Судоустрій - Молдован В.В. - 3. Залучення народних засідателів до виконання обов'язків у суді та гарантії їх прав

Суд залучає народних засідателів до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньої участі.

Письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя надсилається судом народному засідателю не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. У запрошенні зазначаються права та обов'язки народного засідателя, перелік вимог до народних засідателів, а також підстави для увільнення їх від виконання обов'язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як народного засідателя.

Роботодавець зобов'язаний звільнити народного засідателя від роботи на час виконання ним обов'язків зі здійснення правосуддя. Відмова у звільненні від роботи вважається неповагою до суду.

Народний засідатель зобов'язаний вчасно з'явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неявка без поважних причин у судове засідання вважається неповагою до суду (ст. 61 Закону "Про судоустрій і статус суддів").

Народним засідателям за час виконання ними обов'язків у суді виплачується винагорода в розмірі їх середньомісячного заробітку чи пенсії, але не менше прожиткового мінімуму для працездатної особи. їм відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

За народними засідателями і присяжними на час виконання ними обов'язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, передбачені законом. Час виконання народним засідателем чи присяжним обов'язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення народного засідателя з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов'язків у суді не допускається.

На народних засідателів поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов'язків зі здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням народного засідателя заходи безпеки щодо нього можуть вживатися і після закінчення виконання цих обов'язків (ст. 62 Закону "Про судоустрій і статус суддів").

Народні засідателі, звільнені за основним місцем роботи на час виконання обов'язків у суді, подають до суду довідку про звільнення від роботи та довідку про розмір середньомісячної заробітної плати за останні два місяці, що передують залученню працівника до виконання обов'язків у суді. Середньомісячна заробітна плата обчислюється у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України (від 11.Х.2002 р.).

Народні засідателі і присяжні за час виконання обов'язків у суді заробітну плату за основним місцем роботи не отримують.

Народні засідателі і присяжні, які перебувають на пенсії, подають до суду довідку про розмір пенсії, видану органом Пенсійного фонду за місцем проживання.

Народні засідателі і присяжні, які тимчасово не працюють, подають до суду трудову книжку.

Розмір винагороди народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків у суді обчислюється шляхом множення середньоденного заробітку чи пенсії на кількість днів, протягом яких народний засідатель чи присяжний виконував обов'язки у суді.

Розмір середньоденного заробітку чи пенсії обчислюється шляхом ділення середньомісячної заробітної плати чи пенсії на кількість робочих днів місяця, в якому проводиться судове засідання.

4. Присяжні
Тема № 6. Органи суддівського самоврядування
1. Засади, завдання та організаційні форми суддівського самоврядування
2. Збори суддів
3. Конференції суддів. Порядок скликання, проведення, повноваження.
4. Ради суддів
5. Вищі органи суддівського самоврядування. З'їзд Суддів України. рада суддів україни
Тема № 7. Організаційне забезпечення діяльності судів
1. Особливості забезпечення функціонування судової влади
2. Система забезпечення функціонування судової влади
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru