів" виробництва
10. Яке значення теорії ринків Ж.Б. Сея для сьогодення?
11. Ж.Б.Сей увійшов в історію економічної науки як автор факторної теорії вартості. Які основні положення цієї теорії?
12. Яка основна праця Дж. С. Мілля та її складові?
13. Як аналізує Дж. С. Мілль процес виробництва?
14. Якого значення у Дж. С. Мілля набуває роль капіталу для суспільного відтворення?
15. Як Дж. С. Мілль визначає "природну" заробітну плату?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru