Судоустрій - Молдован В.В. - 1. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді в Англії

1. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді в Англії

Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді в Англії

Судді Високого суду в Англії призначаються із числа баристерів з не менш ніж десятирічною практикою. Суддями ж Суду Корони є окружні судді і рекордери - тимчасові судді Суду Корони, які виконують свої повноваження за сумісництвом з іншою практикою.

Адвокати в Англії поділяються на дві категорії - баристери і соліситери. Баристери - це юристи, які мають виключне право виступати у вищих судових інстанціях. Для того, щоб стати баристером, необхідно пройти стажування у досвідченого баристера і тривалий курс навчання і після складення відповідних іспитів бути прийнятим у члени одного з чотирьох об'єднань, які входять до корпорації баристерів. Діяльність баристерів пов'язана з багатьма традиційними повноваженнями. Зокрема, вони повинні спілкуватись з клієнтами лише через соліситерів, носити тогу і парик. Найбільш досвідчені і кваліфіковані призначаються королевою за рекомендацією лорд-канцлера на посаду "королівського радника", що дає їм додаткові повноваження і привілеї. Корпорація баристерів є самостійною, її очолює сенат і рада баристерів.

Соліситери - значно численніша категорія юристів. Вони дають консультації своїм клієнтам, часто на постійній основі, готують до розгляду цивільні і кримінальні справи в інтересах своїх клієнтів, виступають від імені обвинувачення та захисту, а також як представники інтересів сторін у судах нижчого рівня. Корпорацію соліситерів очолює Юридичне товариство, яким керує виборча рада. Кандидати в соліситери повинні мати юридичну освіту, або пройти курс навчання при Юридичному товаристві, вони складають спеціальні іспити і проходять дворічне стажування. Соліситери виконують в основному функції повірених і ведуть роботу з підготовки справ до слухання. Вони мають виступати в шерифських та інших нижчих судах.

В Англії для кандидатського цензу суддів визначальним критерієм професіоналізму виступає значний досвід практичної діяльності в сфері судочинства. Правові традиції цієї країни передбачають, що саме в якості адвокатів набувається необхідний досвід.

Суддів призначають переважно з числа баристерів, які мають власну практику. Суддями ніколи не призначають тих, кому не менше сорока років, то перш ніж стати суддею баристер відбуває тривалий період стажування. Компенсацією є престиж та повноважний титул і фінансово надійний спосіб допрацювати до хорошої пенсії. Завдяки пільговому оподаткуванню суддя має досить високі прибутки та пенсійне забезпечення.

Лорд-канцлер - головний суддя, голова Відділення у сімейних справах, Члени Суду палати лордів яким доручено розглядати апеляції та судді Апеляційного суду призначаються королівською особою за рекомендацією прем'єр-міністра, який радиться з лорд-канцлером. Рядові судді Високого суду, окружні судді та рекордери призначаються королевою за рекомендацією лорд-канцлера.

Для забезпечення та гарантування незалежності судової влади від виконавчої Парламент ухвалив закон, в якому чітко сказано, що всі вищі судді обіймають свої посади, доки їхня поведінка є гідною, і підкоряються лише рішенню про відставку, що його ухвалює монарх за поданням обох палат Парламенту. За певних обставин лорд-канцлер може усунути з посади суддів нижчих судців за негідну поведінку чи в разі доведення їхньої недієздатності.

На посаду окружного судді може бути призначений лише баристер із щонайменше 10-річним стажем або рекордер з досвідом роботи мінімум три роки. Після призначення він не має права працювати в будь-якому іншому місці, крім цього суду. Посада рекордера є тимчасовою; він може виконувати ці обов'язки за сумісництвом. Від рекордерів вимагається засідати в Карному суді щонайменше протягом одного місяця на рік.

На посаду рекордера можуть бути призначені баристери або соліситори зі стажем 10 років. З огляду на це дещо незвичною видається теперішня практика, коли за певних обставин соліситори можуть претендувати на посаду окружного судці.

Англійський адвокат після зазначеної тривалої практики починає роботу як суддя в суді нижчого рівня. Успішна робота є запорукою подальшої кар'єри: згодом він може бути признаний суддею до вищого суду першої інстанції, потім, можливо, до Апеляційного суду, а відтак і до найвищої судової інстанції - Суду Палати лордів.

В Англії добором суддів середньої і нижчої ланки займаються службовці департаменту лорд-канцлера. Зазвичай функції відбору суддів виконує голова канцлерського департаменту - постійний секретар. Він опитує суддів і адвокатів, спілкується з кандидатами, а його штат збирає необхідні відомості. На підставі цих даних лорд-канцлер приймає остаточне рішення.

2. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у США
3. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у ФРН
4. Кандидатські вимоги та порядок добору кандидатів на посаду судді у Франції
5. Припинення суддівських повноважень в Англії
6. Припинення суддівських повноважень у США
7. Припинення суддівських повноважень у ФРН
8. Припинення суддівських повноважень у Франції
Тема № 18. Міжнародні судові органи
1. Міжнародні трибунали
2. Міжнародні воєнні трибунали
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru