Профілактика злочинів - Джужа О.М. - 2. Оперативно-режимні заходи профілактики злочинів в УВП

2.1. Передбачає проведення (згідно зі ст. 104 КВК України) заходів щодо виявлення і усунення обставин, що сприяють вчиненню злочинів (аналіз кримінальних справ, припинення з нереабілітуючих підстав; аналіз справ, яким відмовлено у провадженні, матеріалів інспекторських перевірок, подання слідчих, органів прокуратури; розроблення системи з комплексного збирання, обліку і використанню інформації щодо загальної та індивідуальної профілактики; готування доповідних записок керівництву УВП з пропозиціями щодо усунення обставин, які сприяють вчиненню злочинів; перегляд складу матеріально-відповідальних осіб, господарської обслуги, магістрів і бригадирів із числа засуджених тощо).

2.2. Заходи виявлення і забезпечення всебічного нагляду за особами, схильними до вчинення злочинів, які перебувають на різних видах оперативного і профілактичного обліків.

2.3. Заходи щодо виявлення і нейтралізації діяльності окремих угруповань засуджених негативної спрямованості (виявлення всіх неформальних груп засуджених, мотивів їх створення і діяльності; виокремлення і взяття на облік окремих лідерів та інших членів неформальних угруповань; розташування відповідно до режимних вимог і правового статусу засуджених в карцерах дисциплінарного ізолятора та приміщеннях камерного типу; проведення відповідної роботи з лідерами та активними учасниками неформальних угруповань засуджених).

2.4. Заходи з профілактики та відвернення окремих видів злочинів (небезпечних, групових та масових ексцесів, убивств, захоплення заручників, втеч, злісної непокори тощо).

2.5. Заходи оперативно-розшукового характеру, що забезпечують профілактику злочинів та інших правопорушень УВП (визначаються в окремому додатку до плану, зберігаються тільки в справах оперативного відділу УВП).

2.6. Заходи, спрямовані на удосконалення нагляду (затвердження плану нагляду, порядок здійснення інструктажу наряду, ведення журналів, системи доповідей про стан справ - рапортів, повідомлень тощо).

2.7. Заходи щодо виявлення та припинення каналів проникнення до засуджених заборонених для зберігання і використання предметів (обладнання загороджувальних пристроїв за периметром зони; наглядові майданчики, патрулювання, огляд неохоронюваних об'єктів зони, спеціальні інструктажі, супровід транспортних засобів, обладнання протитаранних, протипідкіпних пристроїв тощо).

2.8. Заходи щодо охорони об'єктів та внутрішньо-об'єктового спостереження (введення нових типів інженерно-технічних засобів охорони, перевірка схем підземних та повітряних комунікацій і енерголіній, установлення загороджувальних пристроїв (сигналізації) перегляд планів охорони, їх удосконалення тощо).

2.9. Заходи щодо виявлення і вилучення у засуджених заборонених предметів (затвердження і реалізація спеціальних планів загальних і вибіркових обшуків, розгляд їх результатів на нарадах керівництва УВП; забезпечення особового складу засобами виявлення та фіксації заборонених предметів, речовин; забезпечення порядку огляду речей і предметів у кімнатах видачі посилок, передач тощо).

2.10. Заходи щодо обладнання ізольованих дільниць у житловій та виробничій зонах УВП (облаштування пультами управління КПП, уточнення схем перепускної системи пересування засуджених за межі ізольованих секторів, локальних зон, міжцехового режиму на виробництві тощо).

2.11. Заходи щодо впровадження передового досвіду з нагляду і безпеки (перегляд планів нагляду, забезпечення необхідною апаратурою, інвентарем, спецзасобами тощо), вирішення організаційно-управлінських профілактичних завдань охорони, нагляду, спостереження, системи збирання, накопичення і аналізу інформації.

3. Профілактичні заходи виховного впливу
4. Профілактичні заходи в процесі виробничо-господарської діяльності
5. Профілактичні заходи у сфері матеріально-побутового та медичного забезпечення засуджених
Розділ 20. Профілактика злочинів, що вчиняються жінками
20.1. Жіноча злочинність: поняття, стан і тенденції
20.2. Причини та умови злочинів, що вчиняються жінками
20.3. Заходи профілактики злочинів, що вчиняються жінками
20.4. Роль органів внутрішніх справ у профілактиці жіночої злочинності
Розділ 21. Профілактика негативних соціальних явищ, пов'язаних зі злочинністю
21.1. Поняття негативних соціальних явищ, пов'язаних зі злочинністю
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru