Облік і аудит податків в Україні - Малишкін О.І. - Оподаткування операцій із пов'язаними особами

До категорії інших доходів відносяться ті види доходів, які визначені п. 135.5 ПКУ, окрім розглянутих вище інших операційних доходів. У ПКУ не зазначено, за яким методом (правилом) мають визначатися такі доходи як дивіденди, проценти, роялті. Тому в разі дотримання в оподаткуванні вимог п. 30 МСБО 18 - на основі принципу нарахування згідно із сутністю відповідної угоди, податкові різниці будуть відсутні.

ППР вникає на суми поворотної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками цього податку (в тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно із цим Кодексом мають пільги з цього податку, в тому числі право застосовувати ставки податку нижчі, ніж установлені п. 151.1 ст. 151 цього Кодексу. По решті видів доходів податкові різниці відсутні.

Надзвичайні доходи

Зауважимо, що в ПКУ про таку категорію не згадується. Натомість, вона зазначена у ПБО 27 та суми відображуються у Звіті про фінансові результати. Можна припустити, що окремі види доходів можуть бути враховані в оподаткуванні за датою отримання цих доходів. До таких надходжень можна віднести, наприклад, страхові відшкодування підприємству з бюджету за понесені втрати майна в результаті стихійного лиха або відшкодування понесених збитків за форс-мажорними обставинами. Відповідно до ст. 135 ПКУ такі доходи в податковому обліку можна віднести до категорії інших доходів.

Слід зазначити, що і в МСБО 18 така категорія як надзвичайні доходи також не розглядається. Тому можна дійти висновку, що для МСБО/МСФЗ диференціація доходів за ознакою "звичайні - незвичайні" залежно від обставин їх отримання не є принциповим питанням. У будь-якому випадку підприємству слід аналізувати кожну операцію отримання економічних вигід та застосовувати загальні принципи визначення та визнання доходу в фінансовому обліку відповідно до МСБО 18. Наприклад, якщо підприємство отримало з бюджету відшкодування втрат від повені, то залежно від сутності операції можливе застосування п.12. МСБО 18: державні гранти слід визнавати як дохід протягом певних періодів, що є необхідним для зіставлення цих грантів на систематичній основі з відповідними витратами, які вони мають компенсувати. їх не слід відображувати за кредитом безпосередньо у власному капіталі.

Оскільки в ПКУ і в МСБО відсутні прями норми щодо надзвичайних доходів (витрат), пропонуємо виключити з ПБО 27 такий вид податкових різниць як різниці від надзвичайних подій.

По закінченні звітного періоду (квартал, рік) підприємство- платник податку на прибуток за даними проміжних реєстрів проводить узагальнення сум податкових різниць з метою заповнення відповідного розділу декларації.

Розглянемо можливості виникнення податкових різниць за окремими видами операцій.

Оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті

Дослідження довело, що по операціях з розрахунками в іноземній валюті у разі синхронності підходів до їх відображення в фінансовому обліку та в оподаткуванні податкових різниць не виникає. Єдиним винятком з цього правила може бути випадок, коли за нормою пп. 153.1.3 ПКУ прибуток або збиток за немонетарною статтею балансу визнається прямо у власному капіталі (п. 28 МСБО 21).

Оподаткування операцій із пов'язаними особами

Операції з пов'язаними особами викликають певні відмінності у їх відображенні в різних видах обліку, зокрема, за підпунктами. 153.2.2 і 153.2.3 до ППР призводить ситуація, коли витрати з придбання товарів, послуг у певних осіб за цінами, які вищі за звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання. Аналогічно виникатимуть ППР від інших операцій з пов'язаними особами.

Оподаткування дивідендів
Оподаткування операцій із борговими вимогами і зобов'язаннями
Оподаткування діяльності, що здійснюється за договорами управління майном
Оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи
Оподаткування неприбуткових організацій
Оподаткування прибутку підприємств, отриманого у зв'язку із впровадженням енергоефективних технологій
Спеціальні правила оподаткування
2.4. Методологія обліку витрат із застосуванням механізму податкових різниць
2.4.1. Склад та групування витрат
Особливості розрахунку собівартості за послугами, виконання яких триває від одного місяця до одного року
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru