Науково-практичний коментар Закону України "Про нотаріат" - Коротюк О. В. - Стаття 13.1. Нотаріальний округ

Нотаріальний округ - територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса.

Нотаріальні округи визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. У містах з районним поділом округом діяльності нотаріуса є вся територія міста. У разі зміни адміністративно-територіального поділу України, в результаті якого розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса увійшло до іншого нотаріального округу, нотаріальна діяльність відповідних нотаріусів повинна бути зареєстрована в цьому нотаріальному окрузі.

Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом.

Здійснення нотаріальної діяльності кожним нотаріусом відбувається в межах відповідного нотаріального округу. У листі Державної податкової адміністрації України "Щодо постановки на податковий облік приватного нотаріуса" від 29.04.2005 року № 4226/Ф/17-2115 нотаріальний округ визначено як територія діяльності нотаріуса. Розташування нотаріальних округів базується на встановленому адміністративно-територіальному устрої України. Відповідно до ст. 133 Конституції України систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь. Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

Конституційний Суд України з цього приводу зазначив, що територія України поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, які складають систему адміністративно-територіального устрою України. Адміністративно-територіальна одиниця - це компактна частина єдиної території України, що є просторовою основою для організації і діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що визначення нотаріальних округів відбувається відповідно до адміністративного поділу України, але з деякими особливостями. Здійснення нотаріальної діяльності нотаріусами відбувається у міських нотаріальних округах та районних округах відповідних областей. У містах зі спеціальним статусом (Київ та Севастополь) утворено Київський міський та Севастопольській міський нотаріальні округи. Інші міські нотаріальні округи потребують зазначення також області (наприклад, Білоцерківський міський нотаріальний округ Київської області). Районні округи також вказуються із найменуванням відповідної області.

Таким чином, нотаріальна діяльність здійснюється або в межах відповідного міста, або в межах району певної області. Проаналізувавши положення наказу Міністерства юстиції України "Про затвердження граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах" від 12.01.1999 року № 2/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.01.1999 року за №19/3312, можна побачити, що в Україні створено тільки міські та районні нотаріальні округи в областях. Не передбачено створення обласних та районних у містах нотаріальних округів.

Нотаріус зобов'язаний здійснювати професійну діяльність тільки в межах свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених Законом України "Про нотаріат" (див. коментар до ст. 29 Закону України "Про нотаріат"). У листі Міністерства юстиції від 23.03.1999 року № 17-12/377 з цього приводу вказується, що нотаріальний округ зазначається разом з адресою розташування робочого місця приватного нотаріуса в реєстраційному посвідченні. Нотаріус вправі вчиняти нотаріальні дії поза приміщенням, яке є його робочим місцем, але тільки в межах свого нотаріального округу.

Важливо, що вчинення нотаріусом нотаріальної дії поза межами свого округу не тільки є порушенням нотаріальної процедури, але також може завдавати шкоди правам та інтересам особи, яка звернулася за вчиненням такої дії. Наприклад, рішенням колегії суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 2 червня 2010 року було встановлено факт посвідчення нотаріусом заповіту поза межами свого округу, що визнано судом як порушення порядку посвідчення заповіту, яке тягне за собою недійсність цього правочину. Таким чином, здійснення нотаріальної діяльності в межах визначеного округу є не тільки суб'єктивним обов'язком нотаріуса щодо беззаперечного виконання порядку вчинення нотаріальних дій, але й об'єктивно необхідним для дотримання прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які звертаються до нього. Порушення вимог ст. 13і Закону України "Про нотаріат", як бачимо, призводить до недійсності вчиненої нотаріальної дії. Крім того, такі випадки слід розцінювати як перевищення нотаріусом власних повноважень (див. коментар до ст. 27 Закону України "Про нотаріат").

Стаття 14. Нотаріальне діловодство і звітність
Стаття 15. Мова нотаріального діловодства
Стаття 16. Об'єднання нотаріусів
ГЛАВА 2. ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ КОНТОРИ І ДЕРЖАВНІ НОТАРІАЛЬНІ АРХІВИ
Стаття 17. Організація роботи державних нотаріальних контор
Стаття 18. Керівництво державними нотаріальними конторами
Стаття 19. Оплата вчинюваних нотаріальних дій
Стаття 20. Утримання державних нотаріальних контор
Стаття 21. Відповідальність державного нотаріуса
Стаття 22. Печатка державного нотаріуса
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru