Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 17. Що розумів під "статикою" і "динамікою" Дж. Б. Кларк?

Найцінніші наукові досягнення Кларка потрібно розглядати у двох аспектах: методологічному і теоретичному. В першому випадку йдеться про новизну методології досліджень у рамках створеного Кларком вчення про три природних розділи економічної науки, а в другому - про закон граничної продуктивності факторів виробництва і вчення про статику і динаміку економічної системи, які ґрунтуються на мікроекономічному аналізі виробництва і розподілу.

Отже, американський маржиналіст вніс певну своєрідність у методологію дослідження, поділивши економічну науку на три розділи: перший вивчає "універсальні закони" (закон граничної корисності, закон спадної продуктивності, закон граничної продуктивності), другий здійснює аналіз економіки в стані статики (непорушності), третій досліджує закони економічної динаміки (руху економіки).

Структура досліджень Кларка також оригінальна. Вона ґрунтується на кількох основних ідеях:

o розподіл "суспільного доходу" регулюється суспільним законом, який "за цілком вільної конкуренції" може забезпечити кожному фактору виробництва створену ним суму багатства;

o багатство - це кількісно обмежені матеріальні блага;

o кожен фактор виробництва має в суспільному продукті саме ту частку багатства, яка вироблена за його допомогою;

o розподіл всього суспільного доходу на первинні доходи - заробітну плату, відсоток і прибуток - безпосередньо і цілком є предметом економічної науки;

o первинні доходи одержуються, відповідно, "за виконання роботи", "за надання капіталу" і "за координування заробітної плати і відсотка";

o при визначенні доходів "за здоровим глуздом" жоден із "класів людей", зайнятих у виробництві, не "матиме претензій один до одного";

o в економічному розумінні виробництво продукту не завершено доти, доки представники торгівлі не довели його до покупця і не відбувся продаж, що і є "заключним етапом суспільного виробництва".

17. Що розумів під "статикою" і "динамікою" Дж. Б. Кларк?

Під статикою Кларк розумів опис умов, необхідних і достатніх для встановлення рівноваги ринкової економічної системи. При цьому він робив низку допущень, які полягали у відсутності технічного прогресу, переміщень праці та капіталу між сферами виробництва, незмінності їх обсягу, фіксованості потреб у споживчих товарах, пануванні цілком вільної (досконалої) конкуренції. Передбачалось, що економіка може мати не один, а кілька станів рівноваги, які визначаються незмінними, але іншими обсягами праці і капіталу.

Кларк доводив, що якщо хоч одне зі згаданих допущень не буде виконуватись, то рівновага системи порушиться, економіка прийде в рух для пошуку нового рівноважного стану статики. Пояснити причини цього має економічна динаміка.

Для з'ясування сутності динамічного розвитку економіки американський дослідник значно модифікував теорію факторів виробництва. На відміну від Ж.Б. Сея, він розглядав не три, а чотири економічні фактори (ресурси): грошовий капітал, капітальні блага (засоби виробництва і земля), підприємницьку діяльність і працю.

У теорії Клерка виробництво і розподіл розглядаються як сфери діяльності раціональних суб'єктів господарювання, тобто з позицій маржиналізму. До них належать: робітник (носій праці), власник грошового капіталу і підприємець (носій підприємницької діяльності). Підприємцями Кларк вважав лише тих осіб, які здійснюють організацію праці та управління виробничими ресурсами, не маючи власного капіталу. Вважалось, що робітник вкладає у виробництво свою працю, розраховуючи на заробітну плату, власник капіталу віддає цей капітал у кредит, сподіваючись на одержання відсотка, а роль підприємця уявлялась більш складною.

За умов статичної рівноваги, міркував Кларк, підприємець є організатором виробництва і винагороджується нормальним прибутком (платою за підприємницьку діяльність). Однак, коли йдеться про динаміку, то підприємець постає в новій іпостасі - він стає новатором, що рухає технічний прогрес, прагне до зменшення витрат виробництва й обігу нижче за середні, одержуючи за це додатковий прибуток - підприємницький дохід

На думку Клерка, в ситуації економічної статики ціна (вартість) продукту складається лише із суми заробітної плати, відсотка і нормального прибутку, а в стані динаміки вона додатково включає ще й підприємницький дохід.

Отже, за Клерком, економічна рівновага можлива тільки в стані статики господарської системи, а в стані динаміки вона неодмінно порушується.

18. Обґрунтуйте закон граничної продуктивності Дж. Б. Кларка
19. Як відповідно до концепції Дж. Б. Кларка
20. У чому полягає сутність теорії рівноваги економічної системи Дж. Б. Кларка?
21. Поясніть сутність моделі загальної економічної рівноваги Л. Вальраса
22. Які висновки можна зробити, виходячи з моделей загальної економічної рівноваги Л. Вальраса?
23. Розкрийте зміст і практичну значимість "оптимуму Парето"
Тема 9. КЕЙНСІАНСТВО ТА ЙОГО ЕВОЛЮЦІЯ
9.1. Історичні передумови виникнення кейнсіанства
9.2. Економічне вчення Дж. М. Кейнса
9.3. Еволюція кейнсіанства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru