Науково-практичний коментар Господарського процесуального кодексу України - Мельник М.П. - Стаття 63. Повернення позовної заяви

Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо:

1) позовну заяву підписано особою, яка не мас права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано;

2) у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес;

3) у позовній заяві не вказано обставин, на яких Ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми;

4) не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі;

5) порушено правила поєднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору;

6) не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

7) виключено

8) виключено

9) до винесення ухвали про порушення провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору.

10) виключено

Суддя повертає позовну заяву не пізніше трьох днів з дня її надходження, про що виносить ухвалу. Ухвалу про повернення позовної за я ви може бути оскаржено.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із

законами України від 13.05.97 р. N 251/97-ВР,

від 17.05.2001 р. N2413-ІІІ,

від 21.06.2001 р. N2539-ІІІ,

від 23.06.2005 р. N 2705-ІУ,

від 07.07.2010 р. N 2453-VI,

від 08.07.2011 р. N 3674-VI)

КОМЕНТАР:

1. Коментована частина передбачає підстави, за яких суд повертає матеріали позовної заяви з додатками до неї. До таких підстав законодавець відніс:

- позовну заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано

Заява, яка подається представником особи, яка має право вимоги, повинна містити документ, який підтверджує право представника не тільки на представлення інтересів, але й і на подачу такої зави.

До документів, які можуть підтверджувати такі повноваження можна віднести:

- Довіреність фізичної особи, на надання повноважень, яка підлягає нотаріальному посвідченню;

- Довіреність юридичної особи, або документи, які підтверджують повноваження керівника. В даному випадку, для запобігання настання негативних наслідків, при подачі довіреності необхідно надати статутні документи та докази, які підтверджують право керівника на видачу довіреності;

- Ордер на вчинення певної дії та договір про надання адвокатських послуг, укладений з заявником;

- свідоцтво про народження дитини, інші документи, які встановлюють статус опікуна (піклувальника)

Крім того, у разі підпису позовної заяви посадовою особою необхідно вказати її посаду та долучити документ, який надає право її звернення до суду (Статут, Протокол, Довіреність тощо).

- у позовній заяві не вказано повного найменування сторін, їх поштових адрес

Подаючи позовну заявник повинен чітко вказати в ній повне найменування сторін, вказати їх офіційне місцезнаходження та фактичне. Адреси повинні співпадати з даними, які містяться в офіційних документах, які повинні подаватися заявником разом з позовною заявою на підтвердження юридичного статусу сторін

- у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми

Суд повертає позовну заяву у разі якщо позивач чітко не вкаже обставини, на яких ґрунтуються вимоги та не зазначить по кожній із докази на їх підтвердження. Важливим на практиці є те, що якщо вимог і відповідачів по ним декілька, в даному випадку необхідно конкретно по кожній стороні визначити об'єм обставин та докази по ним. У разі якщо вимога виражена у грошовій формі необхідно надати чіткий розрахунок суми коштів для стягнення, з зазначенням всіх документів, їх реквізитів.

- не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі

Позовна заява повинна містити докази сплати судового збору. Такими доказами є квитанція (платіжне доручення). У разі сплати коштів юридичною особою, на платіжному дорученні має бути відмітка банку про зарахування цих коштів в державний бюджет. Важливим нюансом, що дуже часто зустрічається на практиці, є подання доказів сплати в копіях, що є порушення, наслідком чого є залишення заяви без руху. Всі ставки судового збору передбачені в Законі України "Про судовий збір".

- порушено правила поєднання вимог або об'єднано в одній позовній заяві кілька вимог до одного чи кількох відповідачів і сумісний розгляд цих вимог перешкоджатиме з'ясуванню прав і взаємовідносин сторін чи суттєво утруднить вирішення спору

Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами (зокрема, про стягнення неповернутого кредиту, відсотків за користування кредитом і неустойки; про визнання недійсним акта і про відшкодування заподіяної у зв'язку з його виданням шкоди; про стягнення вартості недостачі товару, одержаного за кількома транспортними документами і оформленої одним актом приймання або коли такий товар сплачено за одним розрахунковим документом; про спонукання до виконання зобов'язань за господарським договором і про застосування заходів майнової відповідальності за його невиконання тощо). Право об'єднати кілька однорідних позовних заяв або справ, у яких беруть участь ті ж самі сторони, надане також судді. При цьому останній вправі вирішувати питання про об'єднання лише тих заяв (справ), які перебувають в його провадженні.

Однорідними можуть вважатися позовні заяви, які, пов'язані з однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим же позивачем до одного й того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного й того ж відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих або з аналогічних підстав і водночас пов'язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів.

- не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів

Особливістю господарського процесу є те, що законодавець зобов'язав сторін, які подають позов до господарського суду направити позовну заяву з додатками відповідачам, третім особам, які зазначені в позовній заяві. Нововведенням є те, що таке направлення повинно здійснюватися рекомендованим листом/цінним листом з описом вкладеного. Наявність опису вкладеного є обов'язковою умовою. Важливим моментом є те, що позивач повинен в обов'язковому порядку долучити до позовної заяви, яка подається в суд доказ направлення позовної заяви з додатками та опис вкладеного. Недотримання вищезазначеного тягне за собою негативні наслідки - повернення позовної заяви.

Крім того, слід звернути увагу, що в описі вкладеного перелік документів, який направляється іншим сторонам повинен чітко відповідати переліку документів, який поданий до суду. У разі виявлення судом не відповідності між документами, які надіслані іншим сторонам та документами, поданими в суду - суд повертає позовну заяву позивачу.

- до винесення ухвали про порушення провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору

Суд має право повернути позовну заяву у разі надходження від позивача заяви з таким клопотанням. Втім слід взяти до уваги, що таке право у сторони і суду є лише до винесення останнім ухвали про відкриття провадження.

2. Коментована частина передбачає триденний строк на протязі якого суд повинен вирішити питання про повернення позовної заяви та можливість оскарження стороною ухвали про її повернення.

Апеляційна скарга на одну із вищезазначених ухвал подається в загальному порядку, що регламентується Розділом 12 ГПК України. Так, Апеляційна скарга подається на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.

Апеляційна скарга на ухвалу місцевого господарського суду розглядається протягом п'ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали про прийняття апеляційної скарги до провадження.

У разі подання апеляційної скарги на ухвали визначені даною статтею, до суду апеляційної інстанції передаються лише копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги. У разі необхідності апеляційний господарський суд може витребувати також копії інших матеріалів справи.

Апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

У разі скасування ухвали про повернення позову, позовна заява вважається поданою в день подачі її до суду і справа повертається до суду для вирішення питання про відкриття провадження по справі.

3. Ухвала про повернення позовної заяви не позбавляє особо звернутися повторно з цим же позовом після усунення недоліків.

Стаття 64. Порушення провадження у справі
Стаття 65. Дії судді по підготовці справи до розгляду
Розділ XІ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ
Стаття 66. Підстави забезпечення позову
Стаття 67. Заходи до забезпечення позову
Стаття 68. Скасування забезпечення позову
Розділ XIІ. ВИРІШЕННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ СПОРІВ У ПЕРШІЙ ІНСТАНЦІЇ
Стаття 69. Строк вирішення спору
Стаття 70. Виключена.
Стаття 71. Виключена.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru