Українське сімейне право - Ромовська 3.В. - Способи визначення аліментного платежу

У Сімейному Кодексі такого застереження немає. І це - не випадково. Маємо колізію нового закону з тією, яка узгоджувалася з чинною раніше нормою. Прийняття Сімейного кодексу мало б зумовити внесення змін до ст. 70 Закону "Про виконавче провадження". Але така пропозиція, на виконання пункту 3 статті 2 Розділу VII Прикінцеві положення, на розгляд Верховної Ради України помилково (я у цьому переконана) подана не була.

Отже, рішення суду, яким постановлено, наприклад, про стягнення аліментів на чотирьох дітей у розмірі понад 50 відсотків, буде заблоковано на стадії його виконання.

До внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" суди, на мою думку, керуючись частиною 9 ст. 7 СК, мають усі підстави для того, щоб надати перевагу тому регулюванню, яке є справедливим.

У Сімейному кодексі зміни торкнулися і способу визначення розміру примусового надання утримання дитині. Аліменти суд може присудити: 1) у частці від доходу;

2) у твердій грошовій сумі;

3) у частці від доходу і одночасно у твердій грошовій сумі. Насамперед слід зазначити, що йдеться про частку від доходу, а не заробітку. Присудження аліментів з "усіх видів заробітку" є помилкою.

При цьому розмір частки (ні мінімальної, ні максимальної) не визначений у Кодексі. Він визначається судом. Позивач може вимагати на одну дитину десятину, половину чи навіть більше. Десятина в одному випадку може виявитися значною грошовою сумою, а половина в другому - навпаки.

"Це - неправильно"! "Це суперечить правам дитини"! "Як можна віддати вирішення цього питання одному судді"?

Заперечення опонентів щодо цієї новели були дуже голосними, але не дуже переконливими.

Наведена вище справа за позовом Т. О. є чудовим спростуванням таких заяв.

Як засвідчує судова практика, позивачки здебільшого вимагають стягнення аліментів на одну чи двох дітей у розмірі 1А та 1/3 усіх доходів відповідача. І суди присуджують аліменти саме у такому розмірі. Тим самим перекладається тягар визначення "усіх доходів" на державну виконавчу службу.

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі, як зазначено у ч. 1 ст. 184 СК, можливе тоді, коли платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід або коли частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення. Отже, ця норма побудована за принципом відкритої моделі, за якої суд може взяти до уваги не лише те, що записано в законі, а й те особливе, що буде зумовлено конкретними життєвими обставинами конкретних людей.

У названому вище рішенні Судової палати було правильно зазначено про те, що відмова у стягненні аліментів у твердій грошовій сумі була безпідставною, оскільки відповідач не має сталого доходу, частина його доходу не обліковується, доходи від земельних ділянок він одержує в натурі.

Відповідає інтересам дитини і можливість комбінування: частина аліментів - у частці, частина - у твердій грошовій сумі.

Усе це дає підстави для висновку, що нова система визначення аліментів дитині відповідає її інтересам, оскільки сприяє поліпшенню її реального матеріального забезпечення.

Вона виявилася дещо неочікуваною для окремих адвокатів, частина яких продовжує діяти, як раніше: написав похапцем позовну заяву про стягнення аліментів за попередніми стандартами, в особливість ситуації не вникає, доказовою базою не переймається. Дещо ускладнила вона й без того складне життя суддів, адже майже кожна справа про стягнення аліментів на дитину не є такою простою, якою вона була колись.

Право на зміну

Чи може, наприклад, матір дитини згодом пред'явити позов про зміну способу визначення розміру аліментів, тобто заміну, наприклад, стягнення аліментів у частці на стягнення аліментів у твердій грошовій сумі або навпаки?

Право вимагати такої заміни не може заперечуватися, адже можливість вибору способу визначення розміру аліментного платежу не може обмежуватися разовим її здійсненням. Доки існує у дитини право на аліменти, доти кожен із батьків, зокрема платник аліментів, мають право вимагати зміни одного способу визначення розміру аліментів на інший, якщо для цього є достатні підстави.

Масові звернення до суду з позовом про заміну стягнення аліментів у частці від доходу на тверду грошову суму були викликані Законом України від 22 вересня 2005 р., яким стаття 184 СК була доповнена частиною 3 такого змісту: "Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, то дитині призначається державна допомога у розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і прожитковим мінімумом на кожну дитину".

Розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. У зв'язку із значним покращанням матеріального становища платника аліментів матір дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. Значне погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Право на зміну
Мінімальний розмір аліментів
Час присудження аліментів
Додаткові витрати
ГЛАВА 4. Правове регулювання відносин між батьками та повнолітніми дітьми
1. Особисті відносини між батьками та повнолітніми дітьми
2. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дітей
Загальний аліментний обов'язок
Соціальний аліментний обов'язок
Позивач
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru