Правознавство - Копиленко О.П. - Тема 1. ПОНЯТТЯ ПРАВА ТА ЙОГО ОЗНАКИ

Тема 1. ПОНЯТТЯ ПРАВА ТА ЙОГО ОЗНАКИ

1. Функції права.

2. Місце і роль права в системі соціальних норм.

3. Загальна характеристика основних галузей права України.

4. Характеристика джерел права як зовнішньої форми його виразу.

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми, здійснювати охорону і захист таких відносин. Таке регулювання і охорона суспільних відносин здійснюються з допомогою соціальних норм. У системі таких норм право посідає провідне місце.

До основних ознак права в його позитивному (нормативному) розумінні як волевиявлення держави можна віднести такі:

а) система правових норм;

б) правила поведінки загального характеру;

в) правила мають загальнообов'язковий характер;

г) правила тісно зв'язані між собою, діють у єдності, складаються в правові інститути, правові галузі та інші частини системи права;

д) формально визначені й закріплені в нормативно-правових актах та інших джерелах права;

е) установлюються, санкціонуються, гарантуються (забезпечуються) державою та її органами;

ж) у своїй сукупності регулюють соціальні відносини між людьми;

з) правила поведінки повинні установлюватися державою з урахуванням принципів правди, справедливості, гуманізму та милосердя.

Кожне право як елемент правової системи складається з багатьох правових норм. Право можна подати як визначену систему. Воно є системою правил загального характеру. Право має загальнообов'язковий характер.

Право характеризується внутрішньою формою, тобто об'єднанням правових норм в інститути, підгалузі й галузі права та окремі правові комплекси. Право стає обов'язковим лише тоді, коли воно установлюється чи санкціонується уповноваженим на те суб'єктом, у межах його компетенції та в порядку, передбаченому встановлюваною процедурою, тобто з дотриманням установлених вимог, що подаються до розроблення, обговорення, прийняття, набирання чинності, зміни та скасування дії правових приписів. Здійснення права забезпечується державою.

Отже, право як волевиявлення держави — це система загальнообов'язкових, формально визначених, установлених або санкціонованих державою, гарантованих і забезпечених нею правил поведінки, що тісно між собою зв'язані та регулюють суспільні відносини між людьми в інтересах певної частини (більшої чи меншої) населення в соціально неоднорідному суспільстві.

1. Функції права

Функції права — це основні напрямки його впливу на суспільні відносини. Призначення функцій полягає в тому, щоб визначити активну й багатогранну роль права в громадянському суспільстві з позиції його впливу на суспільні відносини між людьми.

Функції права поділяють на загально соціальні та спеціальні юридичні.

До загально соціальних належать такі функції: гуманістична — право охороняє та захищає права людства, народу, людини;

організаторсько-управлінська — право суб'єктів на вирішення певних економічних і соціальних проблем; інформаційна (комунікативна) — право інформує людей про волю законодавця;

оцінно-орієнтувальна — поведінка людей оцінюється з огляду на закони держави, вказує на безконфліктні, соціально допустимі способи й засоби задоволення потреб людини в межах правомірної поведінки;

ідеологічно-виховна — право формує у людини певний світогляд, виховує в неї зразки правомірної поведінки; гносеологічна (пізнавальна)—право само виступає як джерело знань. До спеціальних юридичних функцій права належать регулятивстатична і динамічна) та охоронна:

регулятивна функція спрямована на врегулювання суспільних відносин способом закріплення бажаної поведінки в тих або тих галузях чи інститутах права. Регулятивно-статична функція — це вплив права на суспільні відносини, що закріплює і регулює суспільний порядок у соціально неоднорідному суспільстві у стані спокою; регулятивно-динамічна — забезпечує динамічний розвиток громадянського суспільства; правовий вплив здійснюється таким чином, що, наприклад, Верховна Рада України виключно законами регулює права корінних народів і національних меншин (це регулятивно-статична функція права). Або шляхом прийняття Державного бюджету України створюються передумови для будь-яких видатків держави на загальносуспільні потреби (регулятивна динаміка); охоронна функція спрямована на охорону відповідної системи суспільних відносин, на забезпечення їхньої недоторканості з боку правопорушників, на недопущення правопорушень, зменшення або усунення їх із повсякденного життя.

1. Функції права
2. Місце і роль права в системі соціальних норм
3. Загальна характеристика основних галузей права України
4. Характеристика джерел права як зовнішньої форми його виразу
Тема 2. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
1. Поняття держави та її ознаки
2. Апарат держави як система державних органів. Місце апарату в механізмі держави
3. Характеристика внутрішніх і зовнішніх напрямів діяльності (функцій) держави
4. Поняття та види форми правління, форми державного устрою та форми державно-правового режиму (класифікація держав за їхньою формою)
Тема 3. ПРАВОВІДНОСИНИ. ПРАВОМІРНА ПОВЕДІНКА. ПРАВОПОРУШЕННЯ.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru