Політична економія - Щетинін А.І. - Індивідуальне підприємство

Воно створюється і функціонує на базі приватної (особистої) власності громадян. Його виключною особливістю є те, що індивідуальне підприємство базується тільки на індивідуальній праці власника. Залучення найманих працівників або членів сім'ї в межах цієї організаційно-правової форми підприємства забороняється.

Індивідуальне підприємство, з погляду інтересів суспільства, має певні позитивні моменти і переваги стосовно інших видів організації підприємств. Найголовніше з них полягає в тому, що в цьому випадку населення самостійно забезпечує себе робочими місцями і практично не вимагає від суспільства ніяких зусиль. Водночас ці підприємства, як правило, пов'язані з безпосереднім задоволенням потреб населення, а відтак, виступають важливою ланкою задоволення платоспроможного попиту громадян. Важливим моментом індивідуальної трудової діяльності виступає і те, що ці підприємства безпосередньо пов'язані з ринком і тому мають високий ступінь адаптації до змін у його кон'юнктурі.

Особливою рисою індивідуального підприємства є те, що воно базується на поєднані в одній особі і товаровиробника, і власника. Це робить зайвим створення будь-якої зовнішньої, стосовно товаровиробника, системи стимулювання праці, і водночас виключає саму можливість несправедливості в розподілі того продукту, який ним вироблений. Весь продукт праці цього товаровиробника, за винятком тієї частини, що забирає суспільство в особі держави, залишається в його повному розпорядженні.

Сімейне підприємство - воно базується на власності і праці сім'ї. До членів сімейного господарства входять громадяни, які пов'язані родинними зв'язками і живуть разом. При цьому власність використовується всіма членами сімейного підприємства спільно, а вироблена продукція належить усім учасникам цього підприємства, якщо інше не передбачено угодою про створення такого підприємства.

Особливою формою сімейного підприємства виступає фермерське господарство. Воно відрізняється від інших галуззю, в якій зосереджена діяльність такого підприємства, а також особливостями, пов'язаними з об'єктом власності. Об'єкт власності, як правило, включає насадження на земельній ділянці, продуктивних та робочих тварин, птицю, сільськогосподарську техніку тощо. Згідно з "Земельним кодексом", прийнятим в 2001 р., об'єктом власності став і земельний пай селянина.

Переваги сімейного господарства полягають у тому, що окрім са-мозабезпеченості роботою, таке господарство дуже гнучке щодо трудового ресурсу, який залучається до виробництва. У разі необхідності, а це особливо характерно для фермерського господарства, до праці залучаються всі члени сім'ї, включаючи неповнолітніх дітей.

Як і індивідуальне підприємство, сімейне забезпечує безпосереднє поєднання робітника із засобами виробництва, бо вони належать саме цим товаровиробникам. Виробничі відносини, що складаються тут у процесі виробництва, чіткі і прозорі, а розподіл виробленого продукту здійснюється на базі участі у виробництві членів сімейного господарства, які виступають водночас і як рівноправні власники всього того, що належить сім'ї.

Важливою перевагою сімейного господарства є також те, що в процесі виробництва чи надання послуг постійно нагромаджується і передається від більш досвідчених до менш досвідчених або молодих працівників виробничий досвід, навички тощо. Особливо важливим це стає там, де ефективність виробничої діяльності суттєво залежить від набутого досвіду. Прикладом може бути така галузь, як сільське господарство.

Виокремлення в сімейному господарстві саме фермерського господарства необхідне ще й через те, що рівень ефективності його функціонування значно залежить від природних чинників, а це вимагає постійної допомоги з боку держави на адресу фермерського господарства. Отже, виділення цієї форми сімейного підприємства є об'єктивно необхідним і практично значущим.

Приватне підприємство
10.3. Продукт підприємства і складові його вартості
10.4. Валовий дохід і прибуток
Питання для самоконтролю
РОЗДІЛ 11. ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА Й ФУНКЦІОНУВАННЯ КАПІТАЛУ.ФОРМИ ПРИБУТКУ,ПРОЦЕНТ І РЕНТА.
11.1. Аграрна сфера виробництва і її особливості. Форми господарювання в сільському господарстві
11.2. Диференційна, абсолютна і монопольна земельні ренти
11.3. Реформування сільського господарства в Україні і рентні відносини
РОЗДІЛ 12. СУСПІЛЬНЕ ВІДТВОРЕННЯ. СУСПІЛЬНЕ ВІДТВОРЕННЯ. СУСПІЛЬНИЙ ПРОДУКТ І ЙОГО ОСНОВНІ ФОРМИ
12.1. Сутність суспільного відтворення і його основні моменти. Суспільний продукт і національний дохід
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru