Історія економічних учень у запитаннях і відповідях - Мазурок П.П. - 4. Від чого відповідно до теорії Дж. М. Кейнса залежить динаміка особистого споживання й інвестицій?

У праці "Загальна теорія зайнятості" відсотка і грошей" Джон Мейнард Кейнс (1883-1946) зосереджує увагу на недостатній ефективності споживчого попиту. Саме попит, на його думку, відіграє визначальну роль у стимулюванні та розвитку виробництва.

На запитання, з чого розпочати, щоб підвищити ефективність попиту, Кейнс дає таку відповідь: треба знайти важелі розвитку всього суспільного (сукупного) попиту - попиту на споживчі товари і попиту на інвестиційні товари, тому що сукупний попит - це сума споживчих витрат і інвестицій.

Якщо сукупний попит більший за пропозицію, тоді "працюють" стимули зростання виробництва. У такому разі сукупний попит справді ефективний, сприяє забезпеченню високої зайнятості, повнішому використанню виробничих потужностей.

Основні компоненти сукупного попиту: споживання, інвестиції і державні витрати. Основні фактори, що впливають на сукупний попит: схильність до споживання, очікувана прибутковість капіталовкладень, перевага ліквідності.

У теорії Кейнса національний дохід У і рівень зайнятості N - залежні змінні (рис. 9.1). Обсяг національного доходу зумовлює рівень зайнятості. Сам національний дохід, з одного боку, є фактором, що впливає на зростання споживчого попиту (споживчий попит зростає, але не в тому ступені, що дохід), з іншого - зростання національного доходу залежить від інвестицій.

Витрати на споживання визначаються схильністю до споживання С / У. Тут діє психологічний закон, що виражає залежність між споживанням і доходом. Зі зростанням доходу середня схильність до споживання падає під впливом зниження граничної схильності до споживання (ДС/ЛУ ).

Основні зв'язки в системі Дж. М. Кейнса:
N - зайнятість; У - національний дохід; С - споживчий попит; I - інвестиції; D - доходи; С / У - схильність до споживання; Р - гранична ефективність, %; r - норма відсотка; L - перевага ліквідності; М - маса грошей в обігу

Рис. 9.1. Основні зв'язки в системі Дж. М. Кейнса:

N - зайнятість; У - національний дохід; С - споживчий попит; I - інвестиції; D - доходи; С / У - схильність до споживання; Р - гранична ефективність, %; r - норма відсотка; L - перевага ліквідності; М - маса грошей в обігу

Рівень інвестиційного попиту / залежить від очікуваної ефективності капіталу Р і відсоткової ставки г. Відсоткова ставка, або норма відсотка, - це плата за відмову від ліквідності. Перевага ліквідності - прагнення володіти грошима, зберегти заощадження у грошовій формі.

Відсоток г - функція попиту на гроші (перевага ліквідності) і кількості грошей в обігу (пропозиція грошей).

Теорію Кейнса називають теорією ефективного попиту, виділяючи, тим самим, головну ідею, яка полягає в тому, щоб через активізацію і стимулювання сукупного попиту (загальної купівельної спроможності) впливати на виробництво і пропозицію товарів та послуг, підвищити рівень зайнятості.

Значення теорії Кейнса полягає не просто в перегляді традиційних підходів до аналізу процесів економічного розвитку. Кейнс заклав загальнотеоретичні основи дослідження функціональних залежностей і взаємозв'язків реальних економічних величин як агрегованих категорій, показав їхній вплив на хід і тенденції економічного розвитку.

Кейнсіанська революція припускає використання активної економічної політики, врахування соціальних, психологічних, організаційних факторів.

Сучасна економічна теорія так чи інакше пов'язана з теорією і методологією Кейнса. Вона не може ігнорувати широке трактування предмета економічної науки, вплив на процеси економічного розвитку різноманітних умов і факторів.

4. Від чого відповідно до теорії Дж. М. Кейнса залежить динаміка особистого споживання й інвестицій?

Споживчий попит, а отже, особисте споживання, залежить від сукупного грошового доходу і від того, як витрачається цей дохід. Інакше кажучи, вони залежать від пропорції, в якій дохід розпадається на витрати на споживання і заощадження.

Зі зростанням доходів зростає і попит, збільшуються витрати на споживання, але не в тій пропорції, в якій зростають доходи. У міру зростання доходів приріст споживання сповільнюється. Причиною цього, за термінологією Кейнса, є "основний психологічний закон": у міру зростання багатства схильність до споживання зменшується, а частина доходу, що відкладається на заощадження, збільшується. (Заощадження практично дорівнює різниці між розміром доходу і рівнем споживання.)

На відміну від класиків, для яких прагнення до заощадження є позитивним фактором, Кейнс доходить іншого висновку: зростання заощаджень, на його думку, може перешкоджати економічному зростанню. Справа в тому, що динаміка заощаджень і динаміка інвестицій залежать від різних факторів: заощадження - від зростання доходу, інвестиції - від рівня відсоткової ставки й очікуваної прибутковості капіталовкладень.

Надлишкові заощадження призводять до надлишкової пропозиції. У підсумку прибутковість інвестицій знижується. Грошові заощадження зростають, а не спрямовуються у вигляді реальних інвестицій у галузі, що забезпечують економічне зростання.

Проблема, за Кейнсом, полягає в тому, щоб подолати розрив між випереджальним зростанням заощаджень та інвестиціями, що відстають від них.

5. Поясніть зміст "основного психологічного закону" Дж. М. Кейнса
6. Що таке коефіцієнт мультиплікації? Яку роль він відіграє в теорії Дж. М. Кейнса?
7. Як визначається норма відсотка в кейнсіанській теорії відсотка?
8. Обґрунтуйте погляди Дж. М. Кейнса на заробітну плату
9. Ціна та інфляція в теорії Дж. М. Кейнса
10. Які заходи державного регулювання економіки пропонує Дж. М. Кейнс?
11. У чому відмінність концепції, висунутої Дж. М. Кейнсом, від попередніх теорій?
12. Яке значення для економічної науки має кейнсіанська теорія?
13. Які основні напрями еволюційного розвитку сучасного кейнсіанства?
14. Який вплив справило кейнсіанства на сучасні теорії державного регулювання економіки?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru