Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Призначення експертиз

При здійсненні обшуку або виїмки при розслідуванні злочинів проти безпеки виробництва рекомендована участь спеціаліста в галузі техніки безпеки, який допоможе виявити вагомі для справи документи.

Виїмці обов'язково підлягають: а) акти, в яких зафіксовані обставини нещасного випадку та його причини; б) доповідні записки, протоколи та інші документи, що відбивають стан робочого місця і устаткування, пов'язаного з травмуванням; в) журнали обліку інструктажу або навчання безпечним методам роботи; г) наряди на виконання робіт, під час виконання яких трапився нещасний випадок; д) посвідчення, накази про привласнення кваліфікації потерпілому, що дають право працювати на механізмі, який послугував джерелом травми; е) посадові інструкції (або інструкції для цієї професії), правила роботи на механізмі або виконання певних видів роботи; ж) накази про призначення осіб, відповідальних за забезпечення дотримання правил безпеки на ділянці й цеху та вжиття заходів щодо техніки безпеки; з) технічні регламенти, стандарти на виготовлення виробів, під час якого стався нещасний випадок. 1 це не вичерпний перелік об'єктів вилучення

Оглядаючи технічні паспорти, ДОСТи та інші документи на устаткування, технологічні процеси, а також посадові інструкції, накази з техніки безпеки, слід звертати увагу не тільки на їх зміст, але і на дату, порядок узгодження і затвердження. При огляді журналів обліку інструктажів,із техніки безпеки, профілактичних оглядів і ремонтів установок, різних механізмів важливо звертати увагу на повноту відбиття заходів, що проводилися, зміст інструктажу, наявність дат, підписів відповідних осіб, а також стирання, виправлення і дописки. У випадках виникнення сумнівів у автентичності відповідних документів або окремих записів у них їх необхідно вилучити й додати до справи як речові докази.

На кожному підприємстві відповідно до інструкцій і правил, вироблених саме для нього, ведеться діловодство з питань охорони праці й соціального страхування, де також відбитий стан техніки безпеки. Тому в перебігу огляду та виїмки документів на підприємстві слідчий повинен ознайомитися з цими документами, а за необхідності додати їх до справи.

Призначення експертиз

При розслідуванні злочинів проти безпеки виробництва найбільш поширеним є призначення судово-технічної експертизи. її призначають у випадках, коли без спеціальних знань у сфері експлуатації певних установок, машин і механізмів, техніки безпеки певних технологічних процесів, будівельних, монтажних та інших видів робіт неможливо з'ясувати обставини події та їх причини. Назва цієї експертизи є родовою, об'єднуючи різні за характером галузі професійних знань із техніки безпеки сучасного виробництва. Різновидами судово-технічної експертизи є гірничотехнічна, промислово санітарна, будівельно-технічна, електротехнічна, пожежно-технічна, вибух оте х нічна, техніко-технологічна та інші.

У загальному вигляді предметом судово-технічних експертиз є виявлення обставин виникнення події на виробництві, її причин і зв'язку з допущеними порушеннями правил техніки безпеки й виробничої санітарії.

Об'єктами дослідження цієї експертизи можуть бути виробничі споруди, машини, їх вузли і деталі, прилади, інструменти, захисні пристосування, різні вироби і матеріали, технологічні процеси й технічна документація. Разом із об'єктами дослідження експерту повинні бути надані матеріали проведеного підприємством або спеціального розслідування; акт про нещасний випадок, акти обстеження стану техніки безпеки на підприємстві, протокол огляду місця події, паспорта, креслення механізмів та інше.

За необхідності проведення деяких видів судово-технічної експертизи може бути доручено досвідченим фахівцям підприємств відповідного профілю, викладачам вищих технічних навчальних закладів, співробітникам галузевих науково-дослідних інститутів, що не брали участі в спеціальному розслідуванні цього нещасного випадку, аварії.

Висновки експерта переважним чином залежать від правильної постановки питань. Щоб правильно їх сформулювати в скрутних випадках, доцільно проконсультуватися з фахівцем, котрий працює на аналогічному підприємстві, працівниками органів Держнаглядохоронпраці.

На розгляд судово-технічної експертизи можуть бути віднесені питання, що стосуються: а) конструкції, монтажу, експлуатації й технічного стану споруд, устаткування, машин, захисних засобів та інструментів, із застосуванням яких виконували конкретний вид робіт; б) технологічного процесу або конкретного виду роботи; в) організації та здійснення заходів щодо забезпечення дотримання правил техніки безпеки й промислової санітарії; г) виявлення причин і осередку виникнення пожежі; д) визначення відповідних причинових зв'язків між окремими обставинами події; е) визначення відповідності технічного стану об'єктів, технології робіт, дій працівників вимогам промислової безпеки, правилам охорони праці й техніки безпеки; ж) з'ясування в певних ситуаціях виду порушених вимог і правил; з) встановлення обставин, що сприяли події.

У таких справах найчастіше призначають судово-медичну експертизу. В цей момент слідчий повинен ураховувати положення Інструкції, затвердженої Міністерством охорони здоров'я України від 17 січня 1995 р. за № 6 "Про провадження судово-медичної експертизи".

Залежно від обставин події на її розгляд можуть бути винесені такі питання: причина смерті або ступінь тяжкості тілесних пошкоджень; чи є тілесні пошкодження прижиттєвими, який їх вплив на настання смерті; механізм виникнення тілесних пошкоджень (яким складником агрегату або машини), в якому положенні відносно нього перебував потерпілий, послідовність утворення пошкоджень тощо); чи відповідають пошкодження на тілі пошкодженням на одязі; чи міг після отримання пошкоджень потерпілий виконувати які-небудь цілеспрямовані дії (пересуватися, зупинити верстат та ін.); чи не перебував він у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння; чи немає у потерпілого медичних протипоказань для виконання конкретного виду роботи тощо. Важливою умовою, що забезпечує повноту судово-медичних досліджень і обґрунтованість висновку експерта, є ознайомлення його з результатами огляду місця події та трупа. Бажано також, щоб судово-медичний експерт, котрий брав участь у огляді трупа на місці події, надалі проводив експертизу.

Об'єктами дослідження судово-медичної експертизи є не тільки пошкодження і сліди на тілі потерпілого, але й сліди на його одязі. Стан одягу і пошкодження на ньому беруть до уваги при розв'язанні низки питань:

а) розриви і забруднення одягу (сліди масел, металів, нашарування речовин тощо) є важливими для визначення зовнішніх чинників, пов'язаних із впливом травмуючого джерела, електротравмою, механічними пошкодженнями тощо;

б) сліди блювотних мас, сечі та інші нашарування на одязі мають значення для встановлення причин смерті у випадках отруєння.

Криміналістичні експертизи часто в таких справах призначають у випадках, коли виникає сумнів у автентичності підписів потерпілих відносно проведення інструктажу з техніки безпеки або необхідно встановити автентичність документів щодо права на управління машиною, агрегатом, виявити сліди дописування, виправлення, стирання тощо. В разі призначення криміналістичної експертизи корисні відомості про підготовку об'єктів і формулювання питань можна отримати з Інструкції про призначення і виробництво судових експертиз і Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки і призначення судових експертиз, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. за №53/5.

У випадку виникнення необхідності з'ясування механізму і причин руйнування вузлів і деталей машин, а також походження певних слідів (розлому, тертя або заточування інструментів тощо) може бути призначено металознавчу експертизу. В цих випадках для дослідження необхідно подати зруйновану деталь, вузол механізму, інструмент зі слідами, а також предмет, яким, за припущенням слідчого, залишені сліди. В ухвалі щодо призначення експертизи слід зазначити обставини справи, час виявлення, а за нагоди і утворення слідів, вилучення пошкодженої деталі або інструменту, змін, що настали.

У разі необхідності встановити індивідуальні особливості потерпілого (інтелектуальні, емоційно-вольові, мотиваційні тощо), які могли впливати на його поведінку в досліджуваній виробничій ситуації, може бути призначено психологічну або психіатричну експертизи.

Глава 24. Методика розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
1. Криміналістична характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
Сліди злочинів
Особа злочинця
2. Особливості порушення кримінальної справи і початкового етапу розслідування
3. Особливості наступного етапу розслідування
4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій
Огляд місця затримання
Допит підозрюваного
Обшук
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru