Історія політичних та економічних вчень - Любохинець Л.С. - 4.4. Державно-правові ідеї Реформації (Мартіна Лютера, Томаса Мюнцера, Жана Кальвіна)

У XVI ст. деякі країни Західної і Центральної Європи охопив масовий рух проти католицької церкви. Одним із перших реформаторів християнської церкви став Мартін Лютер (1483-1546) - проголосив принцип "виправдання однією вірою", що означало відмову від посередництва духовенства між віруючими і Всевишнім. Метою реформ було збереження і оновлення християнства, яке, як він вважав, через помилкову поведінку католицької церкви і гріховного стилю папського престолу було на межі розпаду. М. Лютер виступав проти привілеїв церкви, духовенства. Відстоював самостійність держави стосовно церкви. Реформація підривала економічну могутність католицької церкви, створювала умови для встановлення нових норм і форм економічних відносин. Лютеранський рух охопив майже всі країни Західної Європи.

Ідеї М. Лютера продовжив Жан Кальвін (1509-1531) - засновник пуританства. В Нідерландах кальвінізм став ідейною основою революційної боротьби за незалежність від католицької Іспанії (1566-1609). Від слова "протест" виникло слово "протестант" як загальна назва всіх прихильників реформації. Виникли протестантські церковні організації. Реформація і протестантські віровчення мали великий вплив на ведення господарства у Європі. Лютеранство і кальвінізм сприяли зародженню і формуванню нового капіталістичного господарського устрою, відповідали інтересам підприємництва, заснованого на особистій ініціативі й активності. На відміну від поглядів римо-католицької церкви праця визнавалась самою достойною справою, слугувала джерелом спасіння. Успіхи у професійній сфері, комерції, примноженні багатства розглядались як показник неординарності. Саме це сприяло зародженню підприємництва і капіталізму у Європі.

Головними ідеями тогочасного капіталізму були: чесність у бізнесі, бережливість, передбачуваність - такі християнські заповіді давались новому бізнесмену. Протестантська віра була гарантією виконання контракту, тому у протестантському середовищі інтенсивно почали розвиватись кредитні відносини і банківська справа. Коли при Стюартах в Англії почались гоніння протестантів, тоді їх велика община, шукаючи спокійного середовища існування відправилась в Америку. Це було у 1620 році. Серед перших переселенців не було ні вельмож, ні бідняків, це був середній клас - ремісники, адвокати, торговці, тощо. Бенджамін Франклін (1706-1790) - політик, економічний публіцист. Сформулював принципи підприємництва нового типу, такі як, "витрати ніколи не повинні перевищувати доходів", а відомий вислів "час - гроші" теж належить йому. Цей афоризм виражає загальний принцип економії часу у діловому житті підприємця. Отже, протестанти - за чесний бізнес, за розвиток підприємництва, не заперечують торгівлю і говорять про те, що гроші можна пустити в оборот, щоб мати з них дохід (відсоток), що абсолютно заборонялось церквою.

У жорстку полеміку з М. Лютером вступив Еразм Роттердамський (1469-1536), ідеалами якого була освічена і гуманна монархічна влада, свобода та ясність духу, стриманість, миролюбство, простота.

Одним із активних діячів Реформації став народний мислитель, доктор богослов'я Томас Мюнцер (1490-1525). Він виступав проти реакційного засилля католицької церкви. Мюнцер запропонував програму перебудови суспільних відносин на основі справедливості та ліквідації кріпосницької системи. Він критикував феодальний лад, пропонував ліквідувати феодалів і запровадити рівний розподіл майна серед простого люду.

Програма Т. Мюнцера - християнський соціалізм, відмова від формальної держави, встановлення народної влади. Дана програма включала скасування кріпацтва, зменшення розмірів податей, реформування управління судами, встановлення справедливого суспільного ладу. Т. Мюнцер висловив ідею створення республіки на основах демократизму.

4.5. Розвиток меркантилізму в Україні та Росії
Тема 5. КЛАСИЧНА ШКОЛА ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ ТА ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ВЧЕННЯ ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОГО ПРОСВІТНИЦТВА
5.1. Зародження класичної політичної економії в Англії та Франції. Економічні погляди У. Петті та П. Буагільбера
5.2. Критика меркантилізму та захист сільського господарства в працях Р.Кантільона
5.3. Держава і право у вченнях мислителів Нового часуa>5.4. Економічні погляди фізіократів
5.5. А.Сміт та його місце в історії економічної науки
5.6. Д. Рікардо і класична політична економія
Методологія дослідження
5.7. Розвиток ідей класичної школи в українській політекономії
5.8. Політико-правові вчення західноєвропейського просвітництва
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru