Цивільне право України - Дзера О.В. - Майнові права

Гроші є особливою категорією об'єктів цивільного права, оскільки виконують роль загального еквіваленту і відповідно до цього їм властива ціла низка специфічних особливостей. Законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є гривня як грошова одиниця України (ст. 192 ЦК).

Грошам властиві ознаки родових і подільних речей. Родовий характер грошей полягає у тому, що розмір грошової суми визначається не кількістю грошових знаків, а числом вказаних у знаках грошових одиниць. Тому борг може бути погашений будь-якими купюрами. Гроші можуть бути індивідуалізовані шляхом запису номерів окремих грошових знаків.

Поряд із цим у ряді випадків гроші можуть виступати самостійним об'єктом певних договорів, зокрема позики, дарування, банківської позички. Правові засади грошового обігу визначаються законами України "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність" та іншими актами законодавства.

Валютні цінності

У ст. 193 ЦК визначені лише загальні засади правового режиму валютних цінностей. У цій статті записано, що види майна, що вважаються валютними цінностями, та порядок вчинення правочинів з ними встановлюються законом. Так, відповідно до ст. 1 Декрету Кабінету Міністрів "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 19 лютого 1993 р. до валютних цінностей належить валюта України, іноземна валюта, монетарні метали.

Валютою України визнаються грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет та в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також грошові знаки, які вилучені з обігу, або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу. До валютних цінностей належать також кошти на рахунках, у вкладах у банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України, платіжні документи (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи, виражені у валюті України.

Іноземною валютою визнаються відповідні іноземні грошові знаки, монети, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави, кошти у грошових одиницях іноземних держав та міжнародних розрахункових одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України, а також перераховані вище платіжні та інші документи, виражені в іноземній валюті або монетарних металах.

Монетарними металами вважаються золото і метали іридієво-платинової групи в будь-якому вигляді та стані, за винятком ювелірних, промислових і побутових виробів з цих металів.

Відповідно до зазначеного Декрету та Закону України "Про банки і банківську діяльність" правочини з валютними цінностями здійснюються банками та іншими фінансовими установами на підставі ліцензії Національного банку України.

Майнові права

Об'єктом цивільних прав можуть бути не лише речі, їх сукупність, а й майнові права на них. Найпоширенішими серед них є ті, які випливають з цінних паперів. Оскільки ж відповідно до ст. 194 ЦК цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його розмістила (видала), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам і до особи, яка набула право власності на цінний папір, переходять у сукупності усі права, які ним посвідчуються, то можна вважати, що він виконує подвійну роль. По-перше, він підтверджує наявність у особи майнових та інших прав, по-друге, сам цінний папір є об'єктом права власності.

Види цінних паперів, їх правовий режим визначається статтями 194-198 ЦК та численними спеціальними актами законодавства України. Правова природа окремих цінних паперів може бути ще складнішою з огляду на різноманітність вміщуваних у них прав. Наприклад, такими є акції, які посвідчують не лише майнові права, а й право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені ЦК України та іншим законами (ст. 6 ЗУ "Про цінні папери та фондовий ринок"). Такі права одержали назву корпоративних прав'.

Об'єктом цивільних прав є також частки учасників у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю.

Результати робіт та послуги

В ЦК результати робіт та послуги визначаються як окремі види об'єктів цивільних прав, які опосередковуються в договорах підрядного типу та в договорах про надання послуг.

Так, у підрядних договорах їх предметом є такі роботи, виконання яких завершується створенням нового матеріалізованого об'єкта, зміною, ремонтом існуючої матеріальної речі тощо. Іншою в правовому сенсі є сутність послуг.

Вони також надаються шляхом виконання певної роботи. Але виконання таких робіт не призводить до появи очевидного матеріалізованого результату, хоча і може мати позитивний ефект (наприклад здійснено переміщення вантажу чи пасажира, забезпечено збереження речі тощо). Тому під категорію договорів про надання послуг підпадають договори, за якими передбачувана ними послуга споживається у процесі вчинення виконавцем відповідних дій (ст. 901 ЦК).

Результати інтелектуальної, творчої діяльності

Є об'єктами цивільних прав, які проявляються у об'єктивно існуючих творах науки, літератури і мистецтва, винаходів, корисних моделей, промислових зразків тощо, правовий режим яких визначається статтями 418-508 ЦК України. Перераховані та інші зазначені в ст. 419 ЦК результати творчої діяльності узагальнено іменуються об'єктами права інтелектуальної власності.

Інформація є об'єктом цивільних прав за умови, якщо вона являє собою документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі (ст. 200 ЦК України).

До особистих немайнових благ, охоронюваних цивільним законодавством, належать: здоров'я, життя, честь, гідність і ділова репутація; ім'я (найменування); авторство; свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага (ст. 201 ЦК України).

Детальна характеристика цінних паперів, нематеріальних буде розглянута нижче.

Результати робіт та послуги
Результати інтелектуальної, творчої діяльності
Глава 10. Нематеріальні блага як об'єкти цивільних прав
1. Результати інтелектуальної, творчої діяльності
2. Інформація
3. Особисті немайнові блага
Глава 11. Цінні папери як об'єкти цивільних прав
1. Поняття та ознаки цінних паперів
2. Окремі види цінних паперів
Право на отримання дивідендів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru