Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 28. Суддя апеляційного суду

1. Суддя апеляційного суду здійснює судочинство в порядку, встановленому процесуальним законом, а також інші повноваження, визначені законом.

Головним обов'язком судді апеляційного суду є здійснення правосуддя у суворій відповідності із законом. Розглядаючи судові справи, він повинен суворо додержувати процедури судового розгляду, передбаченої процесуальним законодавством, правильно тлумачити і застосовувати матеріальний закон, дотримувати правила професійної етики.

Судді апеляційних загальних судів, здійснюючи правосуддя, беруть участь у розгляді справ у апеляційному порядку та у розгляді справ у першій інстанції. У першій інстанції суддя може бути головуючим в судовому засіданні або входити до складу колегії суддів. При розгляді справи в апеляційному порядку судді можуть бути головуючими, доповідачами по справі або членами складу суду.

Беручи участь у розгляді справи, суддя вживає необхідних заходів процесуального та організаційного характеру, які мають забезпечити розгляд справи в апеляційному порядку або в першій інстанції.

Що стосується розгляду кримінальних справ за апеляцією, то суддя-доповідач має вивчити матеріали справи і вирішити питання, чи необхідно проводити попередній розгляд справи. Про час проведення такого розгляду обов'язково повідомляються прокурор і учасники процесу. Якщо справа призначена до розгляду в апеляційній інстанції, суддя-доповідач вживає всіх необхідних заходів, передбачених кримінально-процесуальним законодавством, з тим, щоб у призначений час відбувся розгляд справи.

У цивільній справі суддя-доповідач здійснює процесуальні дії, передбачені ст. 299 ЦПК, доповідає про їх проведення колегії суддів. Дійшовши висновку про виконання підготовчих дій у достатньому обсязі і готовність справи до розгляду в апеляційній інстанції, колегія суддів за доповіддю судді-доповідача постановляє ухвалу про закінчення підготовчих дій.

Вирок, рішення, ухвала і постанова суду, які набрали законної сили, є обов'язковими для усіх державних органів, установ, організацій і підприємств, службових осіб і громадян та підлягають виконанню на усій території України. Звернення до виконання цих документів покладено на суд, який їх постановив. Суддя апеляційного суду здійснює контроль за зверненням до виконання судових рішень, які постановлені по першій інстанції під його головуванням. Порядок звернення судових рішень до виконання передбачений Інструкцією з діловодства в апеляційних загальних судах.

У відповідності з розпорядженням голови суду або його заступника - суддя може проводити узагальнення судової практики, аналізувати апеляційну практику судової палати, брати участь в роботі по наданню методичної допомоги місцевим судам у застосуванні законодавства тощо.

Стаття 29. Голова апеляційного суду

1. Голова апеляційного суду:

1) представляє суд як орган державної влади у зносинах 3 іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами;

2) визначає адміністративні повноваження заступників голови апеляційного суду;

3) контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

4) видає на підставі акта про обрання на посаду судді чи звільнення судді з посади відповідний наказ;

5) повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посаду апеляційному суді в десятиденний строк з дня їх утворення;

6) забезпечує виконання рішень зборів суддів апеляційного суду;

7) контролює ведення та аналіз судової статистики, організовує вивчення та узагальнення судової практики, дбає про інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства;

8) забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів апеляційного суду;

9) здійснює інші повноваження, визначені законом.

2. Голова апеляційного суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

3. Уразі відсутності голови апеляційного суду його адміністративні повноваження здійснює один із заступників голови суду за визначенням голови суду, за відсутності такого визначення - заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

На голову апеляційного суду покладена організація роботи у суді і керівництво нею. Крім цього, він здійснює функції судді, тобто бере безпосередню участь у здійсненні правосуддя.

Основна функція суду полягає в розгляді справ у суворій відповідності з вимогами закону, винесенні законних та обґрунтованих судових рішень і своєчасному зверненні їх до виконання.

Як керівник суду, здійснюючи покладені на нього організаційні функції, голова суду має створити всі умови для нормальної роботи апеляційного суду, а також організувати надання методичної допомоги керівництву місцевих судів у цьому питанні.

Необхідним елементом організації роботи є правильний розподіл головою суду обов'язків між заступниками, щоб кожен з них відповідав за певну ділянку роботи. Крім організації роботи судових палат, на заступників голови суду може покладатися і здійснення організаційного керівництва окремими підрозділами апарату суду. Такий розподіл обов'язків оформлюється наказом голови суду і доводиться до виконавців.

Чітка організація статистичного обліку і систематичний аналіз статистичних даних є необхідною передумовою підвищення рівня організаційного керівництва судом і, зрештою, - поліпшення судової діяльності. Особисту відповідальність за організацію статистичного обліку, Його достовірність і своєчасність подання статистичної інформації у відповідні органи несе голова апеляційного суду. Він розподіляє конкретні обов'язки по веденню статистичного обліку і звітності між працівниками суду і здійснює контроль за якістю роботи, організовує роботу осіб, які ведуть статистичний облік.

Голова апеляційного суду організовує роботу по вивченню і узагальненню судової практики в апеляційному суді з метою забезпечення правильного і єдиного застосування закону при здійсненні правосуддя судами. Ця робота включає в себе безпосереднє вивчення і узагальнення судової практики в апеляційному суді, а також організацію її вивчення суддями апеляційного суду в місцевих судах,

Судова практика розгляду справ безпосередньо апеляційним судом, як правило, аналізується в міру необхідності, наприклад, у зв'язку з неоднаковим вирішенням питань правового характеру, допущеними помилками або за певний період (квартал, півріччя, рік тощо). Результати узагальнення обговорюються на нарадах судових палат, семінарах тощо.

Голова апеляційного суду особисто представляє суд у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, громадянами та організаціями.

Голова апеляційного суду внаслідок низки причин (відрядження, хвороба, відпустка тощо) може бути відсутнім, і в цей період його обов'язки виконує один із заступників голови суду за визначенням голови суду, а за відсутності такого визначення - заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді.

Повноваження голови апеляційного суду мають ту ж природу, що й голови місцевого суду. Зміст їх також практично ідентичний (див. коментар до ст. 24 цього Закону).

Однак, на відміну від голови місцевого суду, голова апеляційного суду може мати не одного, а до трьох заступників (при чому в апеляційних судах, кількість суддів в якому перевищує тридцять п'ять, їх не може бути більше трьох).

Окрім того, голова апеляційного суду вносить пропозиції щодо утворення судових палат у складі апеляційного суду. Щоправда, роботу судової палати організовує секретар, який контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів апеляційного суду про діяльність судової палати тощо.

Стаття 30. Заступники голови апеляційного суду

1. Заступники голови апеляційного суду здійснюють адміністративні повноваження, визначені головою суду.

Відповідно до ст. 26 цього Закону, голова апеляційного суду має заступників у кількості не більше трьох. При чому із змісту коментованої статті ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", що у разі призначення в апеляційного суді усіх трьох заступників, жоден з них не буде першим, тобто не відрізнятиметься за своїм правовим статусом від інших колег - заступників голови суду.

На заступників голови апеляційного суду покладається, здебільшого, здійснення частини адміністративних повноважень голови суду, визначених статтею 29 цього Закону. Це, зокрема,

- контроль за роботою по зверненню судових рішень до виконання;

- надання допомоги суддям в підготовці аналітичних документів;

- аналіз та узагальнення причин судових помилок тощо.

Заступники голови апеляційного суду призначаються на посаду у тому ж порядку, що й голова апеляційного суду. Вони виконують ті обов'язки, які визначив їм голова суду. Безумовно, вони також зобов'язані виконувати всі передбачені законом функції судді з розгляду справ у першій інстанції і в апеляційному порядку.

У разі відсутності голови апеляційного суду його адміністративні повноваження здійснює один із заступників голови суду за визначенням голови суду, за відсутності такого визначення - заступник голови суду, який має більший стаж роботи на посаді судді, а в разі відсутності заступника голови суду - суддя цього суду, який має більший стаж роботи на посаді судді (див. ст. 29 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів").

Стаття 29. Голова апеляційного суду
Стаття 30. Заступники голови апеляційного суду
Глава 4. Вищі спеціалізовані суди
Стаття 31. Види і склад вищих спеціалізованих судів
Стаття 32. Повноваження вищого спеціалізованого суду
Стаття 33. Суддя вищого спеціалізованого суду
Стаття 34. Голова вищого спеціалізованого суду
Стаття 35. Заступники голови вищого спеціалізованого суду
Стаття 36. Пленум вищого спеціалізованого суду
Стаття 37. Науково-консультативна рада та офіційний друкований орган вищого спеціалізованого суду
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru