Судоустрій - Молдован В.В. - 1. Засади, завдання та організаційні форми суддівського самоврядування

1. Засади, завдання та організаційні форми суддівського самоврядування

Форми суддівського самоврядування

Для вирішення питань внутрішньої діяльності судів в Україні діє суддівське самоврядування - самостійне колективне вирішення зазначених питань суддями.

Суддівське самоврядування є однією з гарантій забезпечення самостійності судів і незалежності суддів. Діяльність органів суддівського самоврядування має сприяти створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, утверджувати незалежність суду, забезпечувати захист суддів від втручання в їх діяльність, а також підвищувати рівень роботи з кадрами у системі судів.

До питань внутрішньої діяльності судів належать питання організаційного забезпечення судів та діяльності суддів, соціальний захист суддів та їхніх сімей, а також інші питання, що безпосередньо не пов'язані із здійсненням правосуддя.

До завдань суддівського самоврядування належить вирішення питань щодо:

- забезпечення організаційної єдності функціонування органів судової влади;

- зміцнення незалежності судів, суддів, захист від втручання в їхню діяльність;

- участі у визначенні потреб кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів та контроль за додержанням установлених нормативів такого забезпечення;

- вирішення питань щодо призначення суддів на адміністративні посади в судах у порядку, встановленому законодавством;

- призначення суддів Конституційного Суду України;

- призначення суддів до складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ст. 113 Закону "Про судоустрій і статус суддів").

Суддівське самоврядування - це підзаконна діяльність щодо самостійного колективного вирішення професійними суддями через виборні органи або безпосередньо їх колективами питань внутрішньої діяльності судів і суддівського корпусу, що здійснюється у встановлених законом порядку. До питань внутрішньої діяльності судів, зокрема, належать організаційне й кадрове, матеріально-технічне і фінансове забезпечення функціонування судів та діяльності суддів, соціальний захист і побутове забезпечення суддів та членів їх сімей, а також інші питання, що безпосередньо не пов'язані зі здійсненням правосуддя.

Конституція України дає правове визначення поняття суддівського самоврядування як самостійного колективного вирішення питань внутрішньої діяльності судів професійними суддями, а також конкретизує поняття внутрішньої діяльності судів. Забезпечення судів та діяльності суддів полягає у створенні належних умов для нормальної роботи судів загальної юрисдикції - їх достатнього фінансового, матеріально-технічного і кадрового забезпечення, організації ефективного діловодства, ведення необхідної судової статистики та архіву, організації будівництва, ремонту, утримання та оснащення приміщень судів для комфортного та безпечного перебування там громадян і працівників суду, а також у визначенні оптимальної завантаженості і, відповідно, чисельності суддів, впровадженні комп'ютеризації для судочинства, діловодства та інформативно-нормативного забезпечення, проведення на основі аналізу діяльності і вивчення досвіду інших країн вдосконалення організації діяльності судів. Ці заходи спрямовані на здійснення завдань судової влади - забезпечення доступного, незалежного і неупередженого правосуддя в державі.

Органи суддівського самоврядування, на основі взаємодії з міжнародними суддівськими організаціями та органами законодавчої і виконавчої влади вживають заходів щодо впровадження у національне законодавство та правозастосовну практику міжнародних і європейських норм і стандартів з питань матеріального і соціального забезпечення суддів, гарантій їх захисту і недоторканності. Забезпечення управлінської діяльності в судах, підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судів, контролю за виконанням. організаційних функцій у судах і дотриманням при виконанні цих функцій прав громадян та прав суддів і працівників апарату судів при здійсненні управлінських функцій суддями на адміністративних посадах, а також питання встановлення і дотримання суддями норм професійної етики судді, заохочення та відзначення суддів.

Органами суддівського самоврядування приймаються рішення, які є обов'язковими для всіх суддів та органів організаційного забезпечення діяльності судів. Кодекс професійної етики суддів, положення про ради суддів, рішення про скликання конференцій, з'їздів. Органи суддівського самоврядування приймають рекомендаційні та погоджувальні рішення, а також рішення індивідуального характеру; про заохочення суддів, вибори до органів, що утворюються органами суддівського самоврядування; звернення до органів державної влади, міжнародних організацій.

2. Збори суддів
3. Конференції суддів. Порядок скликання, проведення, повноваження.
4. Ради суддів
5. Вищі органи суддівського самоврядування. З'їзд Суддів України. рада суддів україни
Тема № 7. Організаційне забезпечення діяльності судів
1. Особливості забезпечення функціонування судової влади
2. Система забезпечення функціонування судової влади
3. Засади фінансування судів
4. Порядок фінансування судів
5. Матеріальне, побутове забезпечення та соціальний захист працівників судової системи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru